Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:56, 6. 2. 2024.

| Društvo

Pacijenti u Nišu čekaju proteze kuka i kolena više od 2 godine

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Ukupno na listama čekanja skoro 1.700 pacijenata; ilustracija; foto: JV

Više od dve godine pojedini pacijenti čekaju ugradnju veštačkog kuka i kolena na Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu. Prema podacima RFZO-a, ukupno je na listama čekanja za operacije 1.697 pacijenata, a nekima se zakazuje i za februar 2025. godine.

Najveća gužva je na Klinici za ortopediju, gde protezu za koleno čekaju 582 pacijenta, dok neke od ukupno 286 osoba koje su na listama za hibridne i bescementne proteze kuka čekaju još od januara 2022.

Na Kardiologiji 409 građana čeka koronografiju, 138 ugradnju stenta i 43 ugradnju trajnog veštačkog vodiča srca. U planu je da se te operacije završe do maja ove godine.

15 pacijenata je na listi zakazivanja za revaskularizaciju miokarda ugradnjom bajpasa i dvoje na listi zakazivanja za ugradnju veštačkih valvula na Klinici za kardiohirurgiju.

Ugradnju endoproteze kuka, ali za koleno, čeka samo jedna osoba, dok je na listi čekanja za operaciju katarakte sa ugradnjom mekog sočiva čak 220 osoba.

Lista čekanja na niškom Kliničkom centru nije se smanjila od decembra prošle godine, kada su na njoj bile 1.694 osobe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MojeKoleno

    23:23 // 6. 2. 2024.

    Blago Nišlijama! Pre neki dan sam u Ortopedskoj bolnici na Banjici dobio uput za operaciju kolena i ugradnju proteze. Obavešten sam da sam stavljen na listu čekanja i da ću doći na red za četiri godine...

  • Opet ...

    21:32 // 6. 2. 2024.

    Opet svi kreću od posledice a ne od uzroka ! Da, da ... ali "uzrok" svakom "gradjaninu" daje lovu svakog meseca , kupuje ih k'o na "Mramorsku pijacu" ! I menja im adrese i ...

  • Miksa

    20:07 // 6. 2. 2024.

    Ljudi vi ne znate koliko je naše zdravstvo siromašno, malo ulaganja u ljude, opremu, organizacija od pre 50 godina, nema usavršavanja, još Niš nebitan deo Srbije. A još očekujete da ortoped kome je plata 1300 evra i koga može da kupi bilo koji Niški biznismenčić da se zrači svaki dan u op sali i gubi po kilo težine znojeći se pod olovom. Mora debela reforma zdravstva, red i plaćanje.

    • Ljubisa

      21:09 // 6. 2. 2024.

      Ja debelo placam 24 g.Jos mi njihova usluga nije trebala.Dace bog da mi ne treba.Sta da im se placa?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: