Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 6. 10. 2022.

| Društvo

Osobe sa invaliditetom i nebriga - šta slučaj niškog Podzemnog pokazuje, a gde su ostali problemi

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
lift za osobe sa invaliditetom
Više od decenije osobe sa ivaliditetom ne mogu do Podzemnog; foto: T. T.

Neadekvatni prilazi, nemanje javnih toaleta i parkinga, otežano kretanje ulicama, samo su neki od problema osoba sa invaliditetom. Da se na rešenja dugo čeka dokazuje platforma koja je pre više od deceniju postavljena na ulazima u Podzemni i koju građani u invalidskim kolicima ne mogu da koriste.

Platforme čija je namena bila da invalidima i majkama sa dečijim kolicima olakša prelaz Voždove ulice ne radi. Postavljena je neposredno nakon izmeštanja pešačkog prelaza i nakon montiranja bila je u funkciji samo mesec dana, pisale su Južne vesti još 2012. godine. lift za osobe sa invaliditetom2 Vrata blokiraju lift; foto: T. T.

U međuvremenu, postavljena su i ulazna vrata pa sada čak i kada bi lift bio u fuknciji, ne bi imao gde da prođe.

Podzemni prolaz nije dostupan osobama sa invaliditetom, nikada nije bio i pitanje je da li će biti - rekla je Dragana Rodić, predsednice Udruženja osoba sa invaliditetom.

Da će platforma biti popravljena, saopštili su iz Grada. Ipak, na pitanja kada će to biti realizovano, kao i kome će taj posao biti poveren, nisu odgovorili. SLIKA 1 invalidi Neadekvatni prilazi javnim ustanovama; foto: PONS Fondacija

Rodić ističe da pored silaska u Podzemni prolaz, postoji velika potreba za javnim toaletima prilagođenim osobama koje se kreću u invalidskim kolicima, kao i pristupačniji prilazi gradskim i javnim ustanovama.

Kada je reč o javnim ustanovama, jedan od čitalaca se požalio i na toalet u niškom Domu zdravlja, gde, kaže, nema prilagođenih toaleta.

Juče sam bio u Domu zdravlja sa suprugom koja je u invalidskim kolicima i ni u jedan toalet nismo mogli da uđemo. Vrata su svuda manje širine nego invalidska kolica i to je reč o toaletima koji su renovirani pre nekoliko godina. Nema nijednog toaleta koji je prilagođen osobama sa invaliditetom, ali ni ovi regularni ne mogu da se koriste - kaže čitalac.

KKK Nais KKK Tigrovi košarka u kolicima Slaba romocija i mala ulaganja u parasportove; foto/ilustracija: FB KKK NaisJoš jedan od problema na koji su se čitaoci požalili jeste manjak parking mesta za osobe sa invaliditetom, jer po uvođenju sistema "Oko sokolovo" mogu da parkiraju samo na mestima koja su predviđena za njih, što ranije, kaže, nije bio slučaj.

Moj rođeni brat je invalid, vozač koji je slabo pokretan i radi u centru grada. Ukinuto im je parkiranje van mesta koja su obeležena za invalide. U Nikole Pašića takvih ima samo 6, kod Kalče 3 i jedno je uglavnom zauzeto, zbog komibja koji tamo toji po ceo dan, tako da je primoran čeka na mesto po pola sata ili da parkira kod Čaira - kaže Nišlija.

Pored svega ovoga, Ivan Novković iz PONS-a kao problem izdvaja i finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom, kao i promociju sporta osoba sa invaliditetom, posebno kada je reč o košarci i stonom tenisu.

Ističe da je puno talentovanih parasportista koji zbog nedostatka sredstava i sponzora ne uspevaju da se probiju.

Takođe, građani su ranije ukazali i na nepristupačnost spomen-parka Bubanj osobama sa invaliditetom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lela

    18:59 // 6. 10. 2022.

    Dobijaju svi sportissti sa invaliditetom. Klubovi. Mnogo je i zloupotreba

    • MC

      10:02 // 11. 10. 2022.

      Od svih stvari i problema pobrojanih u tekstu našli ste za shodno da prokomentarišete u suštini najmanje bitnu stvar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: