Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 3. 7. 2020.

| Društvo

Ostaju li niški studenti u domovima do poslednjeg ispita u julu, zavisi od Ministarstva

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
studentski dom
Studenti traže da ostanu; foto: Google maps/printskirn

Dok niški studenti traže da ostanu u domovima dok ne završe i poslednji ispit u ovom roku, iz Studentskog centra navode da će o tome odlučivati Ministarstvo i da uz potvrdu fakulteta mogu da ostani i posle 5. jula. U domovima je 2 pozitivnih na kovid i oni su u izolaciji, a sprovode se sve preventivne mere, navode iz SC.

Sinoćnji intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića izazvao je protest beogradskih studenata, koji nisu pristali da napuste domove dok traju ispitni rokovi.

Ministarstvo prosvete danas je objavilo da svi studenti koji imaju ispitne rokove ostaju u studentskim domovima do 20. jula 2020. godine ili do kraja ispitnog roka u zavisnosti od fakulteta, uz dodatak - “kao što je prvobitno planirano”.

Studentski parlament u Nišu tražio je u dopisu direktoru Studentskog centra Radetu Rajkoviću da studenti ostanu u domovima dok traju ispiti u junsko-julskom roku, kao i dok još ne znaju kada će im biti održani ispiti ovog meseca. Zamolili su i da im bude dopušteno da se usele 2 dana pre početka avgustovskog roka, kao i da im boravak bude naplaćen po regresiranim cenama.

Direktor Studentskog centra Rade Rajković navodi da po zakonu studenti mogu da ostanu do 5. jula u domovima, a do 15. jula ukoliko imaju potvrdu sa fakulteta.

Za period posle toga čekamo instrukcije Ministarstva - navodi Rajković.

Za odlučivanje o “avgustovskom useljavanju” Rajković navodi da je još rano govoriti i da sve zavisi od toga kako će biti organizovana školska godina i kakva će epidemiološka situacija biti tada.

A o aktuelnoj situaciji u studentskim domovima kaže da je stabilna i da je visok nivo higijensko-sanitarnih mera - obavezne maske, dezinfekcija ruku, fizička distanca u restoranima.

Imamo 2 studenta koji su pozitivni na kovid i oni su smešteni u posebnom delu na Medicinskom fakultetu. Donose im se hrana i vitamini, oni imaju blagu kliničku sliku. Svi njihovi kontakti testirani su i negativni su - navodi Rajković.

Lokalne transmisije nije bilo, pojašnjava Rajković, jer se svakom studentu meri temperatura na ulasku u Dom, pa su tako i otkrivena dvojica zaraženih koji su odmah izolovani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • david

    18:45 // 4. 7. 2020.

    Gde god se uclanjuje sa sobom uclanjuje i porodicu! I tako se svi oni uclanjuju i izclanjuju zarad licnih interesa vrlo cesto!!

  • ???

    06:05 // 4. 7. 2020.

    Kakve ste vi to kolege,kada ne dajete podrsku studentima iz Beograda?

  • Auha

    22:38 // 3. 7. 2020.

    Iz koje stranke bese ovaj DirektorRade?

    • SKJ

      23:07 // 3. 7. 2020.

      Zajedno smo bili u SPS u vreme Milosevica tad smo ga zvali Raka Komunista, a sad neznam do koje je stigao jer ih je mesecno menjao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: