Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:19, 11. 2. 2011.

| Društvo

Otvoreno pismo dr Ivane Binić

Autor:Ivana BinićIzvor:Južne vesti

NIš - Dr Ivana Binić, jedan od kandidata za direktora Kliničkog centra Niš uputila je javnosti tekst koji prenosimo u celosti.


Povodom novinarskih tekstova koja su se kao polovični i nepotpuni mogli pročitati i vesti koje su objavljivane u sredstvima javnog informisanja, povodom izbora generalnog direktora KC Niš, osećam potrebu da se obratim javnosti u cilju jasnog i tačnog informisanja, dodatnog pojašnjenja u cilju zaštite ličnog i profesionalnog ugleda.

Opšta atmosfera koja je stvorena i političko favorizovanje određenih kandidata učinjena je na štetu činjenica i istinitih informacija. Izbor za generalnog direktora KC Niš je najdirektnije pogazio sva predizborna obećanja: “Stručnost ispred politike! Jer život ne može da čeka !”

Nastavnik sam Medicinskog fakulteta u Nišu 26 godina. Na osnovu stručnih i naučnih kompetencija u sveukupnom radu, i na osnovu najnovijeg Zakona o visokom obrazovanju Republike Srbije, Senat Univerziteta u Nišu me je decembra meseca 2010. god. izabrao u zvanje redovni profesor. Tako sam uspešno zaokružila svoju akademsku karijeru koja nije bila nimalo laka. Potičem iz gradske porodice čiji je ugled kao i ugled Medicinskog fakulteta od prvog dana postojanja, moj pokojni otac Ivan Vuković godinama i mukotrpno gradio. Od postojanja višepartijskog sistema nisam bila član nijedne partije, jer znam da je Srbija naša zemlja a moj grad Niš - naš grad – grad svih nas koji u njemu živimo, radimo i koga volimo, bez obzira na sada već očiglednu partijsku ostrašćenost i zaslepljenost.

Konkurs za izbor generalnog direktora KC Niš sam videla isključivo kao izazov jedinoj ženi koja je potpuno spremna, motivisana i stručna da na njega odgovori. Plan razvoja KC Niš za mandatni period 4 godine, jedina sam priložila (iako to nije bio uslov konkursa), kao inicijativu i jasnu poruku da moja kandidatura nije formalna niti slučajna. O ostalim kandidatima govori stranačka reputacija i prethodni rad koji je itekako poznat svima u gradu Nišu.

Dokumentaciju koja je predvidjena konkursom sam predala lično Arhivi KC Niš, 10 januara, dan pre isteka konkursa. Posedujem duplikat prijave konkursnog materijala, koji je uredno pečatiran i arhiviran. Sva dokumenta neophodna za konkurs su dalje, nadam se i prosleđena, jedino ne znam gde, jer to niko iz Arhive KC nije umeo ili smeo da kaže. Netačni su navodi da je prilikom glasanja Upravnog odbora moja kandidatura odbačena zbog nepotpune dokumentacije.

Upravo ta tvrdnja nekih novinara postavlja sumnju u verodostojnost svih događaja na sednici Upravnog odbora i veoma sumnjivih dešavanja na samom glasanju UO. Do održavanja sednice UO KC Niš, za čije održavanje sam saznala slučajno, niko iz Uprave KC Niš i Upravnog odbora me nikada nije pozvao, niti kontaktirao, niti jednim gestom pokazao zainteresovanost za Plan razvoja KC Niš. Očekivala sam da to u najmanju ruku učini ako ne UO, onda bar predsednik UO g-din Boško Ristić koji je i rukovodio sednicom. Kako to da nisam bila obaveštena o održavanju sednice UO? Sumnjivo je prisustvo dva kandidata na sednici i glasanju? Sukob interesa se ovog puta nije smeo da prenebregne! Bilo bi interesantno videti kako bi članovi UO glasali da sam sednici UO prisustvovala i ja lično, baš kao i druga dva kandidata? Kakav bi rezultat glasanja bio i u koliko krugova? Kako su oba kandidata mogla da prisustvuju javnom glasanju, kada se zna opšte demokratsko načelo tajnog izjašnjavanja između više kandidata? Ko je pripremio i obradio konkursnu dokumetaciju svih kandidata i ko je podneo izveštaj o kandidatima? Najveću odgovornost svakako treba da nosi predsednik UO g-din Boško Ristić. Sigurna sam da pravna procedura izbora generalnog direktora, nije postojala a da je pravo svakog kandidata koji je konkurisao pogaženo na najgori mogući način. Očigledno je da od kandidata niko ne polaže pravo na žalbu. Kome, kada i gde da uloži žalbu? Da li uopšte ima i polaže pravo na to?

Javna sindikalna podrška određenom kandidatu sa kojom se toliko spekuliše, jasno govori da je razlog lični interes predstavnika sindikata. Odgovorno tvrdim, (jer sam proverila) ne postoji zvanična odluka Sindikata lekara i farmaceuta-SLFS, niti sastanak na kome se to odlučivalo. Sindikalci-rukovodioci su trošeći sindikalni novac javno zloupotrebili svoje funkcije i stavili lične interese ispred svih sindikalnih. Nadam se da će nadležni organi sve zloupotrebe i sankcionisati.

Poslednji komentar predsednika stranke G17, gospodina Mlađana Dinkića, da najdirektnije u emisiji televizije TV5 sa sigurnošću od 100% odlučuje po imenu ko će biti generalni direktor i to baš kandidata člana stranke, neznam kako da komentarišem kao nestranački kandidat. Na osnovu koje vrednosti, principa, stranačkog autoriteta, ličnog, prinude ili mogućnosti ucene Vlade Republike Srbije? Šta se desilo sa predizbornim sloganom?

Koalicioni sporazum političkih stranaka u vlasti, da KC Niš “pripada” nekoj od stranaka, koji se često pominje javno, bezobzirno i besramno kao da je reč o privatnoj imovini i najnormalnijim postupcima predstavlja nešto najgore – diktaturu koju smo već toliko puta videli - ovog puta u najgorem obliku.

Svoja ljudska prava kao žena i profesor ću sigurno potražiti na sudu, a koliko vidim jedini čist put je internacionalizacija celog problema u Strazburu. Sigurno je da konkurs u ovom slučaju nije ni trebalo raspisivati, a direktora je na najgrublji stranački način trebalo postaviti.

Sve što se odigrava zaista vređa i ljudsko i profesionalno dostojanstvo!

Nadam se, da će upravo sada izbor Direktora Kliničkog centra Niš jednom za svagda biti Božije delo a ne stranačka i partijska pripadnost i osljepljenost.

U Nišu, 11.02.2011.god.

Prof. dr Ivana Binić
redovni profesor Medicinskog fakukteta Niš, dermatolog.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Aleksnadr Tričković

    18:30 // 6. 11. 2014.

    Postovani,
    ja sam studirao na Medicinskom fakultetu u Nisu, zavrsio isti sa prosekom 9,04.
    Prof. dr Ivana Binic je lider, spremna na kompromise, timski rad , sjajan predavac.
    Sram vas bilo.Polusvet

  • MM

    14:21 // 18. 2. 2011.

    poštovana gospođo Binić,

    par podataka. Kao prvo, obzirom da se pozivate na internacionalizaciju ovog problema koji Vas je toliko pogodio recimo jednu stvar da se na zapadu postavlja menadžer gao glavni i odgovorni u ovakvi institucijama. Onda on uzima nekog lekara po struci da mu bude pomoćnik i neko ko će ga savetovati što se tiče stručnih problema i nedoumica. Svaka čast Vama na svim stručnim ličnim usavršavanjima, ali sve je to vezano za dermatologiju, a ne za vođenje jedne ovakve kompleksne institucije, kao što je Klinički centar. Tu treba biti stručan i profesionalan na više polja, prvo na polju mendžerstva a onda tek na polju lekarske struke, a Vi postavljate stvari naopako. To u startu govori da biste Vi i radili naopako, jer se tako i postavljate. Ja se slažem da se postavljaju ljudi pogrešno, što je greška celog sistema, tj da stranke postaljaju kandidate.

  • fenix

    21:56 // 14. 2. 2011.

    Gospodjo Binić šta će Vam ovo?Ovo što ste izrekli javno može Vam doneti samo glavobolju u vidu tužbe na sudu,prozivanje u sindikatu lekara čiji ste član a čije predstavnike koje ste birali blatite.Očigledno da blage veze nemate o proceduri izbora generalnog direktora,radu upravnog odbora a o statutu SLFS-a da i ne govorim.O Vašim poverljivim izvorima tipa radio Mileve stvarno nemam komentar.Sastanke sindikata prati procedra zakazivanja,usvajanja dnevnog reda i pravljenja zapisnika.Nakon toga zavodi se u protokol.O utrošku sindikalnog novca brine predsednik,izvršni odbor,nadzorni odbor,agencija...Možda je u vreme Vašeg oca bilo drugačije ja to stvarno ne znam,ali dok ja budem u sindikatu boriću se za poštenje i pravdu.Dok ste Vi zahvaljujući svom ocu koji Vam je trasirao put gradili karijeru ja sam po raznim ratištima lečio ranjenike i na taj način gradio svoju karijeru.Ako nemate argumente poštovana to je kleveta a za to se ide na sud.Upamtite to!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: