Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:07, 10. 9. 2015.

| Društvo

Pacijentu dali plazmu pogrešne krvne grupe

Autor:S. J. Izvor:Južne vesti
krv.jpg
Krvna plazma poslata iz Zavoda za transfuziju krvi; ilustracinja; foto: JV

Rad Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra u Nišu i Zavoda za transfuziji Niš proverava zdravstvena inspekcija nakon što je 30-godišnjem pacijentu V. V, koji ima krvnu grupu "A", pre mesec dana greškom data plazma krvne grupe "B".

O slučaju je, kako piše u saopštenju Kliničkog centra u Nišu, obavešteno Ministarstvo zdravlja po čijem je nalogu i poslata inspekcija, a direktor Klinike za gastroenterologiju dr Aleksandar Nagorni tvrdi da nijednog trenutka tokom lečenja život pacijenta, kome je 2007. godine dijagnostifikovana fibroza jetre, nije bio vitalno ugrožen.

Kako kaže, pacijent je na Kliniku primljen 28. jula "zbog pogoršanja osnovne bolesti", a u međuvremenu je dva puta lečen na VMA. Pacijent, koji još leži na Klinici za gastroenterologiju, pogrešnu krvnu plazmu primio je 8. avgusta.

Nakod tog nemilog događaja, transfuziolozi i gastroenterolozi su svakodnevno pratili stanje pacijenta i njegove vitalne parametre. Sedam dana nakon primanja transfuzije pacijent je razvio bronhopneumoniju koja je sanirana. Po mišljenju pneumoftiziologa, nije moguće da pacijent razvije
bronhopneumoniju zbog ordiniranja plazme druge krvne grupe - tvrdi dr Nagorni.

Krvnu plazmu pripremili su tehničari i lekari Zavoda za transfuziju krvi koji nije organizaciona jedinica Kliničkog centra. Zato je direktor Kliničkog centra u Nišu dr Zoran Radovanović naredio direktorima svih klinika da "striktno vode računa o prijemu i ordiniranju materijala preuzetih iz drugih ustanova".

Protiv dežurnog tehničara i lekara Zavoda za transfuziju krvi podnete su disciplinske mere, a Republička zdravstvena inspekcija posetila je i ovu ustanovu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • natasa ilic

    19:35 // 19. 11. 2015.

    Greske sedesavaju dr Djordjevicu stalno,vise ga interesuju sestre koje dodju da preuzmu produkt nego ono sto potpisuje.

  • Ristic Marina

    19:29 // 19. 11. 2015.

    Pre par dana sam bila dobrovoljni davalac krvi.Uzeli su mi 800ml krvi a trebalo je 400ml.Radnik sam Doma zdravlja Nis.Sta reci.Neddisciplina I javasluk vrada u ovoj ustanovi.

  • Ivan Ognjanović

    17:50 // 10. 9. 2015.

    E ovo je gore nego sto sam ikad mislio da ce biti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: