Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:25, 26. 1. 2023.

| Društvo

Otkazi za tri radnika niške “Tržnice” - jedan smatra zbog pripadnosti sindikatu i opozicionoj stranci

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
tržnica
Novi problemi u preduzeću; ilustracija; foto: JV

Tri radnika JKP Tržnica u Nišu dobila su juče otpremnine, a danas otkaze. Jedan od njih je Siniša Marjanović, koji smatra da je otpušten nezakonito, zato što je član opozicione stranke SSP i predstavnik sindikata. Dok on najavljuje da će tužiti preduzeće, direktor Goran Đorđević kaže da otkazi nemaju veze sa racionalizacijom, politikom i sindikatima, već da su jedini razlog sudske presude na osnovu kojih su njih trojica tehnološki višak.

Nakon što su iz Sindikata “Sloga” upozoravali da se u niškoj Tržnici prave spiskovi radnika za otpuštanje, Siniša Marjanović, koji je tamo radio 24 godine, dobio je najpre otpremninu, a onda i rešenje o prekidu radnog odnosa.

Palilulska pijaca Iz "Sloge" upozoravali da se prave spiskovi za otkaze; ilustracija; foto: D. VidojkovićOn je, inače, poverenik “Sloge” u tom preduzeću, pa veruje da je upravo to jedan od razloga, ali da je na otkaz uticalo i to što je član Stranke slobode i pravde.

Jutros mi je uručeno rešenje o otkazu i obavestili su me da mi je zabranjen pristup prostorijama Tržnice. Neprijatna je situacija, ali idemo dalje. Smatram da je otkaz nezakonit i zlonameran. Nikada nisam bio kažnjavan, čak me je direktor lično dva puta nagrađivao zbog zalaganja i izuzetnih rezultata. Nisam dobio otkaz zbog neke greške u radu - navodi Marjanović.

Dodaje da je dugo bio rukovodilac pijačarstva i smatra da je postizao dobre rezultate. Kaže da je u obrazloženju otkaza navedeno da je dobio sudski spor protiv Tržnice i da na osnovu njega treba da se vrati na radno mesto, ali da ono pod tim nazivom više ne postoji.

Taj sudski spor, pojašnjava, započeo je zbog dovođenja u nepovoljan položaj, odnosno smanjenja koeficijenta.

Kod mene je obrazloženje da sam dobio presudu u sporu protiv Tržnice i da treba da se vratim radnom mestu, ali tom radnom mestu je promenjen naziv. Naziv više nije koordinator, pa nemaju gde da me vrate, nema radnog mesta za mene, a u međuvremenu sam potpisao aneks broj 10, koji uopšte ne spominje - objašnjava on.

Kako navodi, umesto “koordinator”, naziv tog radnog mesta je “šef odeljenja”, ali smatra da je opis poslova isti i da je direktor to izmenio da bi mogao “da uradi nešto što ne bi trebalo”.

Recimo, naplaćivač je nekad naplaćivač, nekad inkasant, ali on radi isti posao. Nije to IT sektor pa da ima novih programa i slično - kaže Marjanović.

Osim njega, otkazi su danas uručeni još dvojici radnika, a među njima je i poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).


Direktor: “Sami su tražili da ne rade tamo gde su raspoređeni, a drugog radnog mesta nemamo”

Goran Đorđević Tržnica Direktor kaže da je sve po zakonu; foto: A. S.Dok Marjanović poručuje da će pravdu potražiti na sudu, direktor JKP Tržnica Goran Đorđević kaže da otpušteni radnici “glume žrtve” i da otkazi nemaju veze sa sindikatima, već da su isključivo sprovođenje sudske presude.

Dobili su spor da im se ukida aneks ugovora i na osnovu toga oni postaju tehnološki višak jer ne postoji radno mesto na koje bi bili raspoređeni. To je urađeno, ništa nisam radio ja kao ja, već sam imao savete i sugestije i pravnog tima firme i advokata koji je angažovan. To je bilo jedino rešenje. Ne možemo da držimo zaposlenog neraspoređenog, a sami su tražili da im se raskine aneks ugovora - navodi Đorđević.

Tvrdi da je sve u skladu sa zakonom, da sindikat ne može radnika da zaštiti od sudske presude ili nepoštovanja radne obaveze i da otkazi nemaju veze ni sa politikom.

Ne znam gde se nalaze ako se bave politikom, mislim da to uopšte nije bitno, meni rukovodstvo uopšte nije politički obojeno. Naprotiv, rukovodioci su mi upravo oni koji najbolje obavljaju svoj posao i koji rade kako treba, što je lako dokazivo - kaže direktor.

Informacije iz “Sloge” o nezakonitom otpuštanju ocenjuje kao netačne i smešne i ističe da će se preduzeće pojaviti na svakom ročištu ako je neko nezadovoljan pa podnese tužbu.

To je ona priča - tražimo da budemo poverenici nekog sindikata i onda smatramo da smo time zaštićeni, iako nemamo članstvo, ali sindikat će da stane iza nas. Onda svako može da bude poverenik bilo kog sindikata jer svako ima pravo da oformi svoj sindikat i onda su svi zaštićeni. U tom slučaju, ne samo mi, već nijedna firma ne bi mogla da funkcioniše - zaključuje Đorđević.

Žao mu je, kaže, što su među otpuštenima diplomirani fizičar i pravnik i dodaje da bi oni verovatno bili potrebni Tržnici, ali poručuje - “sami su tužili firmu i tražili da ne rade na mestima gde su raspoređeni, a drugog radnog mesta nemamo”.

Podsetimo, direktor je za Južne vesti pre dva dana rekao da je za vreme njegovog mandata, za pet i po godina, broj radnika smanjen od 205 na 145 po različitim osnovama i da on jeste za to da se broj zaposlenih svede na realnu meru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mica

    16:13 // 27. 1. 2023.

    Reče direktor,, advokati koji zastupaju,,. Pa on znači ne poštuje zakon o pravobranilaštvu koje jedino može da zastupa .

  • Tajanstveni Alan

    21:38 // 26. 1. 2023.

    Sramota je da , ZSS, SSSS i Nezavisnost staju na stranu direktora ! Manite sindikate ,koji vam koriste da se grebete kod direktora, ostali su ljudi i njihove porodice bez hleba ! Nije li vas sramota da ih sutra na ulici sretnete ? Nistaci !

    • Sindikalac

      22:55 // 26. 1. 2023.

      Nego sta nego na ulicu - sindikat ne stiti neradnike i spletkare.

    • Stanko

      23:05 // 26. 1. 2023.

      Pravi sindikati gledaju interese firme i zaposlenih,a ne trce da salju saopstenja i da glume zrtve.

  • Smuk II

    17:11 // 26. 1. 2023.

    Svi će da dodju na red za otkaz !
    "Oni" su dovoljni sami sebi jer nema "pametnijih", nepismenijih, bezobraznijih, surovijih , bez mozga - od njih !
    "Ja živim za Srbiju"... i budale !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: