Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 4. 8. 2014.

| Društvo

Osobe sa invaliditetom ugrožene u saobraćaju

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
Kocic.jpg
Ivan Kocić ne može kolicima u nabavku

Otežano kretanje niškim trotoarima jedan je od glavnih problema sa kojim se osobe sa invaliditetom susreću krećući se gradom, zbog toga što na mnogim trotoarima nema rampi.

Osim toga, one nemaju pristup javnim česmama, gradskom prevozu, niti besplatnim parking mestima.

Na ovaj problem ukazao nam je Ivan Kocić, član Udruženja distrofičara Niša, koji objašnjava da su rampe na trotoarima "neselektivno rađene", odnosno da ponegde postoje spušteni delovi trotoara, ali da ih na većini mesta u gradu nema.

- Neke saobraćanice uopšte nemaju rampe, a neke od njih su najprometnije i ujedno najopasnije za kretanje. Recimo, takav je slučaj kružnog toka kod marketa “DIS” na Bulevaru Medijana, gde se dva puta zamalo desilo da me udare kola – navodi Kocić.

Jedna od “prohodnih” ulica za osobe sa invaliditetom je, prema Kocićevim rečima, Bulevar Zorana Đinđića, mada on naglašava da nijedna saobraćajnica u gradu nije “kompletna” kada je reč o pristupačnosti ovim sugrađanima.

- Nažalost, pri izgradnji infrastrukture i postavljanju rampi očigledno ne postoji nikakav standard, iako je to zakonom propisano. Čak i tamo gde ima rampi, one su često neadekvatne. Recimo, kod zgrade Suda rampi ima, ali su strme, tako da je nezamislivo da tuda prođete, naročito ako imate kolica sa malim točkovima – naglašava Kocić.

Osobe sa invaliditetom Problem - visoki trotoariOn takođe naglašava da se rampe često prave od nekvalitetnog betona, koji se upropasti nakon par godina, posebno zato što se preko njih često prelazi kolima, a neretko se nesavesni vozači na rampama i parkiraju.

Nepropisno parkiranje po trotoaru je problem koji Kocić navodi kao veliku prepreku kretanju osoba sa invaliditetom.

- Situacija je, recimo, kritična kod pijace “Boško Buha” i Doma zdravlja, jer tu na pojedinim mestima ima rampi, ali se tu parkiraju kola, ima mnogo pešaka, i nemoguće je proći kolicima. Kod banke “Intesa” na Bulevaru Nemanjića postoji rupa nasred trotoara, i automobili koji su parkirani duž trotoara me primoravaju da idem kolicima pravo na tu rupu – tvrdi naš sagovornik.

S druge strane, nesavesni vozači koji se nepropisno parkiraju nisu jedini problem ovim osobama. Kocić ističe da su i sami trotoari problematični.

- Na primer, veliki deo trotoara kod Voždove škole je u katastrofalnom stanju, jer je na mnogim mestima drveće podiglo asfalt, pa smo primorani da se krećemo tom vrlo prometnim ulicom.

Zbog svih ovih problema, nesavesnog parkiranja, loše infrastrukture i nepoštovanja standarda i zakona, Kocić objašnjava da je u Nišu ugrožen sam život osoba sa invaliditetom u saobraćaju. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    00:49 // 6. 8. 2014.

    Da, to je primetno čak i iz aviona. Ovde ne da probleme imaju samo invalidi već i pešaci zbog loših, uskih ili čak nepostojećih trotoara. Sve je to produkt lošeg rada Direkcije za izgradnju.

  • SiKi

    12:01 // 5. 8. 2014.

    Hteo bih da napomenem da u parku, na Trgu Kralja Aleksandra, na pesackim prelazima prema aleksandriji i pekari "Bata Bane" ne postoje rampe za osobe sa invaliditetom.Obavestite nadlezne. Hvala

  • Rej

    10:38 // 5. 8. 2014.

    U Nišu su svi ugroženi u saobraćaju. Loša signalizacija, neobeležene ulice, isparkirani automobili na sve strane, nedovršeni trotoari, velike bare, trafike i frižideri na trotoaru...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: