Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 28. 11. 2018.

| Društvo

Osuđenici sade drveće u Preševu u čast poginulima u Velikom ratu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Pošumljavanje Preševo
U Preševu treba da zasade ukupno 8.000 sadnica; Foto: Srbijašume

U znak sećanja na srpske vojnike poginule u Prvom svetskom ratu, pokrenuta je akcija pošumljavanja Srbije sa 1,3 miliona sadnica pod nazivom "Jedno drvo za jednog ratnika". Ove nedelje akcija je počela u Preševu, saopšteno je iz Srbijašuma, a drveće sade osuđenici.

Od juče je u ovom gradu zasađeno 600 sadnica "crnog bora", a do kraja akcije u Preševu će narednih nedelju dana biti posađeno ukupno 8.000 sadnica.

Ovaj projekat ima za cilj da oživi sećanje na herojske žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu – navode iz JP Srbijašume.

Učešće osuđenika u akciji, dodaju iz ovog javnog preduzeća, treba da podstakne osećaj da su društveno korisni. Sadnja Preševo Do decemra bi trebalo da se posadi i poslednje drvo u okviru projekta; Foto: Srbijašume

U okviru socijalnog cilja projekta dobrovoljno radno angažovanje osuđenih lica treba da podstakne osećaj njihove korisnosti u društvu. Ovakvo angažovanje osuđenih lica kompatibilno je sa novim tendencijama u sistemu izvršavanja krivičnih sankcija - rad u javnom interesu - koji se izriče za lakša krivična dela i prekršaje – dodaju iz Srbijašuma.

Obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, dodaju, počelo je 2014. kada je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde u saradnji sa preduzećem Srbijašume i Šumarskim fakultetom u Beogradu pokrenulo širi društveni projekat pošumljavanja u Srbiji uz angažovanje osuđenika. Do danas je, dodaju, posađeno više od 1,2 miliona sadnica, a planirano je da sadnja bude završena u decembru.

Projekat predstavlja jedinstven vid obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Srbiji, i u to ime biće posađeno 1.300.000 sadnica - po jedno drvo za svakog poginulog srpskog vojnika – dodaju iz Srbijašuma.

Ekološki cilj projekta je, dodaju, povećanje površina pod šumama i ističu da to ima neprocenjiv značaj za očuvanje životne sredine, čiji kvalitet direktno zavisi od stepena šumovitosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: