Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:18, 20. 6. 2022.

| Društvo

Otac dao sinu bubreg - prva transplantacija u Nišu posle godinu dana

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Kardiologija; foto: Vanja Keser
Zahvat nije rađen dugo zbog epidemije; foto: Vanja Keser

Nakon pauze od godinu dana zbog korone, na niškoj Klinici za kardiohirurgiju urađena je prva operacija transplantacije bubrega. Direktor te klinike Dragan Milić kaže da trenutno hiljade pacijenata čekaju taj zahvat.

Transplantacija bubrega na Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu zbog epidemije kovida najpre nije rađena više od godinu dana, onda je odrađena u junu prošle godine, pa je opet napravljena pauza koja je trajala sve do sada.

Milić navodi da je 61-godišnji muškarac dao bubreg 36-godišnjem sinu, koji je pre transplantacije bio na dijalizi i koji će sada moći da vodi normalan život, a dijaliza mu više nije potrebna.

Vrednost kreatinina pre operacije (parametar koji pokazuje funkciju bubrega) iznosila je čak 1.220 (normalna vrednost kreatinina je do 115). Na otpustu sa naše klinike, kreatinin je za samo pet dana od transplantacije pao na gotovo normalnih 125. Pacijentu više neće trebati dijaliza i nakon postoperativnog oporavka vodiće normalan život - kaže Milić.

Ističe da je u samoj transplantaciji učestvovalo oko 40 zaposlenih, a u postoperativnom praćenju još toliko i da to pokazuje koliko je procedura složena.

Upućujemo apel da svi zajedno podržimo program transplantacije kako bismo pomogli onim hiljadama bolesnika koji čekaju spasonosno rešenje za svoj životni problem. Svi zajedno mozemo mnogo, sami svakako manje - poručuje Milić.

Prema podacima iz 2019. Srbija ima manje od pet donora na milion stanovnika i na dnu je liste po broju donora organa u Evropi. Prva je Španija koja ima čak 46 donora na milion stanovnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Adv.nis

    15:51 // 21. 6. 2022.

    Prvu transplataciju bubrega koja je uradjena u Nisu pre 20 godina je radio profesor doktor Tomic sa VMA iz Bg. Zasto je ovo senzacija sada u Nisu nije mi jasno kada je to zahtvat kao i svaki drugi. Milic je za danasnje uslove u hirurgiji uradio ustvari rutinsku operaciju i ne zanosite se da je uradio ko zna sta sto se u hirurgoji ne radi uveliko na svim ozbiljnijim klinikama...

    • Srdjan:tesko se tudji uspeh prasta

      20:46 // 21. 6. 2022.

      Pazi bogati.Ajde otvori ti Nislijama oci.Pa obicnu operaciju nemozete da uradite da vam se pacijwntu nepogorsa ili da navuce bakteriju.Ocenu pricas ?

    • Obicna kazes

      13:29 // 22. 6. 2022.

      Obicnu rutinsku operaciju kazes? U bgd gde ima 10 KC uradjena 1 a u Novom Sadu ni jedna… izgleda da se rutinski radi samo u Nisu…

  • Bujke

    08:49 // 21. 6. 2022.

    RTS,N1 i Pink ljubomorno cuvaju licne informacije za sebe.Izgleda da zato ne objavljuju ovakve cinjenice a RTS uredno naplacuje pretplatu.Ej Bujke ???

  • Jovana

    08:19 // 21. 6. 2022.

    Ogroman uspeh.To je moglo da se uradi samo na toj klinici. Hvala prof. Milicu na ovakvoj vesti.Zelim vam jos ovakvih i slicnih uspeha.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: