Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 20. 6. 2017.

| Društvo

Otkupna cena višnje u Prokuplju 70 dinara

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
visnje foto a.k.
Cena veća, a proizvođači nezadovoljni; Ilustracija; foto: A.K.

Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od oko 2.000 hektara počela je berba višanja. Otkupna cena je duplo veća od prošlogodišnje, ali voćari nisu zadovoljni zbog skoro duplo smanjenog prinosa usled prolećnog mraza.
 
Zbog manjeg roda poljoprivrednici tvrde da je sada kvalitet mnogo bolji, te da je njihova očekivana cena bila oko 100 dinara.

Sa ovom cenom većina neće moći da podmiri ni najosnovnije troškove proizvodnje i svog rada. Uz sve nedaće koje su nas zadesile prethodnih godina sa konstantno niskom cenom otkupa, bolesti žilogriz koja nam je prepolovila zasade, ove smo imali i mraz koji je takođe naneo veliku štetu voćarima – kaže Mirko Todorović iz sela Babin Potok, gde su počeli da se beru prvi višnjari u Toplici.

Osim troškova obrade i zaštite voća koje su do sada imali, poseban izdatak za voćare je i cena rada berača koji ove godine uzimaju oko 20 dinara za ubrani kilogram, pa dnevno mogu da zarade i od 3.000 do 4.000 dinara. 

Ucenjuju nas svi, od otkupljivača do berača. Tako je godinama i već smo navikli da se na našem znoju i muci drugi bogate – kaže jedan od poljoprivrednika.

Inače, za razliku od višanja čiji je rod umanjen za 30 do 50 odsto, rod šljive koja je druga najrasprostranjenija kultura u Toplici je potpuno uništen, a šteta je od 90 do 100 odsto.

I dok proizvođači, iako nezadovoljni cenom, uveliko beru svoje višnjare, lokalna samouprava organizuje manifestaciju “Dani višnje i Toplički sabor višnjara” koja će se održati od 30. juna do 2. jula u Prokuplju i Velikoj Plani.

U okviru ove manifestacije predviđena su stručna predavanja o proizvodnji i zaštiti višnje, Sajam proizvoda od višanja, meda i etno proizvoda, izložba poljoprivrednih mašina i alata namenjenih voćarskoj proizvodnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Ristovic

    13:04 // 28. 6. 2017.

    Treba mi informacija u vezi visnje gde mogu kupiti u Prokuplje ,trebaju oko 200 kg,neki kontakt broj ,hvala unapred.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: