Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 14. 8. 2020.

| Društvo

Oštećeni u poplavama i dalje traže predstavnike Grada, iz opštine Palilula ne mogu da pomognu

Autor:Milica JovanovićIzvor:Južne vesti
Stvari Vrbaska što se suše
Stvari se i dalje suše; foto: JV/ M. J.

Revoltirani i u strahu nakon svakog naoblačenja ovo leto provode stanovnici Vrbaske ulice u Nišu, nakon tri poplave koje su ih zadesile za manje od mesec i po dana. Predsednik Opštine Aleksandar Ždrale sastao se sa meštanima, ali oni su ujedinjeni u zahtevu da žele da počnu konrektni radovi i da im se obrate oni čija je nadležost i trajno i trenutno rešenje ovog problema - predstavnici Grada i javnih komunalnih preduzeća.

Posledice poplava koje su zadesile Palilulce ovog leta i dalje su vidljive - gotovo da nema kapije u Vrbaskoj ulici ispred koje nisu postavljeni džakovi sa peskom, a na prilazima i preko ograda i dalje su stvari koje su bile potopljene. Satstanak Vrbaska Ždrale Ždrale se sastao sa stanovnicima Vrbaske; foto: JV/M. J.

- 2014. godine mi je poplavljen parket, izbacio sam ga, sada je laminat. I njega sam morao da izbacim.

- Šporet, mašina, sve je to uništeno.

- Sada su i najveći problem fekalije koje ulaze u kuće. Ne znamo više ni čime da dezinfikujemo.

- Kad god se natušti mi smo svi pod stresom - pomeramo kola, ređamo džakove, gledamo u nebo.

- Nama treba da institucije rade svoj posao. Probem je u institucijama. Ovako ćemo i dalje da držimo džakove pred kućama.

- Skupilo se nas 50, 60, pripremamo tužbu za Grad, jer ne vidimo drugo rešenje - tako Paliluci opisuju ovo leto.

Njihov problem datira još od 2014. godine, kada su takođe, kažu žitelji ove ulice, bili poplavljeni tri puta u mesec dana. Tada je sve eskaliralo do toga da su kolima blokirali ulicu, želeći da ih neko sasluša. viber_image_2020-08-13_14-46-47 Džakovi su pred kapijama; foto: Jovica Aleksić

Na ovom sastanku su i stanovnici okolnih ulica. Zbog južnog kolektora nas sada i manja kiša plavi. Šest gradskih budžeta je prošlo, nigde nas nije bilo. Ovde se samo radi da se saniraju posledice, a ne na uzrocima. Vojvode Gojka i Vrbaska su najniže ulice, prema tome i najproblematičnije - pojašnjavaju stanovnici.

Posle prve poplave obratio im se pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević i predstavnici javnih komunalnih preduzeća Direkcija za izgradnju grada i Naissus, ali su posle toga pretrpeli još dve poplave, a da, kažu, niko iz Grada nije došao da ih obiđe. Izbačene stvari Strahuju pri svakom naoblačenju; foto: JV/M. J.

I dalje traže da im se predoči trajno rešenje, ali i ono trenutno, koje bi sprečilo nove poplave prilikom sledeće kiše, kao i da počne na tome da rade.

Sa godinama ovo naselje se širilo, ali instalacije za fekalnu i atmosfersku kanalizacionu mrežu nisu rekonstruisane još od šezdesetih godina, kaže predsednik Opštine Palilula Ždrale. Blizu 80 % teritorije opštine Palilula nema atmosfersku kanalizacionu mrežu, pa se kišnica sliva u mežu za fekalije.

Da ne bih prejudicirao i ubrzavao ljude koji rade u gradskim komunalnim preduzećima koji rade na rešenju ovog problema - ne bih da licitiram sa datumima, to je pitanje za njih. Znam da se radi idejni projekat i sam građevinski projekat za takozvano ad hoc rešenje, da premostimo nastalu situaciju, da se u narednom periodu ne bi dešavala plavljenja, a da se krajem ove i početkom iduće godine krene u totalnu rekonstrukciju, znači trajno rešenje - priča Ždrale.

Trajno rešenje bilo bi ili izgradnja novog, ili proširenje starog kolektora, a opcija je i da se voda odvodi u druge kolektore koji su u blizini, a šta je od toga najjeftinije i najefikasnije, zaključuje Ždrale, odlučiće javna preduzeća i Grad.

Podsetimo, nevreme sa obilnom kišom zadesilo je Niš 15, pa 17. juna, a onda i 23. jula, a najvidljivije posledice bile su u naselju Palilula. Nakon prve poplave iz Grada su poručili ljudima da prijave štetu i da će naći način da im plate odštetu, ali veštaci ni dva meseca kasnije nisu došli na njihova vrata.

Građani ne dobijaju informacije pa se obraćaju novinarima. Ne dobijaju ih, međutim, ni novinari, tako da su brojni mejlovi, pozivi i poruke upućeni pomoćnici gradonačelnika za medije Marini Kostić ostali bez odgovora.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    08:35 // 15. 8. 2020.

    Pedeset posto kiše, koja padne, ostaje u šumi. Samo secite drveće,betonirajte,dozvoljavajte da se zida bilo gde,kao da je Niš Tokio.Ne morate da ulažete u infrastrukturu,samo napred, GRADJEVINSKA MAFIJO.

    • Mika

      21:58 // 15. 8. 2020.

      Tacno! Ali, kad selci koji su se dovukli u grad i na celna mesta smatraju da da bi bili "gospoda" mora da budu okruzeni betonom bez imalo zelenila i zivog sveta igde......a, da- verovatno ni ne znaju znacenje pojma "erozija" (obzirom na brda i planine koji okruzuju Nis u kotlini)......

  • ???

    08:22 // 15. 8. 2020.

    Nije poplavljena samo Palilula.Sta mi u Vozdovoj 51 i 53 da radimo i kome da se obratimo,posto nam je voda u podrumima bila vise od pola metra? Ovoga nije bilo dok se prekoputa nije izgradilo onoliko zgrada i sve pretvorilo u beton,a kapacitet kanalizacije nije dovoljan za toliki broj stanova.

  • Dzamutka

    22:23 // 14. 8. 2020.

    Zastavnice Zdrale, sta bi sa vanrednim stanjem na Paliluli ? Isfoliraste svoje glasace i gledaoce Pinka ! I, treba, kad svako gleda sebe !
    Inace, i dalje trazite, sve trce da vam dodju !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prvo ih oterao a sad im daje subvencije.

Vojin Ivanović Čitalac

Tekst: Prihode "Konstantinu Velikom" donosiće kargo saobraćaj, Vučić najavio i logistički centar u Nišu

Pronađite nas na: