Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 1. 4. 2020.

| Društvo

Ostali bez struje 3 dana pre vanrednog stanja, u kući 2 bebe i onkološki bolesnik

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sveća foto Vanja Keser

U Nišavskom okrugu je u vreme vanrednog stanja nekoliko hiljada domaćinstava bez struje, a jedno od njih je porodice Božić iz Duvaništa. Ova porodica je, kako kaže najstarija Marica, 12. marta ostala bez struje, a vanredno stanje je uvedeno koji dan kasnije. Pored svih napora ne uspevaju da se ponovo priključe, niti znaju kako, a u kući imaju 2 bebe i nju koja boluje od zloćudnog melanoma.

Marica Božić kaže da su 12. marta, kada se već znalo za probleme sa koronavirusom i kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, došli iz Elektrodistribucije i odneli njen strujomer.

Odneli su ga bez našeg prisustva. Od 2012. godine nikakva ni tužba, ni nikakvih problema. Očitavao je strujomer i plaćali smo, ne male račune, jer imamo parno grejanje. Sve redovno - kaže Božićeva.

Marica-Bozic.jpg Mrica Božić ostala bez struje u jeku pandemije; foto: JV arhivaIz Distribucije su je, kako kaže, uputili na Osnovni sud gde je podnela zahtev za privermenu meru priključenja. Ona je u zahtevu navela da u stanu žive 2 male bebe (10 dana i 22 meseca), a da se ona leči od zloćudnog melanoma.

Nama je 23. marta u jeku vanrdnog stanja i zabrane kretanje iz Suda stiglo da moramo da obezbedimo krštenice i dijagnoze ne starije od 6 meseci. Tražili su nam da nađemo 2 svedoka i da kod notara overimo potvrdu da živimo u zajedničkom domaćisntvu. Mi smo priložili naše lične karte, svi se vodimo na istoj adresi, ali i dijagnoze koje sam imala. Sve ostalo je nemoguće uraditi zbog vanrednog stanja - kaže Božićeva.

Nikakvih odgovora iz Distribucije ili Suda nema, a nema ni struje. Zato je kontaktirala medije, a pisala je i predsedniku države i premijerki.

Ovo je strašno. Imamo 2 bebe. Ugroženi smo zdravstveno već od korone i ovako. Nemamo struju uopšte - kaže Božićeva.

U niškoj Elektrodistribuciji kažu da je ova porodica bez struje zbog neovlašćene potrošnje.

Navedenom kupcu električna energija je isključena zbog neovlašćene potrošnje, pre proglašenje vanrednog stanja u Republici Srbiji. Kupac je dva puta u kontroli ekipa ED Niš otkriven u krađi struje, što je po Zakonu krivično delo - kažu u EDN.

Na pitanje da li postoji način da se ova porodica makar u vreme vanrednog stanja priključi na mrežu, nije bilo odgovora.


Božići nisu jedni bez struje, a rešenja još nema

Centar za zaštitu potrošača “Forum” izneo je podatak da u Nišavskom okrugu ima nekoliko hiljada domaćinstava koja nemaju struju u vreme vanrednog stanja.

I pored njihovog apela da im se uključi, pisanja medija i molbe Kriznog štaba Grada Niša, rešenja još nema.

Iz Elektroprivrede Srbije ne odgovaraju na pitanja novinara, ne odgovaraju, kako su sami reklli, ni Kriznom štabu, a vapaji onih koji sede u mraku su svakodnevni.

Jedini odgovor poslala je Agencija za energetiku, ali oni kažu da nisu nadležni za priključenje struje već da rade po žalbama. Pritom podsećaju na sve postojeće zakonske regulative i skreću pažnju da vanredno stanje iziskuje bržu reakciju nego inače.

Nemamo informaciju o tome da li će i kada gradjani i organizacije koji su tražili prikljucenje za veme vanrednog stanja biti priključeni na elektrodistributivnu mrežu. Kod sadašnjeg stanja stvari, pravo na priključenje ostvaruje se pod uslovima propisanim Zakonom o energetici (Sl.glasnik, br.145/14, 95/18-drugi zakon), u pravnoj proceduri koja se sprovodi i u uslovima vanrednog stanja, sa izmenjenim rokovima u skladu sa Uredbom o primeni rokova u upravnim postupcima za vreme vanrednog stanja (Sl.glasnik, broj 41/20), a pravna zaštita se pred ovom Agencijom ostvaruje u žalbenom postupku - kažu u Agenciji.

struja panic fb printscreen Juče se na svom Fejsbuk nalogu jedan od funkcionera niškog SNS i vlasnik udruženja i Radija “Bum 018” Nikola Panić pohvalio da je na njihovu inicijativu priključena struja stanovnicima naselja Crvena Zvezda.

Sa njim u društvu bio je još jedan SNS kadar i svojevremeno kandidat za odbronika u Paliluli Igor Paunović, a poruka je da je struja priključena “zahvaljujući njihovom apelu”.

Panić za Južne vesti kaže da sugrađanima pomaže iz solidarnosti i da to ne radi zbog stranke. Dodaje i da je u Crvenoj Zvezdi bio kvar i da su oni samo ubrzali proceduru za priključenje struje ovom delu grada.

Ljudi u tom naselju su socijalni slučajevi, a redovno izmiruju račune za struju. Imali su havariju i zato su bili bez struje. Sada je to rešeno. Dnevno dobijam puno poziva za priključenje struje i sve proveravam. Znam i za slučaj porodice Božić, ali meni je rečeno u Distribuciji da su oni nelegalno trošli struju. Takvi korisnici, nažalost, ne mogu da budu priključeni i nisu jedini u Nišu - rekao je Panić.

Međutim, zahtevi građana, Kriznog štaba i "Foruma" su bili jasni - struja za sve u vanrednom stanju. Baš kao što je niški Vodovod priključio vodu svima dok traje vanredno stanje i obustavio isključenja u tom periodu.

*Tekst je dopunjen nakon što su se redakciji stigli odgovori iz EPS-a i izjava Nikole Panića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojan

    18:55 // 3. 4. 2020.

    Zašto gospodin Panić nije jurio prethodnih meseci da pomaže ljudima nego se setio baš sad, kada je vanredno stanje da se napregne? Jel to gospodin Panić radi svoju ličnu promociju pošto se priča u gradu da će dobiti neku funkciju u gradu? Vodi svoj radio, radi u opštini i bavi se humanitarnim radom. Odakle vremena za to?

  • Eps

    22:22 // 2. 4. 2020.

    Ja nemogu da verujem kolikose radnici epsa bahato ponasaju i to pogotovo ovi sa kosova sto idu na iskljucenja.Ocigledno dace na kraju koliko ja vidim poceti da radi motka za te iz distribucije nema drugog leka jer su oni drzava u drzavi.

  • dex

    20:04 // 1. 4. 2020.

    Zeni od 80 godina,srcani bolesnik i secerac odneli strujomer pre par meseci (na stranu dal je dugovala ili ne,postoji i zakon o obliiacionim odnosima,i zastarevanju duga itd.)i ostavili je bez struje.Umrla je pre par nedelja,pronasli je u kuhinji na podu.Pitam- dal' bi mozda sada bila ziva da je imala struju?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: