Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:46, 9. 4. 2021.

| Društvo

Otvoren kol-centar za psihosocijalnu pomoć najstarijim Nišlijama i osobama sa invaliditetom

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
Fiksni telefon poziv
Linije otvorene svakog radnog dana od 9 do 13 sati; ilustracija: foto: Flickr/Pete

Informacije o merama zaštite od korona virusa, imunizaciji, o službama koje pružaju podršku i zaštitu od nasilja, kao i psihosocijalnu prvu pomoć najstarije Nišlije, osobe sa invalidietom i njihove neformalne negovateljice, mogu dobiti preko telefonskog kol-centra koji je nedavno oformio Crveni krst Niš. Broj je 018/511-319, a telefonski centar je otvoren svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

Ovim potezom, kako navodi sekretarka Crvenog krsta Sanja Stojanović, žele da izađu u susret grupama kojima je u epidemiološkim uslovima smanjena komunikacija.

Sve što imaju nedoumice i pitanja, to su praktično informacije i o merama zaštite i gde mogu da se prijave i na koji način za vakcinaciju, upućivanje na telefone adekvatnih institucija, za probleme koje mogu da imaju za ostvarivanje nekih prava, kojim institucijama da se jave, ne samo kao pružanje prve psihološke pomoći već i pružanje informacija za neko njihovo funkcionisanje koje su im neophodna – objašnjava Stojanovićeva.

Za pružanje pomoći angažovana su četiri volontera koja su prošla određenu obuku, a po struci su psiholozi i socijalni radnici i koordinator koji je psiholog. Kol-centar je otvoren pre dve nedelje, pa Stojanoviće ističe da se ljudi javljaju, te da je najviše onih kojima su potrebne određene informacije.

Konkretno danas je jedan stariji gospodin zvao i interesuje ga na koji način da se prijavi za vakcinaciju. Uglavnom trenutno nekako fokus interesovanja za ove kategorije je vakcinacija, mere zaštitte, nekada su im potrebne informacije u vezi ostvarivnja njihovih prava, pa kojim službama mogu da se obrate – ističe ona.

Inače, projekat pružanja psihološke pomoći se realizuje na nivou 4 grada u Srbiji, a Stojanovićeva ističe da je predviđeno da traje tri godine, pa nakon godinu dana očekuje da će formirati i grupu za samopomoć

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    09:27 // 9. 4. 2021.

    To ako ne pomogne neće ništa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: