Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:26, 10. 1. 2024.

| Društvo

Otkriven spomenik niškom hirurgu Miodragu Laziću u Republici Srpskoj

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
Spomenik dr Miodragu Laziću
Zahvalnost za sve spašene živote; foto: Opština Pantelej

Istaknutom niškom doktoru i ratnom hirurgu Miodragu Laziću, koji je preminuo 2020. godine, u znak zahvalnosti za sve spašene živote u Republici Srpskoj tokom rata, podignut je spomenik u opštini Istočna Ilidža.

Od Niša do Srpskog Sarajeva, patriotizam se ne mjeri kilometrima - uklesano je na spomeniku doktoru Midragu Laziću, koji je otkriven juče, u nizu svečanosti na teritoriji Republike Srpske.

spomenik dr laziću Spemenik preminulom ratnom hirurgu; foto: Opština PantelejSpomenik su zajedno otkrili načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predsednica Gradske opštine Pantelej Nataša Stanković i ćerka doktora Lazića Nina Vujošević, a u pristustvu okupljenih građana.

Doktor Lazić će ovde, na šetalištu koje nosi njegovo ime, biti na večnoj straži svojim Ilidžancima, a mi se klanjamo se njegovoj žrtvi - rekao je načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Inače, doktor Lazić rođen je u Zemunu, a kao srednjoškolac sa porodicom se doselio u Niš, gde je ostao do svoje smrti. Decenijama je radio u niškom Kliničkog centru, bio je član Upravnog odbora, a od 2012. godine vodio je Urgentni centar. spomenik miodragu laziću Na dan obeležavanja Republike Srpske; foto: Opština Pantelej

Doktor Miodrag Lazić je kao hirurg dobrovoljac tokom ratova devedesetih vodio Srpsku ratnu bolnicu od 1992. do 1996. godine. Za to vreme je kroz bolnicu prošlo oko 15.000 ranjenika i imao je preko 3.500 operacija u opštoj anesteziji.

Patrijarh Pavle 1994. godine dodelio mu je orden "Svetog Save", Vojska Republike Srpske medalju "Milan Tepić" za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske odlikovao ga je ordenom "Krst Milosrđa".

2020. godine, doktor Miodrag Lazić preminuo je u svojoj 64. godini.

Urgentni centar u niškom UKC-u nosi njegovo ime.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    08:07 // 11. 1. 2024.

    Spomenik čoveku, koji je negirao im pravdao Genocid u Srebrenici?Svaka čast.

  • Auttrikter

    21:06 // 10. 1. 2024.

    Da nije ovog Gage, ostali be needukovani ! Lazo, covecino, i dalje si u nasim srcima !

  • Гага

    19:20 // 10. 1. 2024.

    ...по Лази се зове улица,која води ка новом Кл.центру...од скоро и Медицинска школа носи његово име...није "препуштен забораву"..".Вечнаја памјат"...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: