Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:44, 11. 8. 2021.

| Društvo

Otkrivena tabla sa imenom Miše Blama u ulici u Nišu koja je ponela njegovo ime

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
ulica-misa-blam-foto-jjocic
Miša dobio ulicu na inicijativu Nišvil džez festivala; foto: J. Jocić

Pet godina nakon predloga Nišvil džez festivala da neka ulica u Nišu ponese ime jednog od najistaknutijih srpskih džez muzičara Miše Blama nadležni u gradu su prošle godine to prihvatili i usvojili, a danas je svečano otkrivena tabla sa njegovim imenom i to u prisustvu njegove sestre Nade Blam i njegovih prijatelja.

Nekada Skopljanska ulica u samom centru Niša sada nosi ime Mihajla Miše Blama, kontrabasiste, kompozitora, aranžera, džez publiciste i slobodnog umetnika koji je preminuo u 67. godini 19. juna 2014. godine.

Presrećna sam da mogu da stanem ispod ove table i ponosna jer on nije bio samo muzičar, to je bio moj brat. Ono što me posebno raduje je što je Niš prvi koji je dodelio njemu ulicu, a potom je dobio ulice i u Beogradu i Mladenovcu - rekla je Nada Blam.

ulica-misa-blam2-foto-jjocic foto: J. JocićSestra ovog poznatog muzičara podsetila je da je Miša aktivno učestvovao u kreiranju Nišvil džez festivala.

On je čitave godine i svake godine radio sa Ivanom na Nišvilu i bio potpuno posvećen tome. Miša je voleo Niš, rado je dolazio u Niš i mislim da je Niš prvi grad koji je, zahvaljujući Ivanu Blagojeviću, nekako obesmrtio Mišu - rekla je Nada.

Mihajlo Blam je na Nišvilu bio i učesnik - muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama, a 2010. godine je dobio nagradu za životno delo koju Nišvil dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Upravo zato su 2015. godine iz Nišvila zatražili da neka ulica u Nišu bude nazvana po njemu uz obrazloženje da je on dao nemerljiv doprinos razvoju džeza u Srbiji, kao i u Nišu - još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • rocker

    01:16 // 13. 8. 2021.

    polusvet ...

  • Naissus

    18:29 // 12. 8. 2021.

    Skopljanska ulica vec mesecima unazad nosi dve table. Imao sam pozive i za Skopljansku i za Mise Blama, kako se kome cefne da je nazove. Neozbiljnost na nivou!

  • Torpedo

    16:26 // 12. 8. 2021.

    Nemam nista protiv, covek je veliki muzicar ! Problem je ,sto se skorojevici iz grada slikaju ispod table, koji pojma nemaju ko je bio pokojni Misa i time sebi prave promociju ! Blagojevicu, mogao si to u prisustvu u Nade i Jove, ali i ti da se utnes,malo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: