Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 31. 8. 2017.

| Društvo

Osnovne škole u Nišu rasformirale odeljenja zbog manjka učenika, roditelji besni

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
školske klupe
Osnovci će morati da promene školsko društvo; foto: A. K. (ilustracija)

Mnogi niški osnovci od 1. do 4. razreda, ove školske godine biće prinuđeni da promene drugare iz školskih klupa, jer će prema uputstvu Ministarstva obrazovanja, zbog malog broja učenika, čitava odeljenja biti rasformirana i prekrajena u nova. I dok roditelji negoduju zbog ovakve odluke i čak prete da će decu ispisati iz škola, u školama i Školskoj upravi Niš kažu da “samo postupaju po uputstvu Ministarstva”.

Zbog jednog odeljenja 3. razreda, kaže jedan od roditelja osnovca koji pohađa Osnovnu školu “Ratko Vukićević”, direktorka je odlučila da rasformira sva 4 odeljenja ovog razreda.

Trebalo je da bude rasformirano jedno odeljenje, jer nije bilo dovoljno učenika, pa su se roditelji te dece pobunili i sada je direktorka odlučila da rasformira sva odeljenja. Ovo nije fer. Zašto moje dete da trpi? Da li znate koliki je stres za njega i to što se bliži 5. razred, a sada još i ovo - dodao je roditelj.

Međutim, direktorka ove škole Divna Stevanović kaže da je postupila onako kako je naložilo Ministarstvo i dodaje da je donela odluku da rasformira sva odeljenja, da ne bi deca jednog odeljenja bila diskriminisana.

Prema odluci Ministarstva, za 4 odeljenja jednog razreda potreban je najmanje 91 učenik. Dosad se odluka odnosila samo na 1. i 5. razred, a od ove godine se odnosi i na ostale razrede gde je došlo do smanjenja broja učenika. Tako da za taj 3. razred, odnosno od ove godine 4, nemamo uslove za 4 odeljenja, jer imamo 85 učenika. Trebalo je da se rasformira jedno odeljenje i da se učenici prebace u ostala, međutim roditelji su se pobunili, nakon čega sam odlučila da se rasformiraju sva i sastave nova, da niko ne bi bio diskriminisan - rekla je Stevanovićeva.

Ona dodaje da će nova odeljenja biti izgrađena prema pedagoško-psihološkim kriterijumima, odnosno, prema polu, prema uspehu učenika i obrazovanju roditelja.


Direktorka “Sveti Save” rasformirala 5. razred, iako nema manje učenika?

Za razliku od Osnovne škole “Ratko Vukićević” gde manjkaju učenici, u školi “Sveti Sava” je, bar kako tvrde roditelji, ostao isti broj učenika 5. razreda, međutim, direktorka Radmila Ivković je rešila da rasformira 2 odeljenja. Roditelji kažu da im je rečeno da je to učinjeno "zbog problematičnih učenika".

Mi non-stop imamo sastanke sa školom, a predali smo i peticiju da se odeljenja ne rasformiraju. Tražili smo odluku da nam saopšte u toku današnjeg dana. Inače, navodno, odeljenja nam se rasformiravaju, što inače nikada nije bila praksa u "Svetom Savi", zbog problema sa pojedinim učenicima - rekla je majka jednog učenika koji pohađa ovu Osnovnu školu.

Međutim, novinari Južnih vesti od Ivkovićeve nisu uspeli da dobiju komentar zbog čega je u planu rasformiravanje odeljenja, jer je, kako su telefonom rekli u školi, “direktorka na odmoru, a sem nje ne sme niko da daje komentare, pa ni sekretar škole”.


“Roditeljima se ne može ugoditi”

Načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo kaže da je odluka Ministarstva posledica sve manjeg broja niških učenika, ali i da se “roditeljima ne može ugoditi”.

Ranije je prema preporuci Ministarstva uvek bilo u 1. i 5. razredu, a sada se to odnosi i na druge. To je preporuka, a na direktorima škola je da je usvoje. E, sada, direktori su tu u nezgodnoj situaciji, jer treba i da umire roditelje. Međutim, roditeljima nikako ne odgovara. Jedni bi da se rasformira samo najmanje odeljenje, a pedagoški je da se svi rasformiraju. Ali roditelji će se uvek pobuniti - rekao je Gejo.

On dodaje da "ne mogu da se seku vene" zbog odluka kao što je ova i apeluje na roditelje da puste direktore da sa psiholozima rade na formiranju novih odeljenja, onako kako Ministarstvo nalaže.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    23:31 // 31. 8. 2017.

    U školi „Sveti Sava“ nije smanjen broj odeljenja, ali ako rukovodstvo škole nastavi da se ponaša ovako bahato, do smanjenja će doći, ako ne za koji dan, onda sigurno naredne jeseni. „Problematični učenici“ su „problematični“ jer se njihovi učitelji nisu dovoljno njima bavili. I umesto da se pozabavi neradom učitelja, direktor škole kažnjava učenike, i to one „neproblematične“. SRAMOTA!!!

    • Ma nemoj

      10:48 // 1. 9. 2017.

      „Problematični učenici“ su „problematični“ jer se njihovi učitelji nisu dovoljno njima bavili?

      Zamenite "učitelji" sa "roditelji" pa pokušajte ponovo!

    • Milan Milic

      00:31 // 2. 9. 2017.

      Decu treba da vaspitaju prvo roditelji a ne ucitelji .

  • Mirko

    19:44 // 31. 8. 2017.

    Sto se bruka direktorka Divna pa koristi termin diskriminacija a ne zna sta to znaci.

  • Aperkat

    17:50 // 31. 8. 2017.

    Od besa i pretnji roditelja,nema nista!Dokle god svako brine samo o svom detetu,radice sta hoce!
    Sto se tice Nacelnika skolske uprave i direktora skola,vec je dosta toga receno.Partijsko postavljenje i poslusnost ih tera da rade sta im se nalozi!
    Pored toga,navedeni primeri pokazuju nam samovolju i bahatost,pogotovu Nacelnika,koji se odavno zaboravio,pa svojim izjavama sve iritira!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: