Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 12. 10. 2018.

| Društvo

Otkriven spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik
Umesto Vučića, otkrivanju spomenika prisustvovala premijerka Brnabić; foto: Lj. M.

Naglašavajući da se sloboda jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću i da se Srbija danas bori za mir, te da nema pravo da se "igra sa bilo čijom glavom", premijerka Strbije Ana Brnabić je sa predsednikom opštine Prokuplje Aleksandrom Simonovićem i u prisustvu velikog broja građana iz čitavog Topličkog okruga otvorila Spomen-park u okviru koga je napravljen spomenik junacima iz Prvog svetskog rata, takozvanog Gvozdenog puka.

Govoreći na centralnoj državnoj manifestaciji obeležavanja sto godina od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, Brnabićka je podsetila da je Srbija u tom period ostala bez trećine muških glava i da su se danas vremena promenila, te da Srbija danas brani slobodu “svakim putem koji izgradi, fabrikom koju otvori, svakom školom, bolnicom, bebom, mladom osobom kojoj se da razlog da ostane na svom ognjištu”, jednako kao i uspehom sportista ili mladih matematičara i fizičara i svakom inovacijom koja se napravi u Srbiji u slobodi i miru.

Kada stanemo ovde, pred ovaj spomenik, pred ovu slavu, hrabrost i žrtvu, pred živote položene da bi mi imali slobodu i mir, ko od nas ima pravo da ne pokuša, da ne da sve od sebe. Da ne uradi nešto, za Srbiju, svoju porodicu, svoje dostojanstvo, za to sutra koje dugujemo svima onima koji dolaze iza nas - rekla je Brnabić.

Kaže da Srbija poštuje različitosti, veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima te da je naša zemlja "jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra".

Dug koji Srbija ima prema Gvozdenom puku je večan i nenaplativ. Krenuli smo putem, a njim moramo da nastavimo, da od nekadašnjih neprijatelja, napravimo prijatelje. I ako hoćete, to je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku kome su se neprijatelji divili i nikakav loš račun nije ostao kada su te, neprijatelje, pobedili srcem, gvožđem i čašću - dodala je ona.

Inače, za 7 godina ratovanja, poginulo je oko 1.300 boraca Drugog pešadijskog puka Knjaz Mihailo, poznatijeg po nazivu "Gvozdeni puk", preko 6.500 je ranjenih, a zbog svoje hrabrosti i junaštva ovo je najodikovanija jedinica u Prvom svetskom ratu. Nju su činili boric iz Toplice, ali i Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Iako je ranije najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je trebao da otkrije spomenik, tokom jučerašnjeg dana on je ipak otkazao posetu Prokuplju, pa je umesto njega to je učinila Brnabićeva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Тома

    12:55 // 17. 10. 2018.

    Аца Србин је био заузет, био на свечаном отварању пиљаре у Београду, виши, банкарски циљеви.

  • Dragan

    09:17 // 15. 10. 2018.

    Tako s

  • nele

    20:44 // 14. 10. 2018.

    tih kakva bruka za puk
    ko to otvara spomenik?
    ismejavaju nas ovi iz beograda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: