Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 25. 4. 2017.

| Društvo

Osnovni sud Niš: U slučaju Ćire Magičnog je ispoštovan zakon

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
sud
Osnovni sud odgovara advokatu Ristiću; foto: JV arhiva

Nakon što je Boško Ristić, advokat niškog pisca Zorana Ćirića, rekao da je presuda u procesu koji je književnik vodio protiv bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića, preinačena i za neplaćanje novčane kazne, umesto zatvora određena prinudna naplata, iz Osnovnog suda pišu da to nije tačno i da je prinudna naplata bila predviđena samo ukoliko se ne plati paušal i troškovi advokata.

Ristić je rekao “da je Osnovni sud u Nišu doneo neuobičajenu presudu” i umesto kazne zatvora doneo odluku da se neplaćanje novčane kazne od 100.000 dinara preinači u prinudnu naplatu.

Zbog toga je, kako je rekao Ristić, Ćirić i platio kaznu, jer bi u suprotnom ostao bez stana.

Međutim, u Sudu ovo negiraju i kažu da je Ćirić osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara i da u istoj presudi piše da ukoliko kaznu ne plati u roku od 3 meseca, Sud će je zameniti kaznom zatvora.

I to tako što će za svakih započetih 1.000 dinara, novčane kazne osuđenom odrediti jedan dan kazne zatvora -  piše u saopštenju Suda.

Pojašnjavaju da je prinudna naplata bila predviđena samo za neplaćanje sume od 43.875 dinara, namenjene advokatu Zorana Perišića i troškova paušala od 5.000. Prinudna naplata je, kako kažu, u svakom krivičnom postupku, jedino moguća u pogledu paušala i troškova krivičnog postupka. Naglašavaju da je advokatu Ristiću “moralo svakako biti poznato kao stručnim licu”.

Prilikom donošenja odluke u pogledu novčane kazne izrečene za izvršeno krivično delo, Osnovni sud u Nišu postupao je u skladu sa važećim odredbama Krivičnog Zakonika, koje regulišu način postupanja suda u slučaju da osuđeni ne plati novčanu kaznu u roku određenom u pravnosnažnoj odluci suda i u skladu sa navedenim određuje da se neplaćena novčana kazna može jedino zameniti kaznom zatvara, a nikako prinudno izvršiti - piše u saopštenju Suda.

U Sudu kažu i da je Zoran Ćirić u zakonskom roku platio i novčanu kaznu prema pravosnažnoj presudi i sve ostale troškove.

Podsetimo, Ćirić je optužen da je decembra 2013. godine Miletu Iliću, Draganu Čorbiću, Igoru Novakoviću i Banetu Jovanoviću slao SMS poruke u kojima je Perišića nazivao “punjenom pticom” i “samozvanim gradonačelnikom” koji će biti “živ raskomadan” i “da će mu zatrti seme”.

On je na saslušanju potvrdio da je poslao poruke, ali da to nije učinio kako bi nekome pretio, već da se radi o umetničkom performansu, odnosno umetničkoj metodi koja se zove “redimejd”.

Zoran Perišić se pridružio krivičnom gonjenju jer, kako je rekao, nije uplašen za sebe, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Inače su tokom suđenja svedoci koje je predložilo tužilaštvo zapravo branili Ćirića, tvdeći da Perišić nije bio uplašen i da je čak hteo i da se fizički razračuna sa Ćirićem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: