Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:36, 27. 2. 2019.

| Društvo

Otkazana tribina o nezakonitostima u Toplani, UPSS to smatra cenzurom

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
UPSS
Onemogućili građanima da saznaju detalje o radu Toplane - smatraju iz UPSS-a; Foto: I. P.

Veče pre nego što je Udruženi pokret slobodnih stanara trebalo da održi tribinu o nezakonitostima u radu niške Toplane, iz Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, gde je skup bio zakazan, otkazali su rezervaciju sale, što stanari smatraju cenzurom. Iz Regionalnog centra kao razlog navode pomeranje polugođa zbog epidemije gripa.

Iako su prostor rezervisali još 12. februara, kada je takođe bila proglašena epidemija gripa, i dobijali informacije da će sve proći regularno, 25. februara, veče pre nego što je trebalo da se održi tribina, iz ove ustanove su javili da je rezervacija otkazana, kažu u Udruženju. Tražili su i pismeno obrazloženje, a iz Regionalnog centra sutradan dobili sledeći odgovor: regionalni centar Da li je grip ili cenzura? ; Foto: JV, arhivska fotografija

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju vas ovim putem obaveštava da je zbog vanrednih okolnosti nastalih usled pomeranja početka ll polugođa, zbog epidemije gripa, primoran da otkaže vašu rezervaciju za dan 26.02.2019 - navodi se u dopisu koji su objavili iz UPSS-a.

Podsetimo, tribina o Toplani trebalo je da se održi u utorak 26. februara u 17 sati u Regionalnom centru za obrazovanje.


Grip kao razlog ili izgovor?

Iz ovog udruženja ukazuju na to da su se tokom februara uredno održavali drugi skupovi i manifestacije u Regionalnom centru, pa čak i u trenutku kada je njima javljeno da im je otkazana rezervacija.

Ovakav postupak Centra zato smatraju nedemokratskim. Vrata Regionalnog centra Foto: UPSS

Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana i čime je suspendovan javni interes. Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti u Regionalnm centru odvijaju u toku februara bez ikakvih ograničenja (U vreme dok su nama otkazivali istom prostoru se održavao drugi skup!) - navode stanari.

Stanari smatraju da je prostor otkazan kako građanima ne bi bili predstavljeni izveštaji o radu Gradske toplane, kao i da je to urađeno veče pre njenog održavanja upravo zato što je u tom trenutku, smatra Milosav Jukić iz Udruženja, za događaj saznao neko iz Toplane ili Grada.

Pravi razlog otkazivanja tribine vidimo u tome što bi, pored ostalog, bili predstavljeni nalazi iz Izveštaja DRI o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JKP Gradska toplana za 2016. i Poslerevizionog izveštaja DRI o merama ispravljanja Gradska toplana, koji nam je, na zahtev UPSS-a, dostavila Državna revizorska ustanova - navode iz UPSS-a.

Direktorka Regionalnog centra Danijela Marković, međutim, negira da je u ovom slučaju reč o cenzuri, kao i da su za otkazivanje rezervacije UPSS-u dobili direktivu. Markovićeva dodaje da su u Centru obustavili i druge aktivnosti zbog epidemije gripa.

Centar je obustavio aktivnosti i za nastavnike i sve druge ciljne grupe koje prelaze više od deset polaznika, zbog epidemije gripa. Udruženje je u pisanoj formi dobilo tu vrstu obaveštenja - navela je direktorka Centra.


UPSS: Gradski prostori za nas zatvoreni uz različita "objašnjenja"

Stanari kažu i da im je od maja prošle godine nedostupna MZ Božidar Adžija, kao i da su svi gradski i medijski prostori u Nišu za njih "zatvoreni". Tako im se, smatraju, onemogućava da "dopru" do građana.

Inače, za aktivnosti UPSS-a, poslednjih godina, zatvoreni su svi elektronski i štampani mediji u Nišu, osim par internet portala. Komunikacija sa građanima je onemogućena i time što su neki javni prostori u javnim ustanovama, namenjeni slobodnom i javnom okupljanju građana radi njihovih aktivnosti, za UPSS zatvoreni pod različitim “objašnjenjima” - navode iz udruženja.

Iz UPSS-a dodaju i da će tribina biti održana za dve do tri nedelje, kada budu opremili prostor za svoje delovanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tanjuška

    18:20 // 27. 2. 2019.

    Kako je moguće da je uopšte nekom palo na pamet da se takve vrste tribina organizuju u centru za obrazovanje i vaspitanje zaposlenih u prosveti...SVAŠTA!!!

    • Debeljuska

      20:56 // 27. 2. 2019.

      Tanjuska ovo je dogorelo do noktiju i vise je neizdrzivo ako je u normalnim gradovima cena grjanja za 70 kvadrata 7-8 hiljada a kod nas 14-17 hiljada, ako je to normalno onda tribina ne treba, a tako naplacuje i toplana na masinskom fakultetu koja greje naselje N. Tesla.

  • Jovan S.

    14:14 // 27. 2. 2019.

    Znamo se, druzina dokonih ljudi, dosadni ste vise sedite kuci kada nemate nesto pametno da radite.

    • posmatrac

      20:59 // 27. 2. 2019.

      Kako je moguce da su ljudi toliko neinformisani i da su protiv ovih protesta koji su usmereni protiv nezakonja, bahatosti i tiranije koja preti da potopi Srbiju.

  • Mara

    14:04 // 27. 2. 2019.

    Promenite im sliku više a i dokoni pa ne znaju sta ce

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: