Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 8. 9. 2021.

| Društvo

Otkrivena obnovljena mozaik mapa Vranja

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Mapa Vranja - otkrivanje
Mapa jedinstvena u Evropi; foto: Grad Vranje

Nakon nešto više od godinu dana obnovljena monumentalna mozaik - mapa Vranja iz 1975. godine, delo akademskog slikara i dizajnera Stevana Čukića, otkrivena je sinoć u okviru obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Na rekonstrukciji su prethodna dva meseca radili akademski slikar i mozaičar Nenad Živadinović iz Niša i Nikola Savić iz Vranja, a poslovima je rukovodio Čukićev sestrić, akademski slikar i nekadašnji fakultetski profesor Dragan Gašić, koji je ujaku pomagao tokom izrade mozaika.

Mozaik - mapa je bila jedinstvena ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, već i u Evropi. Čuvajte mozaik - mapu kao jedinstveno kulturno blago - rekao je Gašić u svom obraćanju na otkrivanju mape.

Mapa Vranja Mozaik napravljen 1975. godine od prirodnog kamena u boji, a na njemu se mogu naći sve ulice i važniji objekti u Vranju; foto: Grad Vranje Da se snaga zajednice ogledala u volji i želji Vranjanaca da se jedan od simbola grada rekonstruiše i dobije novi sjaj, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Trg Republike sa spomenikom ,,Čika Mita'' i geografskom mozaik kartom Vranja, kultno je mesto za Vranjance, bez obzira koje su dobi. Međutim, zub vremena učinio je da dođe do znatnog oštećenja delova mape do neprepoznavanja. Zbog toga nam je veoma drago što je baš rekonstrukcija mape, kao jedan od predloga za ulaganje novca koji je grad dobio u igri ,,Uzmi račun i pobedi'', izglasan od strane naših sugrađana. Verujem da bi i autor ove monumentalne mozaik mape, akademski slikar i dizajner Stevan Čukić, bio ponosan na to što su se Vranjanci založili da se njegovo delo rekonstruiše i sačuva od propadanja - rekao je Milenković.

Novoizgrađeni kompleks oko Spomenika oslobodiocima Vranja - Čika Mitketa otvoren je 7. jula 1975. godine na Dan ustanka naroda Srbije. Sam mozaik je napravljen od prirodnog kamena u boji, a na njemu se mogu naći sve ulice i važniji objekti u Vranju.

Mapa od 2018. godine čeka na rekonstrukciju, a kako je poslednjih godina bila na meti huligana oštećena, a pojedini delovi postali neprepoznatljivi.

Sanacija je počela jula prošle godine, nakon što je novac obezbeđen od nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” gde su Vranjanci svojim angažovanjem osvojili 20.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor

    01:08 // 9. 9. 2021.

    da, tu mapu je uzeo da obnovi sam grad koji je napravio još veću štetu. Da se jedan pošteni lokalni umetnik nije ozbiljno pobunio ništa ne bi bilo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: