Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:58, 28. 12. 2012.

| Društvo

Otvoren Urgentni centar u Nišu

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
urgentni-centar-nis.jpg
Foto: Novosti, D. Nikolić

U adaptiranom prizemlju zgrade hirurške klinike otvoren je Urgentni centar, koji u svakom trenutku može da primi 22 pacijenta i sa najozbiljnijim povredama.

Reč je o dosadašnjem Urgentnom odeljenju čiji je kapacitet uvećan gotovo 3 puta, zbog čega su, kako je pojašnjeno, uz novu organizaciju rada stvoreni uslovi za znatno bržu i kvalitetniju intervenciju lekara.

Direktor novoformiranog Centra dr Miodrag Lazić kaže da je od 19. oktobra, kada je otpočeo probni rad u toj jedinici, do sada obavljeno preko 4.000 pregleda, a da je povećanjem kapaciteta omogućen prijem i do 36.000 pacijenata godišnje.

Urgentni centar je, dodao je dr Lazić, mesto gde dolaze najteži pacijenti. Tu se rade reanimacija, brza dijagnostika i intervencija, bolesnik se zadržava od 48 do 72 sata, nakon čega se pacijent upućuje na intenzivnu negu na neku od klinika.

VD direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Radovanović najavio je da će nakon završetka radova na takozvanom "Monobloku" kod Hitne pomoći, Urgentni centar početi da radi punim kapacitetom, jer će tada na jednom mestu biti objedinjene sve najbitnije službe.

- Neurologija, kardiologija i hirurgija, klinike za takozvana urgentna stanja, trenutno su u 3 odvojene zgrade. Završetkom Monobloka to će sve biti na jednom mestu i zaokružićemo čitavu proceduru "vrućih operacija". Pacijent će nakon toga moći da bude upućen na ostale klinike, gde se rade "hladne operacije", odnosno sve ono što ne zahteva hitnost - kaže VD direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović.

Važnost brzog zbrinjavanja pacijenata sa ozbiljnim povredama i gubitka takozvanog "zlatnog sata" za ukazivanje pomoći, lekari su ilustrovali podatkom da je u čak 90 odsto slučajeva osnovni uzrok smrti obilno krvarenje pacijenta.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Đukić, koji je prisustvovao svečanosti, najavio je da će radovi na izgradnji Monobloka otpočeti u junu naredne godine, a da je planirano da budu kompletno završeno u roku od 3 godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Братислав Свиларов

    09:47 // 31. 12. 2012.

    Kad znam da je Dr Miodrag Lazić direktor Urgentnog centra prosto se ne plašim da budem upucan.

  • Mika

    19:52 // 30. 12. 2012.

    Ovo je dobar vic! Ostatak KBC Nis se raspada i ne dao Bog nikome da mora da bude primljen na bilo koju kliniku jer ce covek/zena umreti od nehigijene, smrada, nedostatka toaleta i kupatila, i neljubaznosti- a oni otvaraju urgentni centar! A, da se i dalje ne postuje bilo kakva privatnost bolesnika- vidi se i ovde. Nigde zavesa izmedju kreveta.

    • vs

      04:36 // 31. 12. 2012.

      totalna glupost. kao student obilazim sve klinike i 90% je sa sasvim pristojnim uslovima. ni reci od nehigijene. sobe na klinikama su prenatrpane i mali je manevarski prostor a ti hoces i zavese.

    • Mika

      23:19 // 31. 12. 2012.

      E, studentu moj... iz koje li si ti selendre dosao u Nis kad ti nishka bolnica deluje pristojno??? Verovatno nos van Srbije pomolio nisi, pa ti je KBC Nis- svet! A ovaj komentar da se zavesa debljine 30 mm ne stavlja izmedju kreveta jer je "mali manevarski prostor" samo pokazuje da si na dobrom putu da postanes tipicni sprski doktor- sa izgovorom za svaku gresku. Da ne vozite mozda bagere izmedju kreveta pa ti treba "manevarski prostor"??? SVASTA!

  • pera

    20:55 // 29. 12. 2012.

    Nazalost imao sam prilike da "isprobam" tu brzu i hitnu intervenciju. U 5:30 ujutru dovezlo vozilo hitne pomoci, dazurni se pojavio tek u 6:00 (meni je rekao da je radio sa pacijentima, a dosao je sav podbuo od spavanja, a nije bilo nikog drugog sem nas), pregled je obavljen VEC u 6:30, rezultate su gledali SAMO DO 7:15, onda mi rekli da nije nista urgentno, uvece toga dana su mi rekli da im je zao i da su oni ucinili sve sto su mogli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: