Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 15. 7. 2020.

| Društvo

Osnovni sud u Nišu: Nismo doneli nijednu presudu protiv učesnika protesta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
viši sud
Reakcija iz Osnovnog suda; foto: JV-M. Z.

Povodom sveća koje su sinoć gorele ispred vrata niške Palate pravde, oglasio se Osnovni sud koji kaže da oni nisu osudili nijednog demonstranta, podsećajući da sudije nepristrasno vode postupke poštujući procesna prava stranaka garantovana Ustavom.

Sveće su zapaljene sinoć ispred vrata niškog Osnovnog i Višeg suda, kako su rekli demonstranti, jer je pravda u ovoj državi umrla. Oni su pre svega mislili na brza suđenja građanima koji su protestovali i bili uhapšeni u Beogradu.

Pored sveća, koje su gorele pored vrata suda, o kvaku je okačen i kantar koji simbolično pokazuje da pravda u Srbiji ne postoji već se meri “na kilo”.

To je izazvalo reakciju Osnovnog suda u kojoj piše da oni u Nišu osudili nijednog demonstranta.

Osnovni sud u Nišu nije doneo nijednu osuđujuću presudu protiv bilo kog učesnika protesta koji se ovih dana održavaju u Nišu, niti se pred ovim sudom vodi bilo kakav postupak protiv lica koja učestvuju u protestu - piše u saopštenju.

Podsećaju i na zakon koji sudije obavezuje na nepristrasno suđenje.

Članom 3. Zakona o sudijama, sud je u svakoj prilici dužan da održi povrenje u svoju nezavosnost i nepristrasnost, a da sudije u Osnovnom sudu nepristrasno vode postupke po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava - potpisuje saopštenje predsednik Suda Saša Dujković.

Podsetimo, paljenje sveća ispred Suda bilo je deo sedmog protesta u Nišu koji je bio jedan od najslabije posećenih od kada su započeli.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    22:01 // 15. 7. 2020.

    Onog otmicara deteta jos nisu osudili a imaju ga od prosle godine, a sad se busaju da nikog nisu osudili za protest od prosle nedelje? Ljudi se vuku po sudu po 10 godina i vise, ne razumem kako imaju obraza da daju ovakve izjave.

  • Halonen

    16:40 // 15. 7. 2020.

    Mnogo bih voleo da se stvarno ne dovodi u pitanje nezavisnost sudova od izvršnih organa. Brojne primere imamo gde sudovi rade u korist vladajuće stranke (niški žandarmerci, trenutni izbori itd.).

  • Mara

    13:16 // 15. 7. 2020.

    Treba te da se kazne pa da vide da li će da im se više padne napamet takav vandalizam.

    • Naissus

      15:38 // 15. 7. 2020.

      E, Maro, Maro ... bas je to divno kada vidis vandalizam tamo gde ga nema i kad isti precutkujes tamo gde je i vise nego ocigledan. Ne moras da se pravdas cija si. Vidi se ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: