Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 24. 6. 2022.

| Društvo

Otkupna cena višnje 40 dinara, voćari nezadovoljni jer cena i dalje pada

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
otkup višnje
Voćari nezadovoljni ali beru svoje višnjare; Foto: Lj. M.

Iako je bilo najave da će početna cena za otkup višnje biti 70 za prvu i 50 za drugu klasu, otkupljivači su samo dan ili dva na početku berbe ponudili cenu od 50 dinara, onda je snizili na 40 dinara i već ima najave da će narednih dana otkup pasti na 35 ili čak 30 dinara. Poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom, smatraju je sramnom, međutim većina njih i dalje bere svoje oćnjake, iako veću korist od njihovog rada imaju čak i berači koji uzimaju 20 dinara za ubrani kilogram.

Voćari su već navikli na “dugogodišnji scenario” otkupljivača u kome se pred berbu najavi nešto veća cena, a kada krene berba i kada je neophodno ubrati višnju za nekoliko dana jer brzo sazri i počinje da trune, otkup ovog nadaleko poznatog voća se potpuno obesmisli cenom koju dobijaju, a koja ne podmiruje ni polovinu uloženog novca. višnje Kvalite višnje dobar, ali cena ispod očekivane; Foto: Lj. M.

Svake godine ista priča i isti razlozi na koje mi nasedamo i svi smo nezadovoljni, ali niko da javno digne glas. Krene priča kako imaju mnogo robe i nemaju kome da prodaju toliko višanja i otkup stane, a voćari onda pristanu da predaju sav rod i ne pitaju za cenu, samo da se višnja ubere. Seljaci su osiromašeni godinama unazad, izgleda da je politika države da nas potpuno iskoreni jer je važnije da se pare daju stranim firmama koje upošljavaju radnike i isplaćuju minimalac, nego ljudima koji hoće i žele da žive od poljoprivrede - kaže voćar iz okoline Prokuplja.

Pored toga što se na ovom području uzgaja najkvalitetnija i čuvena, ne samo u Srbiji, oblačinska višnja, Toplički okrug nema velikih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupaca, koji se iz godine u godinu sve više bogate, dok oni propadaju. berači Berači imaju veću zaradu od proizvođača; Foto: Lj. M.

Problem je naći berače koji svoju cenu formiraju na osnovu otkupne cene, ali ne spuštaju ispod 20 dinara, pa nama ono što ostane ne krpi ni minimalnu cenu proizvodnje. Zato je sve manje zasada, a sve više višnjara koji su zarasli u korov jer se vlasnicima ne isplati da ih obrađuju i beru po godinama sramno niskoj ceni, a neki su najavili i da će povaditi svoje zasade i orijentisati se na druge kulture koje traže manje rada i ulaganja za istu zaradu - dodaje nezadovoljni voćar.


Džak đubriva koštao koliko i ar zemljišta

Ove godine sve je poskupelo, troškovi proizvodnje bar su 3 puta skuplji od prošlogodišnjih, a cena otkupa je ista. Toplički voćar kaže da je ove godine džak đubriva, bez koga nema dobrog prinosa, koštao koliko i ar zemlje. berba Berba višanja uveliko u toku, otkupna cena ispod očekivane; Foto: Lj. M.

O hemijskim preparatima, gorivu, ulju za radne mašine, filtere i ostale delove za održavanje i popravku dotrajale mehanizacije i da ne govorimo. Pitam se samo kako država misli da opstane ako potpuno uništi seljaka? Osim što motamo kablove u stranim firmama, izgleda da ćemo početi i da ih jedemo, jer hrane neće imati ko da proizvodi. Obesmišljene su i subvencije za obnovu mehanizacije koje navodno daje država, jer su se pojavili razni mešetari i favorizovani trgovci koji od tog posla imaju ogromnu korist i po duplo većoj ceni od realne prodaju svoje proizvode. Treba samo videti imovinu onih koji se time bave poslednjih godina i, da je ovo ozbiljna država, nadležne službe bi se već bavile otkud njima toliko para za kratko vreme - kažu ratari u prokupačkom kraju.

Ništa bolja situacija nije bila ni prošle, kao ni prethodnih godina, kada je početna cena bila 50, ali je odmah smanjena na 35 do 40 dinara.


Voćari nezadovoljni, ali nema najave da će organizovati proteste

Berba višanja je u punom jeku, pa niko od voćara i ne razmišlja na bilo kakvu vrstu protesta, jer svi razmišljaju da što pre završe taj posao i izvuku bar deo uloženog novca.

Ipak, da je nezadovoljstvo na vrhuncu saznajemo od pojedinih poljoprivrednika u okolini Prokuplja koji odmah po završetku berbe najavljuju zajednički dogovor sa kolegama iz okolnih sela kako bi, kako kažu, sprečili i pljačku tokom berbe šljive, koja će krenuti krajem avgusta.

Već se dogovaramo i do tada ćemo konkretizovati sve aktivnosti kako bi jednom zauvek stavili tačku na pljačku naših ptoizvoda. U slučaju niske cene šljive i nove otimačine, organizovaćemo blokade puteva u svim selima i sve podići na viši nivo, odnosno tražiti da se uključe inspekcijske službe pa i sama Vlada Srbije i da se ispita imovina otkupljivača, kao i cena po kojoj otkupljuju, a po kojoj prodaju naš proizvod. Ovo je pitanje našeg opstanka, mi više nemamo šta da izgubimo jer dok smo mi radili na njivi i jedva uspevali da preživimo, neko je naš znoj pretvarao u ogroman novac i zarađivao na nama - kaže jedan od organizatora i ideje da se protesti organizuju.

Inače, na teritoriji Prokuplja gotovo podjedanako su zastupljeni zasadi višnje i šljive na površini od po oko 2.000 hektara, pa većina stanovništva živi od proizvodnje i prodaje tog voća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko iz mase

    21:34 // 25. 6. 2022.

    Smanjite proizvodnju na onoliko koliko sami možete preraditi i izneseti na lokalna i druga tržišta. Manje je više. Time isključujete iz lanca trgovine nakupce koji vas decenijama tlače.

    • Razbibriga

      18:45 // 26. 6. 2022.

      Ko dozvoljava nakupcima da ih,"decenijama tlace" ?

  • Stojan

    08:36 // 25. 6. 2022.

    Neda se Beograd. Decenijama sticanih veština u skidanju kajmaka se ne odriče. A TI, seljo, zadovoljavaj se besplatnim paketima i sendvič autobusima.

  • Srdjan

    06:35 // 25. 6. 2022.

    Pa gde su ti ljudi sad (Ministar, Predsednik...) daj otvorite sad taj frizider...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: