Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 13. 5. 2021.

| Društvo

Otvorena Spomen-soba “Gvozdenom puku” u Prokuplju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
gvozdeni puk
Lični predmeti i dokumenta biće izloženi u novom prostoru; Foto:Narodni muzej Toplice

Adaptiranje prostorije površine od oko 40 kvadrata u zgradi Železničke stanice u Prokuplju je završeno, te je danas otvorena Spomen-soba “Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912-1918 godine”, gde će sačuvani predmeti, fotografije i druga istorijska dokumenta koji su bili svojina ratnika i junaka dobiti svoje izložbeno mesto. Spomen-soba je sastavni deo Spomen-parka Gvozdenom puku, koji je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra krenuli u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u tom gradu.

Povodom otvaranja spomen-sobe potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da je čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio tretiran na nivou statističkog podataka.

Nažalost, junački podvizi srpske vojske u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali su u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci, ni u obrazovnom sistemu. Veliki broj generacija, odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu - rekla je ministarka.

Čuveni komandanti Gvozdenog puka, dodala je ona, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković i Dimitrije Milić, bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a Srbija ima obavezu da oda zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli tome da danas bude slobodna i nezavisna.

Otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. Veka. Veoma je važno da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda - dodala je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je negovanje kulture pamćenja u Prokuplju, ali i svim drugim mestima veoma važno zbog sticanja saznanja o istorijskim događajima i činjenicama, već i zbog toga što kultutu čine tri vezivna tkiva: prošlost, sadašnjost i budućnost.

Podsetimo, kako je ranije najavljeno unutar Spomen-sobe će biti postavljen info pult, gvozdena figura ratnika "Gvozdenog puka", sadržaj fotografija ratnika ove jedinice sa propratnim tekstom i legendama na panoima koji će se nalaziti na zidovima. Biće postavljen i monitor na kome će biti emitovan sadržaj sa filmovima i fotografijama posvećenih ovoj jedinici.

"Gvozdeni puk" je najodlikovanija vojna jedinica srpske vojske u ratu od 1912. do 1918. godine. Prema podacima koji se čuvaju u arhivu u Prokuplju, gotovo da nije bilo kuće u Toplici koja nije dala vojnika ovom puku. Na kraju balkanskih ratova, jedinica je ostala bez polovine vojnika i oficira.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Митић Милан

    16:33 // 14. 5. 2021.

    Мој деда је 50-их прошлог века био отправник возова
    у станици Белољин.Он би сада рекао ТОПЛИЧАНИ СУ ТО.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: