Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 13. 3. 2023.

| Društvo

Pacijenti u Nišu nailaze na zid kada žele da upute primedbe - gde se i kome mogu požaliti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA
Muke pacijentkinje iz Niša; Ilustracija; foto: A. Kostić

“Kome da se žalim što sam sa gušenjem i hitnim uputom više od sat vremena čekala doktora koji na kraju nije ni došao” - pita Nišlijka Branka Danilović. Informacije, kaže, nije uspela da dobije ni na pultu koji tome služi, niti od tehničara na Pulmologiji. Pacijenti imaju pravo na prigovor, a adresa za to je direktor ustanove ili, prema javno dostupnim informacijama, kancelarija savetnice za zaštitu prava pacijenata Mirjane Popović.

Klinički centar Niš KOSTA Iz UKC-a ne odgovaraju na pitanja; ilustracija; foto: Aleksandar KostićDanilović kaže da je počela da se guši još na poslu, ali da je izdržala do kraja radnog vremena, nakon čega je otišla u Dom zdravlja, odakle su je poslali da radi test na Biohemiji. Sa rezultatom je ponovo morala u Dom zdravlja, gde je dobila hitan uput za pulmologa.

Otišla sam tamo, u novi Klinički, bila su otvorena vrata. Doktor izlazi, priča s nekim ljudima, odlaze negde, vraćaju se posle 15 minuta, ulaze u ordinaciju i jedna žena mu kaže da ima pacijenta, a on odgovara: “Neka, završićemo mi. Uđite”. Ja znam da kad osoba uđe na pregled unutra je sama ili eventualno sa pratnjom, ali da 3-4 čoveka budu u ordinaciji sa doktorom, to mi ne liči na pregled. Tu su se dugo zadržali, onda ih je ispratio i konačno me pitao šta mi treba - priča Nišlijka.

Tvrdi da mu je rekla da se guši i pokazala uput, nakon čega je ponovo otišao. Tu je mogla da se obrati samo tehničaru, koji je pokušao da pozove lekara, ali joj je nakon toga rekao da sačeka još 10-15 minuta, priča Danilović.

Doktoru sam rekla da se gušim, da mi nije dobro i da imam uput. Pitao me da li imam neku alergiju na koži, rekla sam da nemam i pokazala mu testove koje sam radila. Rekao mi je da se brzo vraća i da će posle lepo to da pogleda. Otišao je i nema ga, nema nikog u ordinaciji - žali se ona.

Do tada je već bilo prošlo nekoliko sati otkako je sa gušenjem izašla s posla, pa je uporno pokušavala da dobije informacije makar od tehničara, ali tvrdi da joj je on rekao da "ne zna šta da joj kaže" i da joj "jedino ostaje da čeka".

Morala sam da krenem i u besu rekla da će taj doktor biti odgovoran ako mi se nešto desi. U Domu zdravlja su me prethodno preko reda primili pošto je reč o gušenju, tu nemam primedbi - priča Danilović.

Probala je informacije da dobije od radnika koji je sedeo za pultom, ali i to je bilo bezuspešno, pa je iz Kliničkog centra otišla bez pregleda, bez saveta lekara i bez terapije, osim one koju je dobila u Domu zdravlja. Pita kome da se žali u takvim situacijama.


Kancelarija savetnice za zaštitu prava pacijenata u Nišu je u Prijezdinoj ulici

socijalno niš Kancelarija savetnice je u Prijezdinoj; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićPravo na poštovanje pacijentovog vremena i pravo na prigovor predviđeni su Zakonom o pravima pacijenata. Oni koji smatraju da su im uskraćena određena prava, mogu se obratiti direktoru ili rukovodiocu klinike, kao i osnivaču ako je reč o privatnoj praksi. Adresa za primedbe je i savetnik za prava pacijenata.

Pacijent koji smatra da mu je uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, ili da mu je postupkom zdravstvenog radnika, odnosno zdravstvenog saradnika, uskraćeno neko od prava iz oblasti zdravstvene zaštite, ima pravo da podnese prigovor zdravstvenom radniku koji rukovodi procesom rada ili direktoru zdravstvene ustanove, odnosno osnivaču privatne prakse ili savetniku za zaštitu prava pacijenata - piše u Zakonu.

Od decembra 2013. godine prestala je nadležnost zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, tako da je nova nadležnost dodeljena opštinama i gradovima.

Niš je savetnika za zaštitu prava pacijenata prvi put dobio tek avgusta 2018. godine, kada je imenovan Miljan Petrović, tadašnji pomoćnik sekretara Sekretarijata za zdravstvo.

Trenutno funkciju savetnice obavlja Mirjana Popović, čija je kancelarija u Prijezdinoj ulici, u takozvanom “Socijalnom”, a radno vreme od 7:30 do 15:30.

Ona danima nije odgovorila na pitanja novinara Južnih vesti u vezi sa slučajem Branke Danilović, ali je na sajtu Grada Niša dostupan broj telefona na koji joj se pacijenti mogu javiti: 018/504-581, kao i mejl adresa: [email protected].


Iz Kliničkog centra ćute, na sajtu stari podaci

ukc sajt Sajt neažuran; foto: PrintscreenNa zvaničnom sajtu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu i dalje stoji plakat na kome piše da je savetnik za pacijente Miljan Petrović, sa adresom u tržnom centru Kalča.

Istaknuto je i da se pacijenti koji dožive neprijatnost kada telefonom pozovu neku kliniku, centar ili službu mogu pisano obratiti Upravi UKC-a. Na pitanja o tome kome se Danilović u opisanoj situaciji mogla obratiti - ni oni nisu odgovorili.

I na sajtu niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u odeljku “Zaštitnik pacijentovih prava” nema ničega - piše da se stranici ne može pristupiti zbog neažuriranog linka, neažuriranog podatka pretraživača, pogrešno ukucane adrese, nepostojećeg članka, greške u sistemu ili “zato što niste autorizovani da pristupite stranici”.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika i niški Dom zdravlja imaju na svojim sajtovima informacije za pacijente o tome koja su im prava i gde mogu uputiti svoje prigovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    17:48 // 14. 3. 2023.

    Ja sam u domu zdravlja, sa upalom zubne srži,čekao red od 15 čoveka.Pitao sam da uđem preko reda i iako su me pacijenti puštali jer je bol bila vidljiva na mom licu,dentist se prodrao da moram da čekam red i da to nije ništa toliko strašno.20 minuta kasnije su me uneli preko reda jer sam pao u šok i dobio gušenje.Kad sam kasnije hteo da podnesem tužbu,napravili su me na idiota. Toliko o zdravstvu

    • Mika

      18:35 // 14. 3. 2023.

      Dentist...? Gde si ti to ziveo/gde zivis ako ti je u recniku "dentist"??
      Ako si bio napolju da gastarbajtujes (pa si profinio "vokabular"), a hoces zubarske usluge o drzavnom trosku- nece moze, bato!
      Idi kod privatnog zubara pa plati. Pogotovu ako ti je "hitno".

  • poslednjih dana sam imala potrebu da u ordinaciji kažem završi već jednom izveštaj i pusti me

    07:03 // 14. 3. 2023.

    Lekari koji pričaju sami sa sobom, dok pokušavaju da zakažu pregled ili odbijaju da zakažu pregled koji je neki njihov kolega usmeno preporučio, dok je radio već preporučen pregled, imam utisak da će postati naša svakodnevica.
    Zamislite da idete kod frizerke ili kozmetičarke koja sama sa sobom vodi razgovor, da li bi to bio vaš izbor?
    Kako smo došli do lekara koji imaju ovakve probleme?

  • ilija

    00:22 // 14. 3. 2023.

    fudbal i doktori su razliciti spoevi.prvi su mladi hoce bmw cure itd pa dobiju krose ali ako ne dobiju danas dobice sutra u italiju itd.drugi imaju porodice itd ali i zato su vise na poslu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: