Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 3. 9. 2021.

| Društvo

Otkrivanje rekonstruisane mozaik mape Vranja na Dan oslobođenja

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Mozaik mapa
Otkrivanje mozaik mape Vranja na Dan oslobođenja; foto: M. D.

Radovi na rekonstrukciji jednog od simbola grada - mozaika u formi mape Vranja na centralnom platou Trga Republike završeni su, a mozaik će biti otkriven u utorak, 7. septembra, kada Vranje obeležava 77. godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Dan oslobođenja će biti obeležen i svečanom sednicom, polaganjem venaca kraj spomenika Revoluciji i izložbama fotografija i učesnika Likovne kolonije.

Mozaik ispred spomenika Čika Mitketa, u blizini Gradske uprave i zgrade Načelstva, datira iz 1975. godine i delo je akademskog slikara i grafičkog dizajnera Stevana Čukića.

Poslednjih godina na meti je hiligana, pa od 2018. godine čeka na rekonstrukciju, sa kojom se krenulo sredinom jula ove godine, a novac je obezbeđen od nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” gde su Vranjanci svojim angažovanjem osvojili 20.000 evra.

Sanaciju i rekonstrukciju mape obavila je firma Ditaarh iz Beograda, a poslovima je rukovodio akademski slikar i nekadašnji fakultetski profesor Dragan Gašić, inače Čukićev sestrić koji je ujaku pomagao tokom izrade mozaika.

Kako je najavljeno, po završetku rekonstrukcije mozaik će biti zaštićen specijalnim sredstvima koja će doprineti da ne upija vodu i prljavštinu. Takođe, biće instalirano i led osvetljenje kako bi noću mozaik mapa bila osvetljena i dostupna za razgledanje posetiocima.

Na Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, u 20 sati, na platou kod spomenika ,,Čika Miti" biće održana svečanost povodom zavšetka radova na rekonstrukciji mozaika ,,Karta Vranja" - navode iz Grada.


Program obeležavanja Dana oslobođenja

Spomenik revoluciji Vranje 77. godišnjica oslobođenja; Grad VranjeObeležavanje Dana oslobođenja počeće 6. septembra, na dan kada je oslobođena Vranjska Banja, a tada će polaganjem venaca od 11 sati na Spomenik palim borcima biti odata počast herojima.

Istog dana, od 19 sati u vranjskoj Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba učesnika internacionalne Likovne kolonije “Vranje 2021”.

Tokom trajanja sedmodnevne Kolonije, učesnici iz Makedonije, Bugarske i Srbije stvarali su svoja umetnička dela, obilazili kulturno-istorijske spomenike, srkve i manastir Sveti Prohor Pčinjski. Ukupno 11 slika ostavljeno je organizatoru i Gradu i one će biti izložene u Galeriji do 24. septembra - kažu iz Narodnog univerziteta.

Na Dan oslobođenja Vranja, 7. septembra, od 9 sati će maloj sali Skupštine grada biti organizovan prijem delegacije SUBNOR-a, od 10 sati i svečana sednica Skupštine, a od 11 sati polaganje venaca na platou ispred Pedagoškog fakulteta, kraj Spomenika revoluciji.

U 14 sati i 30 minuta, u Galeriji Narodnog muzeja, biće otvorena izložba fotografija ,,Učešće 8. srpske brigade u završnim operacijama za oslobođenje zemlje od 1944. do 1945. godine".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    13:42 // 4. 9. 2021.

    Sve je u ovom gradu uradjeno hvali jos mapa grada koji i ne lici na grad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: