Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 2. 6. 2019.

| Društvo

Oštećena pruga kod Palilulske rampe [foto]

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
palilula
Šine su korodirale i popucale; foto: Vanja Keser

Šine na pruzi kroja prolazi kroz niško naselje Palilula nije štedeo zub vremena. Odvaljeni i zgužvani parčići metala prizor su o kojem svedoče građani. Inače, ova deonica, kako je ranije najavljivano, trebalo bi da bude izmeštena iz grada.

pruga Zasad nepoznato kada i da li će uopšte biti popravljene šine; foto: Vanja KeserZgužvani čelik i rđa slika su pruge koja decenijama prolazi kroz Palilulu. Za putnike i zaposlene na železnici, ovo predstavlja potencijalnu opasnost.

Odgovor na pitanje da li i kada će eventualno biti zamenjene dotrajale šine, novinari čekaju od Infrastrukture železnice.

šina Ova deonica bi trebalo da bude izmeštena iz grada; foto: Vanja KeserInače, čitava ova deonica bi trebalo da bude izmeštena. Prema poslednjim informacijama, eksproprijacija je i dalje u toku, a kako je ranije najavljivao član radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković, do kraja ove godine bi trebalo da bude raspisan međunarodni tender za izbor izvođača radova.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Prilikom poslednje posete Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zeljeza

    10:48 // 3. 6. 2019.

    Dok je Ljuba bio sef te pruzne deonice ovakva situacija i ovakvo ostecenje nije moglo ni da se zamisli, sad je raspad sisitema.

  • Ablativ

    09:34 // 3. 6. 2019.

    Žalosno je i sramota za naše gradsko rukovodstvo da je toliko nemoćno da reši dva tako važna problema ovog grada: prolazak teretnih kompozicija kroz centar grada i parkirališta. Pa ako za ovo prvo mogu da se “vade” na zavisnost od republičkog ministarstva, šta ih sprečava da urede parkinge?

  • Verko

    08:39 // 3. 6. 2019.

    Uuuuuuuuuuuuuu pao lis' na mečku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: