Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 29. 10. 2020.

| Društvo

Otvorene prijave za stipendije za master studije u Britaniji, prioritet zaštita životne sredine

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
britanija
Prestižna stipendija za studije u Britaniji; foto: Aleksandar Mihajlović

Studenti koji žele da nastave master program u Velikoj Britaniji mogu do 3. novembra da se prijave za Chevening stipendiju, a ove godine prioritet imaju oni koji bi da se bave zaštitom životne sredine. Nišlija Aleksandar Mihajlović koji je završio program, deo studija i u doba pandemije, preporučuje svima da se prijave, jer će pored vrhunskog obrazovanja steći i veliki broj prijatelja iz celog sveta.

Britanska ambasada je u potrazi za kandidatima koji akademsku 2021/2022. godinu žele da provedu u Britaniji, na master studijama koje sami izaberu.

Program finansira Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, a poručuju da stipendija pokriva sve troškove - školarinu i potrebnu literaturu, putne i troškove britanske vize, a kandidati dobijaju i mesečnu nadoknadu za životne troškove.

Ove godine smo, uprkos pandemiji, u Britaniju poslali 10 stipendista. Jedan od glavnih ciljeva Chevening programa, koji postoji skoro 40 godina, jeste pomoć najuspešnijim kandidatima da dobiju vodeće uloge u budućem razvoju Srbije. Pored diplome visokog obrazovanja i znanja engleskog jezika, od kandidata se očekuje da mogu da dokažu svoje dosadašnje akademske uspehe, kao i da već imaju najmanje dve godine relevantnog radnog iskustva u svojoj oblasti. Kandidati moraju biti državljani Republike Srbije, a starosna granica ne postoji - poručuju.

Iako zainteresovani mogu da biraju oblast master studija, ove godine je prioritet zaštita životne sredine i klimatske promene, jer je Britanija sledeće godine domaćin 26. Konferencije država članica Okvirne konvencije UN o promeni klime #COP26.

Takođe kažu da su druge važne oblasti ovogodišnjeg programa i vladavina prava i reforma pravosudnog sistema, reforma ekonomskog i energetskog sektora i zaštita konkurencije, reforma javne uprave i ljudska i manjinska prava.

Jedan od dobitnika ove prestižne stipendije je Nišlija Aleksandar Mihajlović, koji je imao priliku da provede godinu dana na Saseks univerzitetu u Brajtonu, deo i tokom epidemije korone, a njegov master program bio je iz oblasti međunarodnog prava ljudskih prava.

Svim studentima preporučujem da apliciraju za ovaj prestižan program stipendiranja i dobiju priliku da studiraju master program po svom izboru na nekom od univerziteta širom Ujedinjenog Kraljevstva. Chevening stipendija omogućava da pored vrhunskog obrazovanja steknete i veliki broj prijatelja iz celog sveta, upoznate britansku kulturu i način života, ali istovremeno budete i svojevrstan ambasador svoje države. Iako master studije traju jednu godinu, Chevening iskustvo postaje sastavni deo vas, u tom duhu i glasi slogan: ‘Scholar for a year, Chevener for life!’ - poručuje Mihajlović.

Rok za prijavu za stipendiju ističe 3. novembra u 13 sati, a dostupna je na ovom linku.

Iz Ambasade poručuju da kandidati iz Srbije i ove godine mogu da se prijave za Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship, specijalizovani desetonedeljni program na Krenfild Univerzitetu, koji će početi u maju 2021. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: