Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 2. 3. 2024.

| Društvo

Osobe sa invaliditetom sa juga po protezu moraju u Niš, neki i za Beograd

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
lebane
Lebančanim svedoči da je procedura komplikovana, foto: B. A.

Da bi dobili protezu ili servisirali postojeću, osobe sa invaliditetom sa juga Srbije moraju na komisijski pregled u Univerzitetski klinički centar u Nišu. To mogu da urade samo tri puta mesečno, ali iz Kliničkog centra kažu za razmišljaju o povećanju broja pregleda. Dok muškarac iz Lebana svedoči da su ga nakon dugo čekanog zakazanog pregleda iz Niša uputili za Beograd, što smatra “neodgovornim poigravanjem sa invalidima”, iz RFZO tvrde da su "prava pacijenata unapređena".

Saša Miličić iz Lebana 30 godina koristi protezu jer mu je amputirana potkolenica. Zbog novih pravila Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kako priča, da bi ostvario pravo na servis proteze, mora da prođe slinu proceduru.

Zbog promene na mom patrljku i pohabanosti delova, nepohodan je servis, a to nije laka procedura. Nakon što dobijem uput od izabranog lekara, koji overavam u matičnu ispostavu, odlazim kod fizijatra u Leskovcu, koji je do skoro mogao da mi da predlog za servis, ali on me šalje na komisijski pregled u niški Klinički centar - priča Miličić.

Svedoči da je posle dva meseca čekanja, o svom trošku, otišao na zakazani komisijski pregled u Niš, ali nije zavšio posao.

Tri sata sam čekao tog 21. februara da dođem na red. Nakon pregleda rečeno mi je da komisija KC Niš ne može da mi da predlog za servis proteze jer to po novom pravilniku ima pravo samo Specijalna bolnica za ortopedsku protetiku Beograd. Smatram da je nerazuman stav i odluka pomenute komisije da me za servis postojeće proteze upućuju u Beograd. Ja se vodim na evidenciji nezaposlenih i korisnik sam socijalne pomoći - žali se Miličić.

Prema rečima Lebančanina, filijala u Leskovcu mu ne priznaje putne troškove za Beograd, pa za sada ne planira da ide na taj pregled.

Bez proteze meni nema života, imam osećaj da se u ovoj državi neko namerno i neodgovorno poigrava sa sudbinom nas teških invalida - smatra Lebančanin.

O svom problemu je pisao Ministarstvu zdravlja, RFZO i predsedniku Aleksandru Vučić i sve ih pitao “zašto se u Srbiji desavaju stvari na štetu invalida”.


Klinički centar razmatra da poveća broj komisijskih pregleda

Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu ima 11 lekara specijalista i kako navode, njih sedmoro pruža zdravstvene usluge odraslim pacijentima, ujedno rade i komisijske preglede. Komisiju čini troje specijalista.

klinicki centar 11 lekara specijalista; foto: Vanja Keser Komisijski pregledi su se u prethodnoj kalendarskoj godini obavljali dva puta mesečno. Od januara 2024. godine, obavljaju se tri puta mesečno i pacijenti se primaju na pregled unutar 30 dana od dana zakazivanja. S obzirom na poslednju promenu Pravilnika RFZO o medicinsko tehničkim pomagalima koji nalaže da se proposivanje pomagala obavlja isključivo od strane specijalista fiziklane medicine i rehabilitacije u tercijarnoj zdravstvenoj ustanovi, razmatra se povećanje broja komisijskih ambulanti na četiri mesečno - navode iz Kliničkog centra.

U Specijalnu za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku Beograd, kažu, upućuju se samo pojedine kategorije pacijenata, a to potvrđuju i iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ukazujemo da se osigurana lica - amputirci za koje je u UKC Niš utvrđen najveći stepen funkcionalnosti (visiko aktivni), upućuju u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu radi propisivanja delova pomagala koja zadovoljavaju potrebe korisnika proteze - navode iz RFZO.

Iako Lebančanin tvrdi suprotno, iz RFZO kažu da osigurana lica koje žive na jugu, a upućena su u Beograd, imaju pravo na naknadu troškova prevoza za odlazak i povratak iz zdravstvene ustanove u koju se upućuju, a ako zdravstveno stanje osiguranog lica to zahteva odobrava se i sanitetski prevoz.

Iz RFZO smatraju da je novim pravilnikom od 26. januara 2023. godine zapravo osiguranim licima unapređeno pravo na proteze za donje ekstremitete, uvedena je procena stepena funkcionalnosti osiguranog lica i propisivanje dela proteze prema utvrđenom stepenu funkcionalnosti.

Procena stepena funkcionalnosti obavlja se samo u zdravstvenim ustanovama koje po mišljenju republičkih stručnih komisija za rehabilitaciju i ortopediju i traumatologiju ispunjavaju uslove za potpunu evaluaciju, procenu o prvom protetisanju i rehabilitaciju pacijenata posle amputacije, kao i opremljenost ustanove u pogledu kadra, prostora i opreme - ističu iz RFZO.

Zbog toga je ograničen broj zdravstvenih ustanova u kojima se može propisati proteza i servis, a kako svedoče pacijenti, jedina takva ustanova na jugu Srbije je Klinički centar u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    21:46 // 2. 3. 2024.

    "Prava pacijenata unapređena"..Za sitnu popravku cekati proceduru nekoliko meseci,a ranije se to resavalo kod fizijatra u DZ.Komisija treba da zna da se stanje patrljka vremenom menja,moguce su i neke atrofije,zuljevi,itd,pa jovo nanovo.Sto se tice troskova,vecina se tesko krece pa je najbolji prevoz vozilom i pratnjom neke osobe,uz troskove puta,cekanje,obrok,itd,RFZO priznaje autobusku kartu...

  • Dragan Petrovic

    14:00 // 2. 3. 2024.

    Quo vadis Danice?Prvo izivljavanje sa srcanim bolesnicima-primer pacijent vracen iz bG i primljen u KC gde je preminuo.Sada novo izneneadjenje za osobe sa invaliditetom.Komisija od 3 Kerbera koji sve cine da ionako unesrecene bolescu ili povredom umesto ucine da hodaju,isto na sve nacine onemogucavaju.To sto gubite izbore u Nisu nije razlog da se svetite nekom,jer svaka batina ima dva kraja...

  • Predrag

    13:08 // 2. 3. 2024.

    Invalid sam sa amputiranom potkolenicom i paralizovanim desnim stopalom,srcani bolesnik i dijabeticar sa komplikacijama.Dva puta me vracaju,iako sam lekar specijalista i prodaju mi neko znanje,kad sam trazio invalidska kolica jer ne mogu da hodam na stakama,odbili su dr Mandic i dr Cvetkovic.Vrlo nekorektno,arogantno s ciljem da maltretiraju invalide i izivljavaju se.Ionako tesko stanje otezavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: