Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 23. 1. 2011.

| Društvo

Ostrozub, selo sa jednim stanovnikom

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Ostrozub

LESKOVAC – U crnotravskom selu Ostrozub, prema popisu iz 2002. godine, živi samo jedan stanovnik i to je najmanje naselje na području Jablaničkog okruga.

U ovom mestu, prema popisu iz 1991. godine, bilo je devet stanovnika, a od 2007. godine bez stalnih je žitelja. Najstariji i jedini stanovnik je žena koja ima više od 75 godina i smatra se da je ovo naselje potpuno opustelo.

Manje od desetak stanovnika imaju i sela Rajčetina (6) i Bistrica (8). Prema podacima Zavoda za proučavanje sela, na području šest opština Jablaničkog okruga – Leskovac, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Bojnik i Crna Trava – od 331 sela, nestaje čak 68 naselja.

U Bojniku, na primer, 12 sela je pred gašenjem, Lebanu 7, Leskovcu 8, a u Medveđi čak 43 naselja. Tretnutno je najteže stanje u Crnoj Travi, jer od 25 sela, u čak 17 žive starije osobe i njima preti nestanak u narednih desetak godina.

U Jablaničkom okrugu, govore statistički podaci, 1981. godine popisom je obuhvaćen 262.531 stanovnik, a 2002. godine taj broj je smanjen za 14.697 stanovnika.

Najburniji nestanak sela zabeležen je u crnotravskom kraju, gde je 1948. godine živelo 13.614 stanovnika, a a sada ih ih je 1.915 žitelja. U ovom kraju navode podatak da u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vlasotincu i drugim većim mestima širom Srbije ima oko 20.000 stanovnika čije je poreklo Crna Trava.

U Crnoj Travi godišnje umire deset puta više stanovnika nego što se rodi, a statističari tvrde da je prosečna starost Crnotravaca nešto više od sedamdeset godina. U celoj crnotravskoj opštini osnovnu školu pohađa 58 đaka, a lane je u prvi razred krenulo petoro učenika.

U Sastava Reci, jednom od većin naselja crnotravske opštine, nema učenika do četvrtog razreda, kao ni đaka šestog razreda, dok je po dvoje učenika petog, sedmog i osmog razreda. Drugim rečima, u ovoj osmorazrednoj osnovnoj školi vaspitno-obrazovnim procesom je obuhvaćeno šestoro đaka i često se događa da nestavnici ne mogu da predaju, jer su učionice prazne, jer učenici, zbog bolesti ili drugih razloga, nisu u školi.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: