Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 14. 1. 2023.

| Društvo

Ostatovička "Tri kamena" - mali "Stounhendž" na obroncima Suve planine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
ostatovački kamen
Popularno i mistično mesto; foto: Marko Mitrović/Wikimedia Commons

Na putu između Babušnice i Gadžin Hana, na padinama Suve planine iznad sela Ostatovica, nalazi se planinarska atrakcija koje je postala popularna tek poslednjih godina. Ostatovički kamen, Tri kamena ili Tri sestre, isti je naziv za jedinstveno mesto oko kojeg kruže više legendi o nastanku i ne zna se da li je prirodni fenomen ili delo čoveka. Ipak, sa fantastičnim pogledom na okolinu, predstavlja sve češću destinaciju ljubitelja prirode iz okoline, ali i cele zemlje.

Do pomalo mističnih kamenih formi ranije je bilo teško doći jer čitavo brdo dosta šumovito, ima dosta sipara i bilo je dosta nepristupačno. Ipak popularizacijom lokaliteta isčišćena je i obeležena planinarska staza do mesta koje se nalazi na oko 890 metara nadmorske visine.

Planinar iz Babušnice Saša Aranđelović kaže da se tom mestu može prići sa više strana i da je ono što ga izdvaja to što deluje neobjašnjivo zašto tako izgleda i ne zna se da li je imalo neku prethodnu namenu. tri kamena Tri kamena zimi; foto: Lj. M.

Zvanična istraživanja arheologa nema. Na vrhu tog brda, koje je na oko 1.000 metara nadmorske visine, po nekim zapisima je bio neki stari grad, postoje ostaci. Poslednjih godina postaje sve popularnije za planinare, ranije nije bilo tako - kaže Aranđelović.

Planinari i avanturisti ga opisuju kao nebrušeni dijamant, skrivenu lepotu Suve planine i tog kraja, a sve više je onih koji daju preporuke da se mesto obavezno poseti. Iz Turističke organizacije Babušnica su postavili putokaze, dok babušnički planinari čiste i održavaju stazu.

Iskusni planinar i jedan od najboljih poznavalaca čitavog pirotskog kraja, Goran Mitić, koji u svom blogu Pirot i pirotski kraj, koji je nastavak njegove knjige Lepa, zanimljiva i manje poznata mesta u pirotskom kraju, piše da postoji verovanje da se u rimsko doba iznad te atrakcije nalazila kula motrilja ili stražara, sa koje je bilo lako kontrolisati okolinu.

Sa Tri kamena se pruža fantastičan pogled na Gornje Zaplanje, planinu Kruševicu iznad Velikog Bonjinca i na visoke crnotravske planine Gramadu i Ostrozub. Sa vrha Ostatovičkog kamena sjajan je pogled na sever i praktično su južne padine Suve planine kao na dlanu. Zbog svega toga, priče o rimskom vojnom objektu na vrhu, ili čak o čitavom rimskom gradu, nisu bez osnova - piše Mitić.

Niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da li je ta turistička atrakcija delo prirode ili delo ljudske ruke, a lokalno stanovništvo koga je sve manje prenose nekoliko legendi o njegovom nastanku. tri kamena Pogled na okolinu; foto: Lj. M.

Neki ga nazivaju i Devojački kamen jer se po staroj legendi na tom mestu bila devojka iz Ostatovice, nakon što su joj oca ubili Turci, a Mitić kaže da postoji i još zanimljivija priča.

Po njoj, u pitanju je vremenski sat koji su koristili Rimljani. Postojao je i četvrti kamen koji je vremenom pao. Četiri kamena su označavala četiri godišnja doba. Međusobno su bacali senku tako da su označavali početak svakog godišnjeg doba. Priča podseća na čuveni Stonhendž u Engleskoj - piše on u svom blogu.

Mesto je godinama bilo i na meti raznih tragača za zlatom, tako da je dosta tragova ako ih je i bilo i uništeno, ali kamene ploče koje stoje uspravno su i dalje na istom mestu i čekaju na posetioce.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Macak Misa

    12:20 // 15. 1. 2023.

    Sta ce biti sa tim "djedom" kad Ivana i SNS odu u istoriju?

    • Alamunja

      13:06 // 15. 1. 2023.

      On je neuništiv. Jači je i od Čak Norisa lično.
      Znate li kolko je Đed scepil drva prošlu godinu? Sva...

    • Pipencina

      19:38 // 15. 1. 2023.

      Obecano mu mesto u d kompaniju.

  • Stohadin

    17:44 // 14. 1. 2023.

    Ništa nemoj da brinete.
    To kamenje je bio presto za srBska divovska nebeska božanstva Sebrona,Sebrona i njihovog sina Srbina od koji je i nastala SrBska nacija čistog genoma.

    • Muftija

      22:56 // 14. 1. 2023.

      I djeda cuvara srbstva i njenog velicanstva Ivane.

  • Dzibronja

    13:24 // 14. 1. 2023.

    Mi naprednjaci trazimo da precednica prenese ove stene ispred kafic panoramu u centar, i djed se slaze da je dobar potez

    • Bracin

      23:45 // 14. 1. 2023.

      Rabotil sam s njeg u tigar,mnogo je sposoban,sve znaje,cak i engleski je prezentovao kad su dolazili partneri iz dekatlon,posle je vozil kamijon po eu,doduse bese zalutal,al toj se svakom desi.On trebe da bude sledeci predsednik opstine,toj ce vi kazu svi tigrovci,jos ako dobiju po kolac i sok ce ga glasu s obe ruce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: