Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:32, 1. 8. 2014.

| Društvo

Pacijenti bez zračenja, u Kliničkom "krive" zakon

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Aparat-za-zracenje
Pacijenti ne mogu na zračenje

Oko 130 pacijenata obolelih od malignih bolesti iz jugoistočne Srbije od četvrtka ne prima zračnu terapiju jer je i poslednji aparat za zračenje Kliničkog centra u Nišu, zbog prevelike vlage, isključen.

Ovakva situacija će, kažu u upravi Kliničkog, ostati bar do ponedeljka.

Reč je o "primus" aparatu koji je u Klinički centar u Nišu 2009. godine stigao kao donacija iz Beograda. Međutim, kako je rečeno na konferenciji za novinare, "zbirno nije radio ni 3 godine". Trenutno je ispravan, ali je isključen zbog previsoke vlage u prostoriji u kojoj se nalazi.

- Ne smemo da ga uključimo jer je vlaga u njegovim visokonaponskim kablovima. To bi ugrozilo i tehničare i pacijente. Aparati suše vazduh i trebalo bi da se stvore uslovi da počne ponovo da radi od ponedeljka - kaže direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanović.

Radovanovic-Zivic Uprava Kliničkog centra: "Tražimo da Vlada za popravku ovih aparata dozvoli model za javne nabavke po hitnom postupku, kao u poplavljenom Obrenovcu"Prema njegovim rečima, vlage ima zbog nedavnih kiša i toga što se akcelerator nalazi u bunkeru u koji se voda sliva. Aparat je iz istog razloga bio isključen i početkom jula.

Drugi aparat za zračenje na Klinici za onkologiju Kliničkog centra - "onkor" ne radi još od maja. Problem zbog kog on nije popravljen nije novac, kako su rekli u upravi, već komplikovana i dugotrajna procedura koju nameće Zakon o javnim nabavkama i tender za servisera koji zbog predaje nepotpune dokumentacije "pada" već dva puta.

Kao moguće rešenje problema, direktor Radovanović i pomoćnik direktora za stručno medicinska pitanja Kliničkog centra dr Saša Živić navode mogućnost da im Uprava za javne nabavke dozvoli da održe sastanak sa serviserima na kom bi odlučili o tome ko će aparat da popravi.

- Poslali smo im takav zahtev. Ako kažu da može, u ponedeljak pozivamo servisere. Nadam se da će tako odgovoriti jer je reč o zdravlju malignih bolesnika - kaže dr Živić.

Ističe da je zdravlje 130 pacijenata kojima je terapija prekinuta i još 550 koji na listi čekanja ugroženo.

Klinički centar ima još jedan aparat za zračenje koji se nalazi u Knez Selu. To je, kako kažu, "primus" aparat proizveden 2003. godine čiji se delovi koriste za popravku druga dva.


Javna kritika od ministra Lončara

Zvog toga što aparati za zračenje u Kliničkom centru u Nišu ne rade, ministar zdravlja Zlatibor Lončar javno je kritikovao upravu ove zdravstvene ustanove i u izjavi medijima okarakterisao je kao "nesposobnu".

- Neka budem nesposoban u očima ministra, ali neka za svoje građane obezbedim uslove za lečenje i kardiohirurgiju. Posle toga može da me smeni ko hoće - kaže Radovanović.

On dodaje da je učinjeno sve što je bilo u skladu sa zakonom, odnosno da su, kako je i naloženo, raspisivani tenderi, da je na problem ukazivano zvaničnim dopisima centralama servisera, Upravi za javne nabavke i Ministarstvu zdravlja.

Ističe da ne želi da sebe dovede u situaciju da eventualnim kršenjem zakona učini krivično delo.

U upravi Kliničkog centra u Nišu je rečeno da razmatraju mogućnost da se pacijenti sa liste čekanja za zračnu terapiju u Nišu preusmere u druge kliničke centre.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Borivije Šurdilovic

    09:30 // 4. 8. 2014.

    Vazno je da u hitnoj pomoci mozete jesti pohovane škembiće,pohovani mozak i ostale specijalitete po promotivnim cenama

  • Mickey

    09:00 // 4. 8. 2014.

    Kakva sumanuta ideja velicine. Kaže da za "SVOJE GRAĐANE obezbedi lečenje..". Pa on je bog...ili bar mali Vučić

  • da li je to narodna vlast?

    18:34 // 2. 8. 2014.

    Zdrav covek ima hiljadu zelja,a bolestan samo jednu.Ima li sanse sa ovom vladom i poslusnicima u gradu bolesnik da ozdravi? Pozdrav za gradjane drugog reda u jugoistocnoj Srbiji!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: