Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 20. 11. 2019.

| Društvo

Pacijenti tvrde da su nestašice u KC Niš, iz Uprave odgovaraju - "netačne poluinformacije"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
novi klinički centar
Tvrdnje pacijenata o nestašicama nazvali poluinformacijama; Foto: Vanja Keser/JV

Oni koji se leče od karcinoma u niškom Kliničkom centru tvrde da ne mogu da prime terapiju, jer ova ustanova nema lek Taksol, a pojedini pacijenti svedoče i da nema reagenasa za amniocentezu, ni tumor markera, kao i da posle operacije sami moraju da kupuju flastere i zavoje. Neki su, kažu, vraćeni iz ove zdravstvene ustanove zbog aparata koji ne rade. Na njihove tvrdnje iz uprave KC Niš odgovaraju da je reč o netačnim poluinformacijama, pa čak i potpunim dezinformacijama čiji je cilj da se dezavuiše i omalovaži njihov rad.

Poslednjih dana posebno su zabrinuti oni koji boluju od karcinoma i kojima je prepisana terapija lekom Taksol, a koje lekari vraćaju kući - jer leka u KC Niš nema. Žena koja se javila redakciji svedoči da je njena prijateljica pokušala sama da kupi lek koji je jako skup, ali ga nema ni u apotekama. kc niš Pacijenti kažu da ih Kliničkog vraćaju zbog nestašica; ilustracija; foto: KC Niš

U Srbiji ima para za izgradnju osam velikih stadiona širom zemlje, jarbol od 80m na Ušću, duplo finansiranje kocki u Knez Mihajlovoj, novogodišnju jelku u Beogradu od 83.000 evra…ali nema para za lekove najteže obolelih pacijenata. Zašto imamo medije koji će se slavodobitno utrkivati ko će pre javiti o kupljenim, novim medicinskim aparatima, dok pacijenti umiru jer je zdravstveni sistem nesposoban da obezbedi lekove za svoje građane. - napisala je Nišlijka.

Ista situacija pacijente je dočekala i danas - vraćeni su kući bez primljene terapije. Navode da im je rečeno da je lek pre nekoliko dana stigao u ovu zdravstvenu ustanovu, ali da je već podeljen i da ne znaju po kom se ključu deli.

Iz Uprave Kliničkog centra odgovaraju da leka ima, u šta se rukovodstvo, tvrde, lično uverilo.

Napominjemo da se naša ustanova, kao i sve ostale u zemlji, ovim lekom snabdeva preko tendera koji raspisuje RFZO i da se svi zajedno trudimo da na sve moguće načine prevaziđemo mogući, povremeni deficit koji je prisutan kod samog dobavljača ovog citostatika - odgovaraju.

Pacijenti su takođe naveli da nema reagenasa za amniocentezu i nema tumor markera.

uprava klinički Iz Uprave tvrde da ništa ne nedostaje; foto: JV Ne precizirajući da li su ove informacije tačne i koliko traje nestašica iz Uprave KC odgovaraju da se reagensi i tumor markeri od ove godine nabavljaju preko centralizovanog postupka javne nabavke koji sprovodi RFZO, a koji oni moraju da poštuju.

Postupak tendera je na vreme pokrenut i prema informacijama koje ima Uprava KC Niš, u završnoj je fazi tako da i ukoliko trenutno postoji deficit određenih supstanci, on će vrlo brzo biti prevaziđen, a sve OJ KC Niš će biti redovno snabdevene svim potrebnim reagensima - odgovor je Uprave.

I oni koji se leče ili su operisani u Kliničkom, ali i farmaceuti koji rade u blizini, svedoče da često nedostaju injekcije, jod, kao i zavoji i flasteri za previjanje, ali i ove informacije demantuju iz Uprave i kažu da ima dovoljno potrošnog materijala koji je potreban za postoperativno lečenje.


"Nema nestašice - pacijenti šire dezinformacije"

Informacije koje smo dobili od brojnih pacijenata jesu da već neko vreme ne rade i neki od aparata u Kliničkom centru - mamograf, laparoskopski aparat u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju, a česte su pritužbe roditelja da zbog kvara prethodnih meseci nisu mogli da urade ni skrining sluha kod beba.

Da nema nestašica u pojedinoj opremi i lekovima tvrde u KC, a imali su i komentar na postavljena pitanja.

Želimo da Vam saopštimo da su navedene tvrdnje netačne poluinformacije, ili šta više, potpune dezinformacije koje očigledno, kao i nebrojeno puta do sada, imaju za cilj da u javnosti bespotrebno dezavuišu rad niškog centra i omalovaže trud Uprave i svih zaposlenih radnika naše zdravstvene ustanove - naveli su u odgovoru.

Od rukovodstva Klinike za bolesti uha, grla i nosa, gde se obavlja rana provera sluha kod beba, kako kažu, dobili su informaciju da do sada nijedan pacijent nije vraćen. Prema evidenciji nadležnih od početka godine je kod 360 beba proveren sluh, tokom prošlog meseca urađeno je 64 pregleda, a u proseku dnevno lekari u audiološkom kabinetu pregledaju između 3 i 7 najmlađih pacijenata.

Takođe, tvrde i da aparati za mamografske preglede niškog Kliničkog centra normalno funkcionišu, a da je tako ilustruju podatkom da je od početka godine do danas skoro 8.100 pacijentkinja obavilo mamografski pregled dojki.

Pokretni mamograf KC Niš će u unapred predviđenom planu od danas do kraja godine biti stacioniran u Svrljigu, Gadžinom Hanu i Doljevcu, a u januaru iduće godine sve zainteresovane pacijentkinje će na tom aparatu moći da urade preglede u Nišu, jer će aparat biti čitavog meseca stacioniran u krugu niškog Kliničkog centra.

I operacije laparaskopskom metodom se obavljaju redovno i po unapred utvrđenom rasporedu, dodaju, tako da lista čekanja ne postoji i operacije se ne odlažu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boba

    17:52 // 1. 12. 2019.

    Lista cekanja postoji za operaciju strabizma kod dece. Ne operisu se strabizmi deci nego se salju privatno ili za Beograd. Pa zatvorite ih vise. I katarakte da pocnete za Beograd da saljete ako ste toliko nesposobni. O tpme b trebalo da se pise. Svi samo cute o tome.

  • Nikola

    06:58 // 21. 11. 2019.

    Napokon neko piše i o pravim problemima. Novine su se pretvorile u nabacane tračeve i gluposti koje su se ranije čule po frizerskim salonima.
    Gde su se izgubili pravi novinari?
    I ovo što je napisano da li će neko od novinara da proveri, da proprati razvoj situacije, da možda i potroši vreme na istraživanje ili da pusti da vreme prodje i da se tema u medijima zataška, a zdravstvo da nastavi uhao

  • Čarli Braun

    23:38 // 20. 11. 2019.

    Mole se novinari, svi - LOKALNI ali i oni sa NACIONALNOM frekvencijom, da dodju i pitaju nadležne rukovodioce da li su svesni da učestvuju u KRIVIČNOM DELU prikrivanjem ovih detalja i lečeći narod u ovakvim NEuslovima (laže SVAKO ko kaže da u KC Niš ima toalet papira, ubrusa za pacijente, sterilnih rukavica, ispravnih ultrazvučnih ap. itd. VAPAJ - dodjite da snimite ovo i pitate radnike o stanju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: