Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 13. 8. 2020.

| Društvo

PCR laboratorija se otvara i u Vranju

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Laboratorija ALEKSANDAR KOSTIC
Prema rečima direktorke Zavoda, potreba za otvaranjem laboratorije se javila zbog velikog broja uzorkovanja od početka epidemije; foto: A. Kostić

Među gradovima koji će dobiti nove PCR laboratorije na virus korona, ali i za druge virusološke analize, nalazi se i Vranje, potvrdila je za Južne vesti direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović. Laboratorija će biti smeštena u zgradi Zavoda, a u narednom periodu sledi njeno opremanje i obuka zaposlenih.

Prema rečima Stojanovićeve, potreba za otvaranjem laboratorije se javila zbog velikog broja uzorkovanja od početka epidemije. Iako povod za otvaranje jeste kovid, kako kaže, moći će kasnije da se rade i druge virusološke analize, samim tim je značaj laboratorije veći.

Još ništa zvanično nismo dobili. Bila je komisija ispred Kriznog štaba, koja je ocenila naše kapacitete i najavili su otvaranje laboratorije i njeno opremanje. Očekujem da ćemo zvanično da budemo obavešteni o tome i da će Republiči fond za zdravstveno osiguranje da je opremi. Kadar imamo, tako da je otvaranje izvesno, ali treba je urediti i ljudi moraju na dodatnu obuku na Medicinskom fakultetu u Nišu, a nakon toga krećemo sa radom - kaže Stojanovićeva.

Zavod za javno zdravlje Vranje U narednom periodu sledi opremanje laboratorije u zgradi Zavoda i obuka ljudi; foto: M. D. Reč je, dodaje ona, o modernoj laboratoriji koja je jako precizna.

Otvaranje PCR laboratorije najavio je epidemiolog Branislav Tiodorović prilikom poslednje posete Vranju, rekavši da je ona u perspektivi, a da će nove biti otvorene u Zaječaru i Užicu.

Vranje je u nekoj perspektivi, najpre se moraju stvoriti kadrovski i prostorni uslovi - rekao je Tiodorović.

On je tada objasnio da se PCR testovi ne mogu raditi u običnim laboratorijama jer zahtevaju ozbiljnije uslove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prcko

    13:08 // 14. 8. 2020.

    PRC laboratorija,posle PRC izbora

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: