Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:02, 14. 9. 2021.

| Društvo

Pametna brojila za merenje potrošnje struje u Nišu do 2027. godine, najavljeno iz Vlade

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
strujomer ilustracija foto aleksandar kostic
Osim Niša, brojila dobijaju Čačak i Kraljevo; Ilustracija; foto: A.K.

Niš je među tri grada u Srbiji koji će, prema današnjim najavama iz Vlade, do 2027. godine dobiti pametna brojila za merenje potrošnje struje. Ističu da će time biti smanjeni novčani gubici u distributivnoj mreži, ali i omogućeno kvalitetnije napajanje električnom energijom, lakše identifikovanje oštećenja i smanjenje ugljen-dioksida.

Za novi način merenja utroška električne energije biće izdvojeno ukupno 80 miliona evra, a Ministarstvo finansija i Elektrodistribucija Srbije potpisali su danas ugovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović kaže da će biti nabavljeno oko 205 hiljada pametnih brojila i da će ta faza biti gotova do 2025, a čitav projekat do 2027. godine.

Prema rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović nova brojila će smanjiti novčane gubitke u distributivnoj mreži i obezbediti konstantno i kvalitetno napajanje električnom energijom.

Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od približno 200 miliona evra godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo - kazala je Mihajlović.

Tvrdi da će projekat doprineti i smanjenju ugljen-dioksida za pet hiljada tona godišnje i da je prvi ugovor, potpisan danas, vredan 40 miliona evra.

Direktor Elektrodistribucije Srbije Saša Stefanović kaže da će benefite imati i Elektrodistribucija i građani.

Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, ali i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke - objašnjava Stefanović.

Osim Nišlija, nova brojila će dobiti i građani Kraljeva i Čačka, saopšteno je iz Vlade.

Podsetimo, stanari nekoliko niških zgrada prošle godine pisali su redakciji Južnih vesti pošto su im strujomeri bili menjani dva puta u samo nekoliko meseci. Prvi put menjana su stara brojila, ali drugi put to je radila privatna firma iz Bajine Bašte, ali o tome zašto i kako nisu odgovarali ni oni, ni EPS.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stevan tasic

    16:45 // 17. 9. 2021.

    Ne razumem prvo Niš Čačak i Kraljevo ce prvi dobiti pametna brojila koja pritom emituju nisku stopu stetnih gasova a mi Beogradjani da se trujemo sa starim brojilima i da placamo paprene racune za struju. Ej pa nas u Bg ima vise nego tamo u Čačku Nišu i Kraljevu zajedno

  • Ex faca

    07:53 // 15. 9. 2021.

    Iste srujomere premeštaju s mesta na mesto i knjiže kao nabavka novih. Velika se para tu obrće. U ovu ću zemlju imati poverenja kad i tajkunima i svima naplati struju kao i sirorinji. Ovako, draže su mi uredjene države i njihove demokratije, mi smo kobajagi nešto.

  • zika

    07:50 // 15. 9. 2021.

    Baš me interesuje kakva su to pametna brojila koja smanjuju emisiju ugljen dioksida !? Ova što sada ugrađuju su kobajagi isto pametna , gde ne znaš kad ti je jeftina struja ,treba ti upustvo za upotrebu da pročitaš stanje ,ovima iz distribucije što očitavaju struju trebaju 5 minuta da pročitaju dva broja . Ona stara mehanička su im glupa, gde se sve vidi bez čekanja . Opet krediti za nova brojila

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: