Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 23. 5. 2020.

| Društvo

Pacijenti pušteni, pa vraćeni u privremene bolnice, sumnjaju u pouzdanost testova

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
institut niska banja
Pacijenti sumnjaju u pouzdanost testova, Živić odbacuje tu mogućnost; foto: JV

Nakon boravka u privremenoj bolnici, a onda i otpuštanja posle jednog negativnog testa na kovid 19, građani imaju obavezu da se retestiraju 14 dana kasnije. Ukoliko treći nalaz bude pozitivan, oni se ponovo sele u privremenu bolnicu, što sami ocenjuju kao maltretiranje i sumnjaju u pouzdanost testa, ali nadležni to odbacuju.

Jedan od onih koji su pušteni, pa vraćeni u stacionar Radon, pretvoren u privremenu kovid bolnicu je Slavko Stojanović, kome je prisustvo novog virusa ustanovljeno 25. aprila. Prebačen je u Nišku Banju, odležao devet dana i uz negativan nalaz poslat je u kućnu izolaciju.

Tada je već bilo izmenjeno pravilo da pacijent mora da ima dva negativna testa u razmaku od 48 sati kako bi bio otpušten iz bolnice, a aktuelno da mu se novi test radi nakon 14 dana kućne izolacije. Objašnjenje je bilo da kada prvi test bude negativan, a drugi pozitivan, ne znači da je osoba i dalje zaražena, već su možda u pitanju samo tragovi nukleinske kiseline.

Kada je Stojanović nakon 15 dana testiran ponovo, nalaz je bio pozitivan i, kako kaže, vraćen je u Radon u kome se nalazi već šest dana.

Ovog drugog puta sam psihički teško podneo, iako je medicinsko osoblje veoma ljubazno. Epidemiolozi nemaju odgovor na ovu situaciju, ali kažu da testovi nisu 100 % pouzdani. Tako da je moguće da sam prvi put otpušten kao pozitivan, ali da je moguće i da sam sada negativan. Ali da se veruje testu - kaže Stojanović.

Dodaje da on nije jedini takav slučaj, i da je sa njim u Radonu bilo još desetak njih. Ipak, gradski većnik i doktor zadužen za privremene bolnice Saša Živić odbacuje kao mogući razlog nepouzdanost testova.

Ne postoji ništa što je 100 % tačno, ali PCR je veoma pouzdan, kreće se do 99,8 %. Dešavao se da se na 1.000 testiranih jedan ili dva se vrate da su pozitivni. Pacijenti koji su dobili negativan nalaz, kada se proveri PCR-om, ne znači da su se razboleli ponovo, nego da je virus bio prisutan - rekao je Živić.

U trenutku kada je Živić davao izjavu, u Radonu je bilo, rekao je, 44 pacijenata, ali je njih 13 uzorkovano i očekuju se negativni nalazi, samim tim i puštanje u kućnu izolaciju. Oni koji se vrate, navode Živić, do ponovnog testiranja čekaju desetak dana.

Inače, informaciju o broju ljudi koji su pušteni, pa vraćeni u bolnice novinari nisu uspeli da dobiju, jer je Živić uputio na Dom zdravlja, a tamo rekli da tek u ponedeljak mogu da dostave podatak.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Распитајте се на праву адресу

    19:25 // 23. 5. 2020.

    Зашто др Живић као хирург прича о pcr апарату и методи? Постоји на Мед фак катедра за Микробиологију где спада и вирусологија. Ти професори раде у Хигијенском. Нека изађу у јавност и кажу. Ваљда имају интегритет и још по нешто

  • Naissus

    15:03 // 23. 5. 2020.

    Ja treba zub da vadim pod hitno! Jel mi treba test na kovid i hoce li neki zubar da odradi vadjenje pre nego sto mi se od njega upali pola vilice?? Jel neko ima informaciju o tome jer sam iz D.Z. vracan pod naznakom da nije bezbedno

    • Mika

      17:47 // 23. 5. 2020.

      Ma, svrati kod mene u garazu- imam nove papagajke!

    • TuRb●BOT

      18:00 // 23. 5. 2020.

      Ne znam sta da ti kazem.Majka mi mesecima trpi bolove u kolenu, ne daju joj uput za ortopediju, kazu da ne rade .Nocima ne spava, prima injekcije...

    • Šojić Srećko

      18:21 // 23. 5. 2020.

      Ma ko to može da zna? Vidiš da je ovo "LUDA KUĆA".

    • Dusan

      12:30 // 24. 5. 2020.

      Druze, devojka je vadila na stomatoloskom pre 2 nedelje, oralna hirurgija radi svakog dana, samo potrazi doktora Milana, neces se pokajati. Nas dvoje samo kod njega vadimo zube.

  • Stanko

    14:30 // 23. 5. 2020.

    Sve u vezi tog virusa je sumnjivo pa i testovi. Od prvog dana i prvih vesti iz Vuhana "struka" prica sve i svasta i donosi svakakve mere dok u medjuvremenu priznaje da o virusu jako malo zna. Mogu tom logikom i da uvedu da se obavezno nose gumene cizme u avgustu ukoliko pcr test potvrdi prisutnost virusa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: