Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 20. 4. 2024.

| Društvo

Otkriven mural iznad Stare ciglane i najavljena blokada Mokranjčeve u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Stara ciglana
Kažu da im preostaje samo blokada ulice, pošto "institucije ćute"; foto: "Nišlije da se pitaju"

Zbog najave izgradnje naselja sa 2.500 stanova na prostoru iznad stare ciglane u Nišu, usled čega je održano i nekoliko protesta, iz Udruženja “Nišlije da se pitaju” predstavili su mural sa različitim motivima i stihovima poznatih srpskih pesnika i najavili da će proteste radikalizovati blokadom Mokranjčeve ulice.

Iako postupak restitucije još uvek nije okončan, niti zvanično rešenje doneto, odlukom Skupštine Grada Niša koja je održana 14. februara promenjen je Plan detaljne regulacije i javna namena zemljišta iznad Stare ciglane na Paliluli gde će biti izgrađeno 2.500 stanova.

Zbog toga je Udruženje “Nišlije da se pitaju” poslednjih meseci organizovalo nekoliko protesta koji su nazvali “Stop urbanističkom nasilju”.

Stara ciglana (1) foto: "Nišlije da se pitaju" Kako bi pokazali nadležnima šta Nišlijama znači prostor iznad Stare ciglane, kao i to da su i dalje protiv betoniranja zelene površine, oslikan je mural, za koji u ime udruženja Tamara Milenković Kerković kaže da predstavlja vrednosti za koje se bore.

Mural sadrži simbole vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ bore - Popovića park za sve Nišlije, umesto betonskog naselja od 2500 stanova čiji je jedini interes profit preduzeća „Teming“ , jer je oduzimanje javne namene terenima iznad Stare ciglane postalo simbol otimanja Niša od Nišlija. Ovaj mural dug je 60 metara i na njemu je umetnik Eško Kurtić sa 200 različitih boja i sprejeva oživeo likove i poruke vrednosti za koje se „Nišlije da se pitaju“ zalažu - rekla je Kerković.

Eško Kuritić iscrtao je motive prirode koje je, kako kaže Tamara Milenković Kerković povezao stihovima naših najvećih pesnika i pisaca – Njegoša, Čika Jove Zmaja, Mike Antića, kao i Nišlija Branka Miljkovića i Duška Radovića, uz, kako dodaje, poruke Dostojevskog da će „lepota spasti svet“ i Njegoševe da će „pokolenja dela da sude“ .

Stara ciglana (2) foto: "Nišlije da se pitaju" Otkrivanju murala prisustvovao je i Slaviša Dinić, koji je zajedno sa Tamarom Milenković Kerković potvrdio da će im zbog “ćutanja institucija” preostati samo da blokiraju Mokranjčevu ulicu.

Zbog ćutanja institucija preostaje samo blokada Mokranjčeve ulice, na koju će pozvati sve Nišlije kojima se Niš oduzima na njihove oči. Redovni lokalni izbori u Nišu će biti prilika da Nišlije kažu šta misle o otimanju Grada od njih i o investitorskom nasilju koje ova vlast sprovodi ne pitajući Nišlije šta su njihove potrebe - rekli su.

Podsetimo, Južne vesti imale su uvid u dokumentaciju u kojoj piše da je zemljište prodato još 2. februara privrednom društvu Teming Electrotehnology iz Niša po ceni od 20 evra po kvadratu, ukupno za 474.120 evra. Veštaci su juna 2023. procenili da tržišna vrednost tog zemljišta iznosi 1.068.980 evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk II

    14:50 // 22. 4. 2024.

    @Pitam : Najbolja "lokacija" je izmedju "Ambasadora" i bivšeg "Putnika" ili izmedju Pošte br.1 i bivšeg hotela "Niš" !
    Šta mislite o tome ?

  • Pitam

    15:07 // 21. 4. 2024.

    Dobro ljudi, gde cemo da zidamo zgrade? Ima li neko predlig, ili ce i dalje da se "zabadaju" u sokake po centru?

  • Urbano

    12:50 // 21. 4. 2024.

    Ranije je bilo poslovnost i sport. Mogo je hotel da se pravi, klinike…
    Novi plan ima mnogo zelenila izmedju zgrada, trim staze preko celog obuhvata.Svi ivestitori ucestvuju u izgradnji fekalne i atmosverske infrastrukture kao i toplane na gas… 2 vrtića, trznica, sportski tereni na otvorenom i zatvorenom i trzni centar.
    Moderan kompleks za zivot koji ima sve i za sve koji zive oko kompleksa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: