Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 23. 3. 2016.

| Društvo

Ostrovičani opet mesecima bez vode, kažu da imaju šugu i žuticu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Ljudi iz ovih mesta godinama "kubure" sa strujom i vodom; foto: B92

Naselje Ostrovica kod Niša već skoro četiri meseca je bez vode jer im je obližnji kamenolom, koji strujom pokreće pumpe za vodu, zbog dugovanja opet isključio napajanje. Meštani kažu da su se zbog nehigijene pojavile žutica i šuga.

Već dugo traje problem sa vodosnabdevanjem u ovom naselju, istoimenom selu i u selu Ravni Do, jer meštani imaju milionski dug za struju prema kamenolomu u vlasništvu firme “Partizanski put”.

Situacija je sada kritična samo u naselju Ostrovica, čiji meštani duguju preko 1.4 miliona dinara za struju, ali neki od njih tvrde da su računi previsoki i nerealni, te da nemaju para da to plate.

skupljanjevode Prinuđeni da se snalaze kako umeju; foto: B92U međuvremenu, iz Udruženja za unapređenje stanovanja Roma “Mahala 1” kažu da se zbog nehigijene pojavila zaraza ne samo u ovom naselju, već i u selima Ostrovica i Ravni Do, zbog čega traže da im se hitno dopreme dve cisterne vode. 

Većina stanovnika su Romi. Ugroženo je oko 80 romskih kuća, ali i ostale kuće neromske populacije. Živalj je tamo izložen raznim bolestima, epidemija je žutice, a ima i zaraženih šugom. Pijaća voda je hitno potrebna - kažu iz Udruženja.

U Institutu za javno zdravlje, međutim, nismo uspeli da saznamo da li su ovi navodi tačni, da li ima zaraze i da li je proglašena epidemija u ovim mestima.


"Ne treba im cisterna, nego da plate dug"

Siniša Krstić, direktor Direkcije za izgradnju Niške Banje, na čijoj se teritoriji nalaze ova mesta, kaže da za cisternom nema potrebe, već treba da skupe pare da otplate deo duga.

Svakako da im treba voda za higijenu, ali se to ne rešava cisternom. Cisternom se rešava tamo gde nema vode, a ne gde imate vodu na 10 metara kod komšije. Snalaze se, nije toliko problematično, tako da im ne treba cisterna koja košta 5.000 dinara na sat - kaže Krstić.

On napominje i da je bez vode sada samo naselje Ostrovica, jer su ostali platili svoja dugovanja.


voda Kažu da su dobili žuticu i šugu zbog nehigijenskih uslova; foto: B92Dug raste, česme suve

Direktor kamenoloma Milan Stajić navodi da je trenutni dug 1.4 miliona dinara, a da meštani ništa nisu plaćali nekoliko meseci.

Oni meni treba da se obrate za broj žiro računa i poziv na broj na koji uplaćuju pare, a niko se dosad nije odazvao plaćanju. Nisu izmirili ni dugovanja koja su obećali da plate u prethodnom isključenju. Nije istina da nemaju para, kako je moguće da nemaju 500 dinara za vodu, a za ostalo imaju - kaže Stajić.

Siniša Krstić napominje da meštani od prošle godine duguju 80.000 dinara i da je kratkoročno rešenje da skupe taj novac kako bi uopšte moglo da se pregovara sa kamenolomom.

Međutim, oni ne pokazuju nikakvu volju da se organizuju i skupe te pare. Dugoročno rešenje je da se napravi trafo kojim bi se napajale pumpe, ali to neće da bude uskoro. Sada mora da se plati ono što su potrošili, makar za početak samo ovo od prošle godine - kaže Krstić.

On je prošle godine rekao da Opština priprema dokumentaciju i teren za postavljanje tog trafoa, i najavio da bi to moglo da bude realizovano 2016. godine, čime bi se problem i trajno rešio.


Problem traje više godina

Inače, ovo je redak slučaj u Srbiji da meštani, umesto Elektrodistribuciji, plaćaju struju kamenolomu sa kojim godinama imaju problema, što zbog računa koje smatraju previsokim, što zbog toga što kažu da im struja, a time i voda, budu isključeni “čim malo zakasne sa plaćanjem”.

kamenolom U kamenolomu kažu da meštani ništa nisu plaćali mesecima; foto: B92Njihove sumnje u ispravnost računa, kako su ranije rekli, dodatno pojačava i to što ih i ne plaćaju “Partizanskom putu”, koji je vlasnik kamenoloma, “nego onome kome im kamenolom kaže da plate”.

Još 2008. godine su zbog nesuglasica blokirali ulaz u kamenolom, a o njihovim problemima je bilo reči i 2010. kada ih je posetio i narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, koji je tada obećao da će pokušati da reši problem.

Sa njim je bio i tadašnji direktor niškog Vodovoda Aleksandar Mitić(DS), koji je rekao da postoji nekoliko rešenja, ali ništa od toga još nije urađeno.

Tokom leta 2014. godine su bili bez vode, kao i 2015. godine kada zbog duga od skoro dva miliona nisu imali vode preko 3 meseca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    14:57 // 24. 3. 2016.

    Neka odu opštinu , bilo koju !
    Nadam se da žutica i šuga nisu "preletači" ?

  • Ljudmila

    09:34 // 24. 3. 2016.

    Dobice vodu do 24. aprila, to je sigurno. Samo jos da vidimo ko ce da stane pred kamere kad se to desi. Onaj ko stane, taj je umesao prste, da celo naselje toliko dugo bude bude bez vode.

  • mirjana

    04:50 // 24. 3. 2016.

    a moja ulica delnicka u vrtistu uopste nema vodu ni kanalizaciju napon struje jedva sijalica svetli a gradsku vladu to uopste neinteresuje ali idu izbori a ulica ima preko dvesta kuca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: