Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 16. 9. 2021.

| Društvo

Osnovci u Pirotu po grupama i sa časovima od 30 minuta, srednjoškolci na onlajn nastavi

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
škola
I onlajn i nastava u školama; ilustracija; foto: Lj. J./JV

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, škole u Pirotu će od ponedeljka, 20. septembra, promeniti model nastave, pa će se odeljenja osnovnih škola deliti na 2 grupe sa časovima od 30 minuta, dok će srednjoškolci u potpunosti preći na onlajn nastavu. Od početka godine, prema podacima Saveta za zdravlje, 41 učenik pirotskih škola je zaražen virusom korona.

Aktuelna epidemiološka situacija u Pirotu razmatrana je na sednici Saveta za zdravlje grada Pirota, a kako saopštavaju, nekoliko dana unazad se beleži nagli porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom odraslih, ali i dece.

Od 1. septembra na teritoriji Pirotskog okruga registrovano je 88 učenika pozitivnih na korona virus i to 60 učenika srednjih i 28 učenika osnovnih škola. U Pirotu je kod 11 učenika osnovnih i 30 učenika srednjih škola laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa u tom vremenskom intervalu.

ZZJZ Pirot je 14. septembra dostavio Štabu za vanredne situacije grada Pirota mišljenje o kategoriji epidemiološke situacije. Na osnovu ovog mišljenja, obuhvata stanovništva imunizacijom i mogućnosti primene mera prevencije u školama, Štab za vanredne situacije predlaže na nedeljnom nivou Školskoj upravi i Timu za škole, promenu modela nastave u osnovnim i srednjim školama. Tim za praćenje i koordinisanje primena preventivnih mera u radu škola, svakog četvrtka u nedelji donosi odluku o modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada i ovu odluku petkom do 12 sati, prosleđuje školama i lokalnoj samoupravi - kažu u Savetu.

Od 3 modela - redovne nastave u školi, mešovite i nastave na daljinu, školama se predlaže mešoviti model, gde će osnovci ići redovno u školu, ali sa odeljenjima podeljenim u 2 grupe i sa časovima od 30 minuta, dok će srednjoškolci nastavu slušati onlajn.

Savet za zdravlje i Štab za vanredne situacije grada Pirota , apeluju ponovo na građane koji do sada nisu primili ni jednu dozu vakcine, da što pre otpočnu proces vakcinacije. Ne postoji druga alternativa u borbi sa epidemijom kovid 19. Da je obuhvat vakcinacijom preko 70%, intenzitet prenosa virusa bi bio mnogo manji, bilo bi manje bolesnih, a učenici bi pohađali redovnu nastavu u školama - objašnjavaju.

U Opštoj bolnici Pirot na bolničkom lečenju trenutno je 14 pacijenata sa težom kliničkom slikom, većina hospitalizovanih je nevakcinisana, a povećao se broj pregleda u kovid ambulantama za odrasle i decu.

Podsetimo, sve osnovne i srednje škole u Pirotskom okrugu na početku godine bile su u zelenoj su zoni, a gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je najavio da će se epidemiološka situacija pratiti i na osnovu nje će se donositi eventualne nove mere.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: