Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 28. 4. 2020.

| Društvo

Otvaranje škola u junu samo za prijemne ispite i popravljanje ocena

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
ucionica djaci foto ALEKSANDAR KOSTIC
Đaci će u školu ići samo da polažu prijemni i poprave ocene; Ilustracija; foto: A. Kostić.

Do kraja maja će osnovci i srednjoškolci učiti na daljinu i neće se vraćati u školske klupe, a ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je plan da se škole otvore u junu, ali samo za polaganje male mature i popravljanje ocena.

Mere koje su donete da se virus korona ne bi širio traju već skoro mesec i po dana, a toliko traje i nastava na daljinu i škole ne rade. Polemisalo se da li će se đaci vraćati u školske klupe, a iako još nije zvanično odlučeno da neće, ministar prosvete je rekao da za masovnim povratkom nema potrebe.

Ponovio je da će onlajn nastava biti završena krajem maja, a da je plan da škole ponovo počnu da rade u junu, ali samo za polaganje prijemnog i popravljanje ocena i uz poštovanje svih mera zaštite.

Sa završetkom onlajn predavanja, završeno je 80 odsto posla, a zatim ostaje jedan manji deo koji se odnosi na zaključivanje ocena, održavanje male mature i matura srednje škole - rekao je Šarčević.

22. jun je i dalje termin planiran za srednjoškolce koji polažu prijemne ispite za upis na fakultet. Šarčević je rekao i da će, ako epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura najverovatnije biti održana 17, 18. i 19. juna, ali da su moguća pomeranja.

Iako je proba probnog prijemnog za osnovce prošla uz mnogo problema, te su mnogi nastavnici i roditelji protiv male mature, ministar je savetovao đacima da početkom juna dođu u školu kako bi se upoznali sa popunjavanjem testa.

Popravljanje ocena i malu maturu moguće je održati u školama jer će se učenici u grupi od po pet ili šest raspoređivati po učionicama, nosiće maske i rukavice, a prostorije će se redovno dezinfikovati - pojasnio je.

Što se ocenjivanja tiče, rekao je da će učenicima od 1. do 4. razreda ocene će biti zaključene kroz formativne vidove ocenjivanja, a oni od 5. do 8. razreda će u dogovoru sa nastavnicima moći da dođu u školu da poprave ocene.

Savetovao je onima koji su imali jedinice da obevezno idu da ih poprave, a pojasnio je da će učenik, ako se vidi da nije napredovao, imati još jednu šansu da popravi ocenu.

Ostaje i avgustovski rok, ali je preporuka da učenici poprave ocene u junu, kada već imaju šansu. Učenici prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole imaće na raspolaganju sličnu proceduru kao đaci od petog do osmog. Maturanti srednjih škola imaju manje procedure, a to je da odbrane maturske radove pred komisijom u bezbednim uslovima - precizirao je Šarčević.

Kada se škole ponovo otvore za đake, kako kaže, biće snabdevene dezinfekcionim sredstvima, a čistiće se svakodnevno, posle svakog prisustva đaka i profesora u učionici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sablja2

    16:06 // 29. 4. 2020.

    Losi djaci, nek vam daju dvojke, inace,kao ovi stariji na vlasti,ima se svetite !

  • Boban zubni

    15:51 // 29. 4. 2020.

    Ma ljudi opušteno,sve će to da bude pro forme,popraviće se deci ocene,garant,svima će se sve udovoljiti,pa ajde na izbore i pamet u glavu,ha,ha,

  • Mara

    17:03 // 28. 4. 2020.

    Mora vraćaj u škole

    • Joe

      19:51 // 28. 4. 2020.

      More Maro ne...

    • Mara

      15:17 // 12. 5. 2020.

      Neka struka i ministarstvo odluce a vi pomozite deci, budite im podrška, oni su deo sistema, veoma bitan, moramo ih cuvati i postovati. Samo da su zdravi i bez tenzija, sacuvali smo ih a ne bih ih isturala kao zamorcice zarad 2 nedelje panike. Dobro su oni ovo podneli, veoma zrelo zajedno sa svojim profesorima, roditeljima i ministarstvo koje je ucenje na ovaj nacin doveo do savršenstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: