Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 26. 4. 2024.

| Društvo

Otvorena bulevarska pijaca, nadležni kažu da je moderna, prodavci da je iskopirana iz Pukovca

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Pijaca Boško Buha (1)
Svečano otvaranje pijace, prodavci nezadovoljni; foto: Nikola Đukić

Iako je malter još uvek svež, a ostaci radova i dalje vidljivi, presecanjem crvene trake, svečano je otvorena pijaca Boško Buha na Bulevaru Nemanjića. Dok se nadležni hvale kako je Niš dobio modernu pijacu i najavljuju otvaranje novih, prodavci kažu da tri meseca rade samo da plate zakup i da im ne odgovara što je pijaca otvorena.

Pijaca Boško Buha foto: Nikola Đukić Nakon više od sedam meseci radova na pijaci "Boško Buha", za čiju rekonstrukciju je izdvojeno 98 miliona dinara, otvorena je, iako su i dalje u toku završni radovi. Svestan toga, direktor JKP Tržnica Goran Đorđević kaže da su hteli da "učine Nišlijama" da kupe poljoprivredne proizvode pre početka prvomajskih i uskršnjih praznika.

Pijaca Boško Buha (13) foto: Nikola Đukić Kako je naveo, pijaca će i dalje biti otvorena za javnost u starim terminima, dok je novina da više poljoprivredni proizvodi neće smeti da se prodaju oko pijace. Kaže da je moguć noćni market i da će održati sastanak sa prodavcima kako bi utvrdili da li im i koje novo radno vreme odgovara.

Pijaca je natkrivena, a sa druge strane imate plato od betona, visokog sjaja koji je kvalitetan. Imamo dodatnih saobraćajnica i rampi na samoj pijaci, radi lakšeg snabdevanja svih tezgi. Imamo i protivpožarnu i tehničku zaštitu na celoj pijaci, veliki broj kamera i lasera koji će štititi tezge. Ova pijaca je tako dobro osvetljena da postoji mogućnost neograničenog rada pijace. U dogovoru sa našim zakupcima, dogovorićemo se kakvo će im radno vreme biti - rekao je Đorđević.

Pijaca Boško Buha (3) Crvena traka presečena, pijaca svečano otvorena; foto: Nikola Đukić Svečenu vrpcu presekli su predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, direktor Tržnice Goran Đorđević i gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je pohvalila novu i modernu pijacu i najavila da "Boško Buha" neće biti jedina pijaca koja će biti rekonstruisana, već da će biti otvorene pijace u Panteleju, na Ledenoj Steni, dok će Trošarinska biti rekonstruisana.

Pijaca Boško Buha (6) Malter i dalje svež, postavljen panel za prelazak; foto: Nikola Đukić Njenu konstataciju sa sednice Skupštine Grada Niša da pijaca neće biti zatvorena kako ne bi ličila na favelu, ali i da bi poljoprivredni proizvodi loše reagovali u zatvorenim uslovima, neki niški prodavci nazivaju netačnom i kažu da je projekat rekonstrukcije kopija pijace u Pukovcu.

Prvo što ne valja jeste što je ovo preslikana pijaca kao u Pukovcu, a ispada da je Grad Niš po sposobnosti na nivou sela. Ja 22 godine prodajem na pijaci i znam malo bolje kakvi su uslovi potrebni za poljoprivredne proizvode. Kada je pijaca zatvorena ne radite na 45 stepeni leti i minus 15 zimi. Ako je zatvorenog tipa, pijace će imati regulisanu temperaturu koja je potrebna da proizvodi ostanu sveži. Kada je otvorenog tipa, ja mnogo više napora ulažem da mi roba ne smrzne, to pada u vodu odmah i nema logike. U normalnim zemljama takvi objekti se klimatiziju, zašto se vraćamo u 19. vek. - rekao je jedan od prodavaca Berislav Stanković.

Pijaca Boško Buha (7) foto: Nikola Đukić Njegov kolega, takođe prodavac, kaže da pijaca izgleda bolje nego što je bila, ali da ne bi trebalo da se građani zadovolje samo time što je bolje, već da je trebalo da se napravi da uslovi za rad budu odlični i napominje da će i dalje imati problema sa promajom.

Takođe, prodavci navode i problem godišnje i mesečne zakupnine, kao i dnevnih taksi.

Do kraja godine ima još 8 meseci, toliko puta 4.000 mesečni zakup, na to dodaš dve rate od 50-ak hiljada godišnjeg zakupa, plus 550 dnevne takse, sa popustom koji sam imao mene godišnje tezga košta oko 1.000 evra, ja ću 3 meseca da radim samo da bih isplatio to. Nema ništa, videću šta ću za sledeću godinu - kaže jedan od prodavaca.

Radovi na postavljanju krovne konstrukcije počeli su početkom novembra 2023. godine, nakon što su porušeni prepoznatljivi lokali na ulazu u bulevarsku pijacu. Tada je najavljeno da će kompletni radovi biti završeni za najviše dva meseca.

Postavljanje krova počelo je poslednjeg dana u januaru i bilo je potrebno više od mesec dana da pijaca dobije nastrešnicu.

​​Rekonstrukcija pijace “Krive livade” košta oko 98 miliona dinara sa PDV-om, a rade je tri firme iz pirotskog sela Gnjilan, Pirota i Niša. Rok za završetak radova je 180 dana, jula je izabran izvođač, a radovi su počeli u prvoj polovini septembra 2023. godine.

Odluku da bulevarska pijaca bude rekonstruisana donelo je Gradsko veće novembra 2022. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ly

    20:42 // 28. 4. 2024.

    Užas, kao hanger, helidrom za ptice.

  • Smuk II

    19:52 // 27. 4. 2024.

    @BPetrović, dipl.zapl.ing. : Ili "napredni Zaplanjci" sede dom i komentarišu - nesuvislo tj. bez ak'l !
    Izvinjavam se dipl. ing-u "zaplanjskom" , ti si misli kakó si misliš a drugima /demokratski/ dozvoli da razmišljaju sas svoju pamet?????
    Nisam s' proću tebe ali sam protiv av, av i ostali nedopraveni !

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    18:28 // 27. 4. 2024.

    Samo budale u srbiji izlaze na bilo kakve izbore.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: