Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 1. 4. 2024.

| Društvo

Pad video-bima na decu u Nišu: Žalbe protiv terena od "kladioničarskog novca", tužilaštvo prikuplja dokaze

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Mozzart fondacija
Roditelji pitaju šta je sledeće - cigarete ili alkohol?; foto: FSS

Sportski teren brendiran logoom fondacije Mozzart koji je svečano otvoren u nedelju u dvorištu Osnovne škole “Kralj Petar Prvi” u Nišu, za pojedine roditelje đaka je neprihvatljiv, iako je u pitanju donacija. Ističu da znaju od kojih para je finansiran i pitaju šta je sledeće - cigarete ili alkohol. Sličnog stava je i niška opozicija, pa iz SSP-a ističu da je “pod plaštom fondacije” uvedena kladionica “deci ispred nosa”, zbog čega traže hitno uklanjanje obeležja. iz Tužilaštva kažu da prikupljaju dokaze o slučaju i odgovornosti.

Jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu nišku školu ističe da iako podržava humanitarne stvari koje Mozzart fondacija radi poslednjih godina, smatra da nije prikladno da na časovima fizičkog đaci ugladaju reklamu kladionice.

Njihovo pokriće da nije u pitanju kladionica, već fondacija, ali znamo čija je fondacija i od kojih para je finansirana. Na sreću, još uvek u blizini škole i dalje nema kladionica, ali društvo to već promoviše na raznorazne načine, ali hajde, da barem deca u školi budu zaštićena. Svako od svesnih roditelja već radi na tome da decu skloni od poroka i želim da u školi ne gledaju reklamu kladionice. Šta je sledeće, reklame cigareta i alkohola - ističe roditelj.

Da je teren agresivno brendiran logoom Mozzart fondacije, smatra i Aleksandar Robajac iz niškog SSP-a i ističe da se to dogodilo naočigled direktora škole, predsednika Opštine Palilula i same gradonačelnice Dragane Sotirovski, te da niko od njih u tome nije video problem.


Pod plaštom fondacije, koja se tobože bavi društveno-korisnim radom, uvodi se kladionica u osnovnu školu - deci ispred nosa. Ko je odobrio takav projekat, šta radi Školska uprava i čemu služi. Šta je sledeće - da se deci, umesto vaučera za školski pribor, dele vaučeri za klađenje? Ili da se reklamiranje kladionica uvede i u vrtiće? Dok je u Srbiji sve više maloletnih zavisnika od kocke, a kladionice niču na svakom ćošku pa i neposrednoj blizini škola, vlast ih uvodi i u same škole - navodi Robajac.

Iz SSP-a zahtevaju da se hitno uklone sva Mozzart obeležja iz školskog dvorišta, ali i pozivaju na odgovornost sve prisutne sa svečanog otvaranja, jer su, kako kažu decu i roditelje iskoristili za ličnu, ali i promociju kladionice.

Kao da ovo nije dovoljno, nego je pao video-bim i povredio troje učenika i dve prosvetne radnice. Ali to nije bilo dovoljno da se događaj prekine jer Dragana Sotirovski mora da se slika, kampanja ne sme da stane. Nikada nesposobniji ljudi nisu bili na čelu Grada i zato mora da se menja - smatra Aleksandar Robajac.

O nezgodi kada je video-bim pao na otvaranju sportskog terena u OŠ "Kralj Petar Prvi" obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu, dežurni tužilac je sakupio dokaze, medicinske izveštaje i izjave. Ostaje, kako kažu iz Tužilaštva, da utvrde sve okolnosti i odgovornosti.

Da su, između ostalih i deca sve zainteresovanija za kladionice, Južne vesti su već pisale, kao i to da je sve više mladih koji sa kockanjem počinju sa 12 godina ili manje, dok je to naročito izraženo u pubertu, kao izazovnom periodu života.

Stručnjaci su kao dodatni problem izdvojili i to što se kladionice otvaraju i blizu škola, pa su se i na taj način približile deci, koja neretko odluče da tu provedu i veliki odmor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:42 // 2. 4. 2024.

    @Гага
    Питај Оскара како финансира спорт у Србији, зато што га финансира из буџета вала исто као да је из његовог џепа. И прекини да лупаш више као промаја. Најпре се мало информиши

  • Гага

    15:56 // 2. 4. 2024.

    "Поклоњеном се коњу у зубе не гледа"...да није клађења и прогнозе,од чега би се финансирао спорт у Србији?...А тако је и у Свету...

  • Cvrc

    10:14 // 2. 4. 2024.

    Zabraniti reklamiranje kladionica kao sto je zabranjeno reklamiranje cigareta.
    I jedna i druga izazivaju zavisnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: