Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 2. 3. 2016.

| Društvo

Otpustila načelnika da bi zadržala posao ćerki?

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
dom-zdravlja
Dom zdravlja Kuršumlija; foto: kursumlija.org

Dok bivši načelnik stomatologije u kuršumlijskom Domu zdravlja Miroljub Đurić tvrdi da ga je direktorka Uranija Petrović nezakonito otpustila kao tehnološki višak da bi zadržala u radnom odnosu svoju ćerku, Petrovićeva to negira i tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

Kako kaže Đurić, direktorka Petrović ga je nakon 17 godina rada na dečijoj i preventivnoj stomatologiji premestila na Odeljenje opšte stomatologije, da bi ga nakon nekoliko dana i otpustila.

Na njegovo mesto je, kako tvrdi, postavila svoju ćerku, koju je 2013. godine zaposlila na određeno u Domu zdravlja bez saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije, zbog čega je Agencija donela preporuku za njeno razrešenje.

Međutim, uprkos toj preporuci, odbornici kuršumlijske skupštine su odbili da je smene.


Dva aneksa u jednom danu

djuric Miroljub Đurić; foto: rts.rsĐurić objašnjava da je početkom januara ove godine na zahtev direktorke potpisao dva aneksa Ugovora o radu. U prvom je pisalo da radi na Odeljenju za dečiju i preventivnu stomatologiju, a drugim je, posle tri dana, premešten na Odeljenje opšte stomatologije gde su već planirana otpuštanja.

Direktorka 18. januara donosi Pravilnik o sistematizaciji, kojim ukida moje radno mesto na opštoj stomatologiji. Proglašen sam tehnološkim viškom, jer me je premestila na mesto gde postoje viškovi i jer je oformila svoju komisiju i svoje kriterijume za bodovanje, suprotno preporukama Ministarstva zdravlja, da bi u radnom odnosu zadržala svoju ćerku - kaže Đurić.

Dok Uranija Petrović tvrdi da je sve urađeno po zakonu i da je morala da se “poštuje sistematizacija radnih mesta”, Đurić je, smatrajući da je protivzakonito otpušten, podneo tužbu Osnovnom sudu u Kuršumliji protiv nje.


Sporno bodovanje

Dr Svetlana Petrović Đorđević iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije i član Komisije za praćenje sprovođenja kriterijuma u okviru racionalizacije u stomatološkim službama pri Ministarstvu zdravlja kaže da je direktorka napravila kriterijume za bodovanje radnika koji su “diskriminatorski prema pojedinim stomatolozima”.

Racionalizacija je krenula u julu, neki su znali za to i počeli su da “pune fakture” i povećavaju broj usluga. Onda smo se dogovorili da se kao kriterijumi za bodovanje učinka uzimaju 2013. i 2014. godina, a ne i 2015. godina da bi se izbegle ovakve manipulacije. Međutim, Petrović je za bodovanje uzela 2014. i 2015. jer je njena ćerka radila tada - kaže Petrović Đorđević.

Međutim, direktorka Uranija Petrović je za “Južne vesti” izjavila da se za bodovanje uzimaju poslednje dve godine i odbacila sve navode ovog Sindikata, ocenjujući ga kao nereprezentativan jer “nijedan zaposleni Doma zdravlja nije njihov član”.


uranijapetrovic Direktorka kuršumlijskog Doma zdravlja; foto: rts.rsDirektorka: Đurić je za 2 godine imao samo 18 usluga 

Pri bodovanju, prema rečima direktorke Uranije Petrović, nije bio bitan radni staž već su se “bodovale fakture”, odnosno ko je odradio koliko intervencija koje plaća RFZO, a koliko onih koje plaća pacijent.

On je imao mnogo malo faktura prema tržištu, prema ustanovi. Za dve godine imao je samo 18 usluga prema tržištu. Bitan je njihov rad, ko kako i šta radi. Dok je radio u Domu zdravlja, mesečno je primao samo jednog pacijenta - kaže Uranija Petrović.

Međutim, i Đurić i Svetlana Petrović Đorđević kažu da ovaj lekar nije bio u obavezi da ima ijednu uslugu prema tržištu, ali da je čak i sa manjim brojem takvih intervencija, ostvario "veće ukupne prihode tokom poslednje dve godine od Anđelke Petrović", direktorkine ćerke. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • običan-g-

    20:22 // 2. 3. 2016.

    Smena direktorice,i zamenice ona sve drži u svojim rukama.Zamenica sve u rukavicama zavijeno.Da nikad neznaš šta ti misli.šta smera.

  • Rajna

    11:01 // 2. 3. 2016.

    Čoveka sa 20g.staža da otpustiš.Kolegnicu koja je neminovno najbolji lekar.sa 35g.staža salješ u kućne posete.Katastrova.Lični hir direktorice i njene zamenice.Nije to njihova svojina.Žene ruše ugled.D.Z.K.

  • Dragan Petrov

    10:01 // 2. 3. 2016.

    Dragan: Bruka za drzavu, direktorka i lokalna samouprava se ponasaju kao je ovo njihov pasaluk. Dr Djuricu, niste sami i izdrzite i istrajte u borbi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: