Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:35, 19. 10. 2020.

| Društvo

Osnovci u prirodi učili o ugroženim biljkama, napravili baštu u dvorištu škole

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
Učenici iz trupala učili o prirodi
Uz predavanje eksperata, učenici proveli vikend u prirodi; foto: J. Ž.

Sve o zaštiti ugroženih biljnih vrsta dvadesetpetoro đaka iz Trupala mogli su da nauče prošlog vikenda u prirodi Niške banje, kroz šetnju Lalinačkom slatinom. Kruna ovog druženja u organizaciji Centra za društvene inovacije NIIT bila je obnova bašte u dvorištu škole “Prvi maj”.

Da je zaštita, lociranje i očuvanje ugroženih vrsta biljaka važna da bi biodiverzitet opstao, pokazali su učenici biološke sekcije, koji su sa ekspertima iz oblasti botanike i zaštite biljaka učili i nalazili ugrožene i biljne vrste koje su karakteristične za slatinske oblasti.

Maršruta ih je odvela od Lalinačke slatine, jedne od najvećih u podnožju Malog Jastrepca kako opisuju organizatori, pa sve do dvorišta škole gde su imali terenski rad uz pomoć eksperata.

Posadili su sadnice žalfije i rtanjskog čaja. Svako od njih imao je svoj zadatak, pa su tako jedni kopali i pripremali zemlju za sadjenje, drugi sadili a potom

zajedno zalivali tek posađenje sadnice - dodaju iz NIIT-a. Učenici iz Trupala zasadili baštu u dvorištu škole Šta su naučili, pokazali su na delu - školska bašta je obnovljena; foto: J. Ž.

Ovako su svojom voljom, željom i spremnošču da učine nešto korisno za svoju školu i mesto u kojem odrastaju dokazali da mladi ipak teže ka pravim vrednostima, brinu o očuvanju planete Zemlje, ali i žele da se edukuju o temama koje su vezane za zaštitu prirode, ocenjuju iz NIIT-a.

Za mnoge osnovce ovo je, kažu, prvo botaničko iskustvo.

Najzanimljivija stvar tokom trajanja ovog projekta mi je bilo kada smo sadili sadnice žalfije u školskom drvorištu jer tako pomažemo lokalnoj zajednici, ali i biljkama koje su na pragu izumiranja. Svidelo mi se i kada smo bili u Lalinačkoj slatini, jer je to zaštićeno prirodno dobro i bio sam iznenađen kada sam čuo da neke biljke rastu samo na tom zemljištu i nigde više u Srbiji“ - objašnjava učenik Stefan Krstić.

Ova aktivnost, kao i one u kojoj su učenici učili o zeljastim biljkama i šumama, organizovana u okviru EU projekta prekogranične saradnje, na kome su partneri NIIT centar, YMDRAB iz Botevgrada, kao i Institut za šume iz Sofije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: