Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 21. 10. 2010.

| Društvo

Osobe sa invaliditetom teško do posla

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Sedište udruženje invalidnih lica

LESKOVAC – Na podurčju šest opština Jablaničkog okruga, odnosno filijale NSZ, do sada se javilo samo sedam poslodavaca koji su zainteresovani da zaposle lica sa invaliditetom.

U Jablaničkom okrugu obavezu da zaposle invalidna lica ima 68 poslodavaca, odnosno kolektiva.

Od donošenja zakona o obaveznom zapošljavanju ove kategorije lica, poslodavci su izrazili nameru da angažuju 15 osoba, ali je 12 lica već ranije u radnom odnosu i sada se procenjuje njihova radna sposobnost.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Leskovcu, na evidenciji nezaposlenih je 263 lica sa invaliditetom, a među njima 117 aktivno traži posao – saopštavaju u NSZ u Leskovcu.

Dragana Anđelković, koja je u NSZ zadužena na poslovima savetnika za zapošljavanje invlaidnih osoba, ističe da se ova lica veoma interesuje za obezbeđenje posla, a jedan broj je angažovan mimo NSZ u Leskovcu.

O ovoj temi nedavno je raspravljano na posebno organizovanoj tribini na kojoj su prisustvali predstavnici kompanija, odnosno firmi koje zapošljavaju više od 20 radnika, jer su po zakonu obavezni da prime u radni odnos lice sa invaliditetom.

U Leskovcu postoji samo jedan kolektiv - radionica "Univerzala" u kojoj većinu čine lica sa invaliditetom od rođenja, ali je situacivje u toj sredini teška jer gotovo dve godine ne primaju zaradu, a sve je manje i posla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: