Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 8. 5. 2019.

| Društvo

Osuđeni zbog čišćenja reke izabrali zatvor, odbijaju da plate kaznu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kažnjena zbog akcije prikupljanja smeća
Kažnjena zbog akcije prikupljanja smeća; foto: N. R.

Ukoliko im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara zbog neprijavljivanja čišćenja reke u Rakiti, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta izabraće odlazak u zatvor umesto plaćanje kazne.

Na ovaj korak su se odlučili, jer ne žele da "sponzorišu sendviče", a i kako bi dodatno privukli pažnju javnosti na “besmislenost presude”.

Njih dvoje je Prekršajni sud u Pirotu 18. aprila osudio na novčane kazne jer nisu policiji prijavili javni skup u selu Rakita kada su čistili reku na kojoj se gradi mini-hidrocentrala i što su putem Fejsbuka pozivali građane da im se priključe.

Ipak, oni su se žalili na presudu, a ukoliko se ona ne usvoji, po rečima Radojkovićeve, izabraće odlazak u zatvor. Kažnjeni sa po 20.000 dinara Kažnjeni sa po 20.000 dinara; foto: printskrin

Jedino pitanje je da li moramo prijaviti ispraćaj u zatvor, jer nameravamo da ga organizujemo u slučaju odbijanja žalbe - kaže Radojkovićeva.

Priznaje da su javno pozivali ljude da dođu u što većem broju da čiste reku, te da nisu znali da je potrebna prijava u policiji.

Međutim, kada su organizovali akciju čišćenja Toplodolske reke i Temštice tokom prvomajskih praznika pitali su u pirotskoj policiji da li treba da prijave skup i, kako kažu, dobili negativan odgovor. Nisu prijavili skup, pa kažnjeni Nisu prijavili skup, pa kažnjeni; foto: Lj. F.

Opština Babušnica ima naredbe sa vrha. Gledaju da nas obeshrabre i razvlače po sudovima, ali im neće uspeti. Njihova policija nam piše prijave, a kasnije su i jedini svedoci protiv nas - objašnjava aktivistkinja.


Investitor: Pokušaj samoreklamiranja

Sa druge strane, u Nacionalnom udruženju malih hidroelektrana kažu da je tog dana u Rakiti prilikom blokade prilaska mešalice sa betonom, investitoru pričinjena materijalna šteta jer je na kraju dana taj beton bačen.

Sud je doneo presudu protiv njih zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom - kažu u Udruženju.

Investitor Goran Belić kaže da su najave aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine da će otići u zatvor, samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice. Osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa Osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa; foto: printskrin

Prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije - kaže Belić.

Međutim, iako investitor smatra da osuđeni moraju da odgovaraju i zbog ometanja radova, u obrazloženju presude stoji da su oni osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa.

Rešenjem je pokrenut prekršajni postupak protiv Nensile Radojković i Aleksandra Jovanovića zbog prekršaja o održavanju i okupljanju bez prijave nadležnom organu, a ne izazivanje tuče ili učestvovanjem u kojoj se narušava javni red i mir, s obzirom na izvedene dokaze - stoji u obrazloženju presude.

Podsetimo, krajem novembra prošle godine meštani Rakite i aktivisti Inicijative organizovali su čišćenje Rakitske reke i projekciju filma Tamna strana zelene energije, a tom prilikom delimično su sprečili radove na vodozahvatu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dežurni bot

    15:29 // 12. 1. 2020.

    Ne znam kome i kad su botovi morali da prijave uređivanje igrališta ili farbanje mostova, a niko od njih nije došao dobrovoljno! Ovde se ljudi sakupili dobrovoljno i uradili nešto korisno i za prirodu i za društvo. Ponekad me je sramota da kažem gde živim!

  • MAKS OKVIZ

    02:07 // 6. 1. 2020.

    DOSTA SMO CEKALI!!! DOSLO je vreme...svaki svoga ubijte subasu i stvari se menjaju iz osnova...doterali su cara do duvara i ne moze se nazad!

    • Marko

      14:07 // 19. 1. 2020.

      Tako je! Gerilska borba iz mraka protiv ovakvih. Ne mogu protiv toga nista!

  • Džukela

    00:44 // 19. 5. 2019.

    Mi smo najgori narod u svetu. U više navrata su hteli da nas zatru, i trebali su. Turci, Nemci, Austrougari, Tito i Nato, svi probali ali nažalost nikome nije uspelo

    • pera

      00:28 // 5. 1. 2020.

      Otporni smo kao korov, ni Total nepomaze.

    • sami sebe

      21:43 // 31. 1. 2021.

      a onda je došao ON-car AV koji će zatrti srpsko seme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: