Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 28. 7. 2020.

| Društvo

Paketi pomoći za žene i devojke žrtve nasilja

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Odbor za ljudska prava Vranje
Osim žena u Vranju, pomoć će dobiti i žene iz Leskovca, Surdulice i Vladičinog Hana; foto: Privatna arhiva

Žene i devojke sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja u Vranju, Vladičinom Hanu, Bujanovcu, Surdulici i Leskovcu dobile su pakete pomoći od Odbora za ljudska prava iz Vranja, u okviru humanitarne akcije podele 40 paketa pomoći žrtvama nasilja kojima je život dodatno otežan usled pandemije korone.

Kako kažu iz Odbora za ljudska prava, mnoge samohrane majke sa iskustvom nasilja trenutno žive na ivici ili u siromaštvu, a zbog epidemije ne mogu da nađu dodatni posao koji su pre epidemije uspevale da obezbede.

Često samohrane majke u ovim vremenima kovid krize žive od socijalne pomoći - mesečno 5.000 dinara, do nešto više od 10.000 dinara za više članova porodice, od dečijeg dodatka. Neke žene i roditelji devojaka su dobili otkaze ili poslodavci najavljuju otkaze u skorije vreme, što unosi ogromnu ekonomsku neizvesnost i direktan strah za egzistenciju i život - kažu iz Odbora za ljudska prava.

Dodaju da je pojedinim ženama ovo prvi paket pomoći koji dobijaju od izbijanja svetske krize koju je izazvala korona.

Svaka žena lično u marketu bira najpotrebnije namirnice za ishranu, kućnu hemiju za održavanje higijene, sredstva za ličnu higijenu. Količina hrane i ostalih namirnica biće dovoljna za naredna dva meseca, potvrdile su korisnice , što uliva sigurnost svakodnevnih životnih obaveza prema porodici i deci - kažu u Odboru.

Akcija pomoći žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja se realizuje uz pomoć Britanske ambasade u Beogradu i partnerstvu sa A11 - Inicijativom za ekonomska i socijalna prava.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: