Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 11. 6. 2021.

| Društvo

Otkriveni novi vodopadi na Staroj planini u blizini sela Topli Do

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
vodopad
Neistražena Stara planina; foto: S.A.

Četiri nova vodopada u blizini već poznatog Ivičinog skoka kod sela Topli Do na Staroj planini, grupa planinara pronašla je nedavno, a kako kažu istraživači koji su bili na ovom terenu, za nijedan od njih do sada nisu postojale zabeleške i fotografije, pa se radi o značajnim otkrićima.

Iako niko sa sigurnošću ne može reći koliko tačno vodopada postoje na Staroj planini, činjenica je da taj masiv bogat vodama i ima veliki broj turističkih atrakcija. Stara planina nije do kraja istražena, neke podatke imaju samo stariji stanovnici staroplaninskih sela i iz vremena kada je bila drugačija vegetacija, a poslednjih godina je sve više posećenija, pa se nove atrakcije i tek sada otkrivaju.

Tupavica, Bigar, Piljski, Čunguljski skok, Kaluđerski skok i Koprenski vodopad - neki su od najpoznatijih vodopada za koje većina planinara i ljubitelja prirode zna, a na ovoj planini postoje i brojni drugi, manje poznati, nedovoljno istraženi i nezabeleženi.

Da su 4 nova vodopada nedavno zabeležena i otkrivena, kaže planinar Saša Aranđelović, koji je sa grupom istraživača iz Babušnice, Pirota i Vlladičinog Hana bio u obilasku ove planinske lepotice. vodopad stara 4 nova vodopada, jedan već dobio naziv; foto: S.A.

Nepristupačan teren čini svoje, pa do njih nije lako ni doći.

Istraživali smo dolinu severno od vrha Bratkova strana. Pogledom sa glavnog venca Stare planine u delu između vrha Vražja glava i Spasove vunije na deo sa druge strane doline, ispod vrhova Bratkova strana i Lazarevi jaglaci, vide se vrlo strme doline i stene koje ostavljaju utisak da bi tu trebalo biti vodopada - kaže Aranđelović.

U prethodnoj godini veoma popularni su bili vodopadi Vurnje. Oko naziva tih nekoliko vodopada na glavnom toku Studenačke reke ima dosta nedoumica, kaže Aranđelović, a među njima je svakako najpoznatiji Ivičin skok (poznat i pod imenima Koritski skok i Zuberski skok).

4 novootkrivena vodopada upravo su u blizini ovog vodopada. vodopad stara Nepristupačna divljina; foto: S.A.

Neposredno pre Ivičinog skoka uliva se potok sa desne strane preko kaskadnog vodopada. Nastavili smo dalje tim potokom uzvodno. Vrlo brzo, možda posle 500 metara, potok se račva. Na desnom kraku vodopad se ubrzo jasno vidi, a na levom kraku nakon stotinak metara, ali između drveća i nejasno. Vodopad je napravio svoje strmo kaskadno korito praveći usek u steni, a u njegovom podnožju su drveća koja je verovatno bujica donela tu. Po mojoj proceni vodopad je visine 12 do 15 m.

Na desnom kraku pronašli su 3 vodopada. Jedan od vodopada je na veoma nepristupačnom mestu na nadmorskoj visini od 1.350 metara, kaskadnog je tipa, visine oko 30 metara i veoma podseća na Piljski vodopad.

Na levom kraku potoka otkriven je samo jedan vodopad - visine oko 25 metara, a zajedno sa gornjom kaskadom oko 40 metara, a grupa iz Beograda kasnije je taj vodopad nazvala Zuberska suza.

Aranđelović objašnjava da samo za jedan od 4 vodopada postoje indicije da je neko tu prošao, ali nema poznate fotografije, dok 3 do sada nisu sigurno bila poznata.

Kako kaže, od sva 4 vodopada, preostalo je fotografisati vodopad u dolini pre Zubarskog rta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    09:15 // 17. 9. 2021.

    Ne objavljujte takve stvari sada ce bata i kumovi znate vec koga da uniste i to postavljenjem mini hidro elektrana

  • Jelena zarić

    14:46 // 12. 6. 2021.

    Sve što se afirmiše postaje turizam.
    Gde narod masovno kreće-da ne bude zabune nemam ništa protiv..već nastaje problem jer nije sve turistička destinacija.Mnogi predeli,tereni su nepristupačni i bukvalno budu planinarske ture..a to ljudi ne očekuju.Što mislim za Staru planinu..

    • mila

      18:16 // 12. 6. 2021.

      A sta je lose u turizmu? Mislite na masovnost i posledice i uticaj na prirodu? Sve se to regulise kroz status nacionalnog parka. Gradjani budu bogatiji za novi sadrzaj, lokalno stanovnistvo dobije mogucnost zarade a i drzava bude na dobitku kroz poreze

  • Srdjan

    12:29 // 12. 6. 2021.

    Bravo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: