Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 17. 7. 2018.

| Društvo

Ove godine u Nišu desetoro kažnjeno zbog nepropisnog bacanja smeća

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Otpad Čair
Pojedini bacaju smeće gde im se učini da je zgodno; Foto: Prijavi problem/čitalac

Neki od glavnih komunalnih problema u Nišu su smeće, divlje deponije i otpad koji je nepropisno bačen u parkovima, na obodima grada i drugim javnim površinama. S obzirom na to da je u pitanju prekršaj koji ozbiljno utiče na životnu sredinu, zbog koga se troše pare svih građana Niša, gradskom odlukom su propisane i kazne za one koji nepropisno bacaju smeće. Ove godine, međutim, zbog bacanja đubreta izrečeno je svega 10 prekršajnih kazni.

Kako kažu iz Komunalne policije, od početka godine je osam građana dobilo prekršajni nalog zbog bacanja smeća na mestima koja nisu predviđena za to, za šta je određena kazna od 6.000 dinara. Osim njih, Komunalna policija je kaznila i dva preduzetnika zbog ovog prekršaja, te je za njih predviđena kazna od 20.000 dinara.

U celoj 2017. je, prema podacima Komunalne policije, izrečeno ukupno 12 prekršajnih naloga, i to 10 građanima i dve preduzetnicima. Deponija Crvena zvezda Kod naselja Crvena zvezda divlje deponije nastaju decenijama; Foto: Prijavi problem/čitalac

Po Odluci o održavanju čistoće na površinama javne namene i upravljanju komunalnim otpadom, komunalci su podneli zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 10 privrednika koji nisu imali rešenje da su obezbedili prostor za sakupljanje otpada i odgovarajuće posude. Komunalci su, dodaju, zaticali i firme kako bacaju smeće u kante koje su namenjene stambenim zgradama, a na ovaj problem su se građani često žalili i redakciji, naročito na vlasnike kafića koji prebrzo pune kontejnere.

U periodu 2017.-2018. godine po Članu 13. navedene Odluke zatečena su 2 pravna lica i 2 preduzetnika kako deponuju i vrše odlaganje ambalaže i drugih otpadaka koji nastaju u obavljanju delatnosti u posude za komunalni otpad postavljene za odlaganje otpadaka iz stambenih objekata - naveli su iz Komunalne policije.


Komunalna izdavala upozorenja i naređenja

Od početka prošle godine, Komunalna policija je, kako navode, upozoravala i naređivala građanima i firmama da odvezu otpad kao što su šut, građevinski materijal, aparati i nameštaj, na gradsku deponiju.

U 43 slučaja u periodu 2017-2018. godine izdato je komunalno-policijsko ovlašćenje "Upozorenje" i "Usmeno naređenje" kojim se nalagalo fizičkim licima, preduzetnicima i pravnim licima da se postupi u smislu odvoženja otpada koji se ne smatra komunalnim otpadom na gradsku deponiju uz obavezu dostavljanja izveštaja od strane JKP Mediana da je odveženi otpad i deponovan na deponiji u odgovarajućoj zapremini u metrima kubnim koji su zatečeni prilikom postupanja patrola Komunalne policije - navode iz Komunalne.

U Medoševcu su, dodaju, pronašli da je iz kamiona curila smrdljiva tečnost od ribljih ostataka, koji su na neadekvatan način prevoženi. Osim toga, tokom godinu i po dana izdali su pet prekršajnih naloga građanima koji su parkirali vozila tako da ometaju kamione Mediane da odvoze smeće iz kontejnera.


Za čišćenje divljih deponija idu milioni iz budžeta grada

Ukoliko su svi oni koji su kažnjeni zbog bacanja smeća ove godine platili kazne, u budžet grada se slilo svega oko 80.000 dinara, dok je za ćišćenje divljih deponija u 2018. opredeljeno čak 4 miliona dinara. Iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kažu da bi od avgusta do novembra ekipe Javnog komunalnog preduzeća Mediana trebalo da očiste 23 divlje deponije sa teritorije svih pet niških opština.

Procenjeno je da na tim divjim deponijama ima oko 3,5 hiljada metara kubnih otpada - rekla je sekretarka Ivana Krstić.

Inače, građani su poslednjih nekoliko dana preko aplikacije "Prijavi problem" prijavljivali divlje deponije u Čairu, preko puta PMF-a, na Bubnju, u Duvaništu, pa i u centru grada iza Sinagoge. Iz Mediane kažu da redovno čiste i odvoze smeće, ali da na pojedinim lokacijama građani već godinama, pa i decenijama bacaju otpad, iako to nisu mesta predviđena za to.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Драган

    19:10 // 17. 7. 2018.

    А где да се баци кабасти отпад?Зашто се не допуни градска одлука о одлагању отпада и уведе обавеза ''Медијани'' да бар једном месечно врши уклањање кабастог отпада.То постоји у свим мало уређенијим градовима.Поставе се велике корпе или се само обележи место на више локација у граду.Не треба нам ''топла вода'',Само мало жеље,а и знања.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: