Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 4. 7. 2017.

| Društvo

Oštrije kazne za lepljenje plakata van mesta predviđenih za to

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Plakati u centru Niša
Da li je neko bio kažnjen zbog lepljenja plakata?; Foto: Čitalac

Lepljenje plakata na mestima koja nisu predviđena za ovakve reklame i švrljanje po fasadama i izlozima u Nišu, uskoro bi moglo da se oštrije kažnjava. Trenutno je u proceduri izmena gradske Odluke o oglašavanju, koja predviđa drugačije kazne za nepropisno postavljanje reklama.

Iz Sekretarijata za planiranje i izgradnju, osim odgovora da bi kazne, ukoliko ih usvoji Skupština Grada na narednoj sednici, trebalo da budu usklađene sa Zakonom o prekršajima, nema dodatnog obrazloženja za izmenu ove Odluke. Usklađivanje Odluke sa zakonom navodi se i u obrazloženju Gradskog veća koje je već usvojilo ove promene.

Kazne za lepljenje plakata i švrljanje na fasadama i drugim površinama bi mogle da budu više, pa umesto 10.000 preduzetnici bi za ovaj prekršaj mogli da plaćaju 75.000 dinara, dok bi pravno lice umesto 50.000 dinara moglo da plaća 3 puta više.

Za fizička lica i odgovorna u pravnom licu ova kazna bi mogla da bude 5 puta veća, pa umesto 5.000 plaćaće 25.000 dinara.

Ove kazne predviđene su i za “zvučno oglašavanje na otvorenom prostoru” kao i za prljanje i oštećivanje “sredstava za oglašavanje”.


Pojedine kazne bi mogle da budu i blaže

Iako bi novčane kazne za lepljenje plakata trebalo da budu više, za neke druge prekršaje prilikom reklamiranja Nišlije bi mogle da plate i manje nego do sada.

U Odluci trenutno stoji da bi za postavljanje reklame bez dozvole ili na mestu koje za to nije predviđeno, novčana kazna bila od 50.000 do 500.000 dinara. U izmenama koje je sada usvojilo Gradsko veće ova kazna se preinačuje u 150.000 dinara. Radnici postavljaju baner AV Viseći baneri i pred ovogodišnje izbore bili po celom gradu; Foto: M. M.

Preduzetnici su za ovaj prekršaj bivali kažnjavani od 10.000 do 250.000, dok izmene predviđaju kaznu od 75.000 dinara. Za odgovorna i fizička lica, dosada je kazna bila od 5.000 do 25.000 dinara, dok izmene predviđaju samo dosadašnju maksimalnu kaznu.

Podsetimo, iako su za vreme predizborne kampanje po celom Nišu bili izlepljeni plakati i postavljeni baneri SNS kandidata za predseničke izbore za šta nisu bile izdate dozvole, novinari nisu uspeli da saznaju da li je iko kažnjen zbog nelegalnog oglašavanja u gradu, uprkos tome što su i građani prijavljivali inspekciji ove prekršaje. Slična je situacija bila i tokom ranijih izbora

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    17:59 // 5. 7. 2017.

    Foliranti i zamajavaci!

  • Ivan Ognjanović

    14:26 // 5. 7. 2017.

    Dobro, znaci kazna za SNS 7 milijardi evra.

  • Dragan,Niš

    08:13 // 5. 7. 2017.

    Badava se donose zakoni kada i ove što imamo nema ko da sprovodi! Ko je kažnjen do sada po ovim blažim kaznama,pa je i pored toliko masovnog kažnjavanja ostalo bez efekta i stvorilo potrebu da se onda višim kaznama disciplinuju,NIKO!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: